Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad sušiais Lietuvoje įprasta vadinti tik suktinukus, nors iš tiesų šis patiekalas gali būti įvairių formų ir rūšių. Taigi, norint pasigaminti tikrą japonišką sušį, nebūtina turėti specialaus kilimėlio, kuriuo ryžius meistriškai susuktumėte į džiovintų jūržolių lakštus.
„Žinoma, supjaustyti suktinukai, dar vadinami maki, yra patys populiariausi, gerai žinomi. Bet sušių kultūra neįsivaizduojama ir be kitų šio patiekalo rūšių: nigiri, uramaki, temaki ar sašimi“, – sako B.Baratinskaitė.
Vieno kąsnio gabalėliai nepjaustomi peiliu ir nemaigomi šakute, kad nebūtų išardyti.
Ji pabrėžia, kad valgant bet kokios rūšies sušį visada galioja tos pačios taisyklės – vieno kąsnio gabalėliai nepjaustomi peiliu ir nemaigomi šakute, kad nebūtų išardyti. Geriausia sušį valgyti lazdelėmis. Prieš ragaujant skirtingą sušį, sukramtomas griežinėlis marinuoto imbiero, kad naujo gabalėlio skonis geriau atsiskleistų burnoje. Patiekalo skonį sustiprina truputėlis vasabio – iš japoniškų krienų pagamintos pastos.
Gaminant sušius namuose B.Baratinskaitė pataria naudoti specialiai šiam patiekalui skirtus ryžius, kurie yra trumpagrūdžiai, apvalūs, o išvirę tampa labai minkšti. Paprastai, kad ryžiai yra skirti sušiams, gamintojas nurodo ant pakuotės. Prieš verdant ryžius, rekomenduojama juos kelis kartus perplauti vandeniu.
Vida Press nuotr./Sušiai
Japonijoje sušio meistrai išnaudoja tai, kad salos yra turtingos įvairių jūros gėrybių ir žuvies. Sušis šioje šalyje gaminamas daugiau negu tūkstantį metų, o ryžiai derinami su įvairiausiais produktais: nuo tuno iki agurko. Svarbiausia, kad produktai būtų švieži, tada jų skonis ir maistinės savybės būna pačios geriausios. Gaminant patiekalą dažniausiai virti ryžiai gardinami šlakeliu ryžių acto ir žiupsneliu druskos.
B.Baratinskaitė siūlo namuose pasigaminti nesudėtingą sušio variantą, kuris yra ir sveikas, ir skanus.
Vida Press nuotr./Ryžiai su priedais dubenėlyje
Sušis dubenėlyje
Ingredientai:
- 1 agurkas;
- 2 ridikėliai;
- 0,5 pusės avokado;
- svogūnų laiškų;
- 2/3 stiklinės ryžių;
- 100 gramų sūdytos lašišos;
- 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1,5 valg. šaukšt. ryžių acto;
- 0,5 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepintų sezamų aliejaus;
- žiupsnelis džiovintų česnakų miltelių.
Gaminimas:
1. Išvirkite ir atvėsinkite ryžius.
2. Sudėkite ryžius į dubenėlį, ant viršaus uždėkite lašišos gabalėlius, agurko ir ridikėlių griežinėlius, supjaustytą avokadą, smulkiai supjaustytus svogūno laiškus.
3. Sojos padažą sumaišykite su ryžių actu, sezamų aliejumi, cukrumi ir česnakų milteliais. Nieko tokio, jeigu cukrus neištirps. Apšlakstykite šiuo mišiniu patiekalą.
Jūsų dėmesiui – dar keli sušių receptai:
Ingredientai
Jūros druska 1.00 valg. š.
Ryžių actas 2.00 valg. š.
Lašiša:
150.00 g (sūdytų, įdarui)
Avokadai:
1.00 vnt. (gerai prinokęs, įdarui)
Kreminis sūris „Philadelphia“ (įdarui) 100.00 g
Kaip gaminti
1. Suberkite ryžius į didesnį dubenį ir kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu. Skalaukite ryžius, kol vanduo pasidarys skaidrus. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.
2. Suberkite ryžius į puodą, supilkite vandenį, prieš virdama bent pusę valandos pamirkykite, dar geriau – valandą.
3. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos.
4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių pastovėti.
5. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska.
6. Susidariusį sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti iki žmogaus kūno temperatūros ir galite formuoti sušį.
7. Sušiui sukti naudojamas specialus bambukinis kilimėlis. Ant kilimėlio tieskite jūrinių dumblių lakštą, ant jo dėkite ryžių sluoksnį, viduryje užtepkite kreminio sūrio, išdėliokite šiaudeliais pjaustytą avokadą ir lašišą.
8. Naudodama kilimėlį sušį susukite į standų ritinėlį.
9. Sušiui pjaustyti reikia aštraus peilio. Priklausomai nuo ritinėlio ilgio ir storio, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.
10. Išdėliokite ritinėlius kvadratinėje ar stačiakampėje lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažą.
Suskleisti
Ingredientai
Ryžiai:
200.00 g (suši (recepto autorė naudojo paprastus apvalius))
Actas:
1.00 st. (0,5 - ryžių)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Jūros dumblių lakštai: (suši lapai - 1 pakuotė) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Sušiui ryžius reikia kelis kartus perplauti vandeniu, tada virkite 15min ir dar palaikyti 10min puode sumaišykite su padažu, o padažą darome taip: pusė stiklinės sušio acto, dedame šaukštelį cukraus ir druskos pagal skonį, pakaitinkite kol ištirps ir pilkite į ryžius.
- Tiek padažo užtenka 200g ryžių.
- Susipjaustykite lašišą, agurką ir papriką juostelėmis, jei ryžiai dar neatvėsę, galima paskleisti juos lėkštėje, tada greičiau atvėsta.
- Galiausiai ant bambukinio kilimėlio pasidėkite dumblių lapą, dėkite ryžius, maždaug iki pusės lapo, kad ryžiai neliptų prie pirštų galima pavilgyti pirštus į vandenį, tada prie kraštelio dedame lašišą, papriką, agurką, arba atskirai su agurku ir su paprika, galima dėti ir avokado, recepto autorė tiesiog aprašo jų šeimos labiausiai pamėgtus ingredientus, sudėjus viską susukite, ir su bambukiniu kilimėliu paritinėkite, paspauskite, tada supjaustykite maždaug 1,5cm storio riekelėmis, kam patinka galima pagardinti wassabi, sojų padažu.
Receptą atsiuntė Živilė
Suskleisti
Ingredientai
Jūrų dumblių lapai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
- Ant bambukinio kilimėlio dedame jūrų dumblių lakštą, ant jo – plonu sluoksniu (0,5–1 cm) ryžius, kad iki lapo galų liktų po 1,5 centimetro.
- Per vidurį dedame juostelėmis supjaustytą lašišą, agurką. Viską apibarstome prieskoniais (tinka karis) .
- Laisvus lapo kraštus suvilgome vandeniu.
- Kilimėliu susukame lapą taip, kad laisvi kraštai suliptų. Susuktą ritinėlį pjaustome 1 cm storio ritinėliais.
- Valgome su žaliųjų krienų padažu (vasabi) ar kitu.
Receptą atsiuntė Lina M.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA