Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip virti bolivinę balandą, kad būtų biri, o ne šlapia košė

Bolivinės balandos sėklos (dar vadinamos kynva, quinoa) – puikus produktas, vertas įtraukti į kasdienį valgiaraštį. Jų galima išvirti didesnį kiekį, laikyti šaldytuve ir vėliau ruošti įvairius sveikuoliškus dubenėlius su priedais, maišyti į salotas. Mažose sėklytėse gausu baltymų (daugiau nei ruduosiuose ryžiuose!) ir kitų naudingų medžiagų. Kaip jas tinkamai išvirti?
Bolivinė balanda
Bolivinė balanda / Vida Press nuotr.

Bolivinės balandos galima rasti įvairių spalvų – nuo balšvų, švelniai gelsvų iki rausvų ir juodų ar kelių spalvų mišinio. Nuo spalvos priklauso skonio intensyvumas (šviesiausios – švelniausios), o verdamos jos taip pat.

Svarbu nepamiršti, kad bolivinės balandos sėklytes (tai būtent sėklos, o ne kruopos) reikia perskalauti po tekančiu šaltu vandeniu – tai padės atsikratyti nešvarumų ir natūraliai esančios medžiagos, suteikiančios vos karstelėjusį skonį.

Kaip ir kalbant apie kitas verdamas sėklas ir kruopas, taip ir bolivinei balandai reikia rasti geriausią vandens ir sauso produkto santykį – kad rezultatas nebūtų nei per šlapias, nei per sausas. Geriausią rezultatą pasieksite, jei 1 stiklinei bolivinių balandų sėklyčių imsite 1 ir 3/4 stiklinės vandens.

Vida Press nuotr./Salotos su bolivine balanda
Vida Press nuotr./Salotos su bolivine balanda

Vandenį ir sėklytes pilkite į puodą, užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite 15 min. Tuomet puodą nukaiskite, iškart uždenkite dangčiu ir leiskite ramiai pabūti 10 min. Galiausiai puodą nudenkite ir šakute gerai išpurenkite bolivines balandas. Viskas – galima kruopas naudoti kitiems receptams, galima skaninti druska, pipirais, žalumynais, česnaku, trupintu fetos sūriu ir naudoti kaip garnyrą.

Uždarame inde šaldytuve išvirtas sėklytes galite laikyti iki 5 dienų, tad verta vienu ypu išsivirti jų daugiau.

Vida Press nuotr./Bolivinėmis balandomis įdarytos paprikos
Vida Press nuotr./Bolivinėmis balandomis įdarytos paprikos

O dabar jūsų dėmesiui – keli receptai su bolivinės balandos sėklomis:

Kynvos ir juodųjų pupelių troškinys
Receptas: Bolivinių balandų ir juodųjų pupelių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 st. (nevirtų)
Konservuoti pomidorai: 1.50 st. (savo sultyse arba pomidorų pastos)
Pupelės: 400.00 g (juodųjų pupelių iš skardinės arba 3/4 stiklinės nevirtų)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vanduo: 2.00 st. (gali reikėti ir daugiau)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (po 2 vienai porcijai)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus arba grietinės)
Saldžiosios bulvės: 2.00 vnt. (vitutinės, keptos orkaitėje garnyrui)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną, kiek stambiau – morkas. Jei naudosite nevirtas pupeles, jas išvirkite.

2. Vidutinio dydžio prikaistuvyje įkaitinkite 1 valg. šaukšt. kokosų ar kito kepimui skirto aliejaus. Pakepinkite svogūnus kartu su morkomis, kol šie taps permatomi. Suberkite bolivinių balandų kruopas ir dar minutėlę pakepinkite. Supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir vandenį. Įmaišykite džiovintų žolelių ir paprikos. Kaitinkite ant vidutinės/žemos ugnies, kol bolivinės balandos bei morkos bus išvirusios. Įmaišykite juodąsias pupeles (jei iš skardinės, prieš tai nuplaukite) ir dar kelias minutes pakaitinkite. Jei matote, kad gaminimo metu trūksta vandens – įpilkite dar arba supilkite pomidorų likučius. Pasūdykite pagal skonį.

3. Kol troškinys verda, iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iškepkite saldžiąsias bulves, kol šios taps minkštos ir paruduos.

4. Kitame prikaistuvyje užvirkite vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą indelį, tuomet atsargiai, bet staigiai supilkite jį į verdantį vandenį. Mentele aplink kiaušinį sukite ratus, kad baltymai per daug neišsisklaidytų. Virkite, kol baltymai taps tvirti, bet trynys liks visiškai skystas – vos kelias minutes.

