Džiovinimui tinka beveik visos daržovės ir dauguma vaisių. Žinoma, juos reikia tinkamai paruošti ir džiovinti atitinkamą laiką, kadangi visi jie turi skirtingą drėgmės kiekį. Džiovinama dažniausiai orkaitėse arba vis populiarėjančiose elektrinėse džiovyklėse, kadangi jose šis procesas gerokai supaprastėja.
Elektrinėse džiovyklėse vaisiai džiovinami 55 °C laipsnių temperatūroje 10–14 val.; daržovės – 50 °C temperatūroje 6–10 valandų. Grybams džiovinti reikalinga gerokai aukštesnė temperatūra – 65 °C, o išdžiūsta jie per 5–7 val. Jeigu sode gausiai užaugo priekoninių žolelių ir norite jų turėti žiemai, jas džiovinkite vos 35 °C temperatūroje 4–8 val.
O ar žinojote, kad namuose galite sudžiovinti ir mėsą bei žuvį? Supjausčius labai plonomis riekelėmis, šiuos produktus reikia džiovinti 60 °C temperatūroje 6–8 val.
Patarimai
Kad džiovinami vaisiai bei daržovės nepatamsėtų, supjausčius juos apšlakstykite citrinos sultimis ir tik tada dėkite į džiovyklę. Beje, ši gudrybė padės išsaugoti ir geresnį produkto skonį.
Džiovintus produktus laikykite sandariai uždarytuose stikliniuose induose, kad jie neįgautų drėgmės ir nepradėtų gesti.
Vienu metu nedžiovinkite gėrybių, kurių drėgmės kiekis skiriasi. Taip pat nevertėtų obuolių džiovinti su svogūnais, nes jų kvapas kaip mat susigiminiuos.
Primename, kad elektrinę džiovyklę iki rugsėjo 19 d. galite įsigyti tik už 12.39 Eur. prekybos centruose „Norfa“.