5. Patiekite bolivinių balandų troškinį negiliuose dubenėliuose su liesa grietine/jogurtu, be lukšto virtais kiaušiniais, avokadu, saldžiosiomis bulvėmis.

Suskleisti
Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas
Receptas: Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 40.00 g
Moliūgo sėklos: 40.00 g
Lazdynų riešutai: 115.00 g (šiek tiek pasmulkintų)
Migdolai: 80.00 g (šiek tiek pasmulkintų)
Razinos: 75.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 1.00 st. (išvirtų ir atšaldytų)
Rudasis cukrus: 85.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (tiršto natūralaus graikiško)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Speltos kviečių grūdai: 140.00 g (viso grūdo)
Kaip gaminti

Visas šio pyrago viršus nusėtas sėklų ir riešutų mišiniu, kuris stebuklingai suteikia keksui malonaus traškumo.

Tiesą pasakius, net nežinau, ar šiam kepiniui labiau tinka kekso, ar vaisinės duonos pavadinimas... Spręskite patys!

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.

2. Dubenyje sumaišykite saulėgrąžas ir moliūgo sėklas bei lazdyno riešutus ir migdolus. Atidėkite 1/2 stiklinės šio mišinio į šalį kekso viršui padengti.

3. Į likusį mišinį įmaišykite džiovintas spanguoles, razinas, virtas kynvas, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, vanilę ir miltus ir viską išmaišykite.

4. Masę suverskite į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 10x20 cm kekso formą. Viršų apibarstykite atidėtu mišiniu ir labai švelniai įspauskite į kekso masę.

5. Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, arba kol keksas bus visiškai iškepęs ir sausas viduje.

6. Palikite pravėsti ir tik tada išimkite iš kekso formos bei pjaustykite. Laikykite sandariai uždaromame inde šaldytuve savaitę.

Suskleisti
Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
Receptas: Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (salotoms)
Vanduo: 1.00 puodelis
Agurkai: 0.50 puodelis (supjaustyto; salotoms)
Mangas: 0.50 vnt. (supjaustyto; salotoms)
Šilauogės: 0.50 puodelis (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (bazilikų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.

2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.

3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.

4. Užpilkite padažą ant salotų.

Suskleisti
Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys
Receptas: Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotų virtų ar jūsų pačių išsivirtų)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 0.50 vnt.
Pomidorų padažas: 350.00 g (idealu, jei jis bus skirtas makaronams, su saulėje džiovintais pomidorais)
Špinatai: 100.00 g
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Žolelės: 1.00 arbat. š. (džiovintų; baziliko, raudonėlio, mairūno ar kitų jūsų mėgstamų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Fetos sūris: 50.00 g (patiekimui)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus; arba grietinės; patiekimui)
Kaip gaminti

Jei neturite kai kurių ingredientų, ieškokite alternatyvų. Sviestines pupeles galima keisti cannellini arba raudonosiomis pupelėmis. Špinatus galite keisti lapiniais kopūstais (ang.: kale), tik tokiu atveju pradėkite juos troškinti su visais ingredinetais, kad spėtų suminkštėti.

1. Įkaitinkite didesnį puodą, įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintą svogūną bei riekelėmis supjaustytą morką. Kepinkite kol taps permatomi ir karamelizuosis (apskrus).

2. Suberkite į puodą džiovintas žoleles, pupeles, bolivinę balandą (kynvą), supilkite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir 2-3 stiklines vandens. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite su vos pradaru dangčiu 25 minutes.

3. Suberkite dalį smulkintų petražolių, dėkite špinatus ir pakaitinkite dar keletą minučių. Jei troškinys tapo per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.

 

4. Paragavę pasūdykite pagal skonį, bet turėkite omenyje, jog sūrumo suteiks ir fetos sūris, tad nepersistenkite.

5. Papuoškite petražolėmis, feta ir grietine arba jogurtu (arba veganiniu sūrio pakaitalu, užbarstykite maistinių mielių).

6. Troškinį patiekite iškart arba pašildykite vėliau.

Pastaba: Vietoj padažo makaronams su saulėje džiovintais pomidorais galite naudoti kitokį makaronų padažą arba tiesiog luptus pomidorus savo sultyse. Tokiu atveju reikės dėti daugiau druskos ir, greičiausiai, šiek tiek saldumo, kad atsvertų pomidorų rūgštį. Galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba rudojo nerafinuoto cukraus.

Suskleisti
Bolivinės balandos košė su uogomis
Receptas: Bolivinės balandos (kynvos) košė su uogomis ir riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Vyšnios: 1.50 st. (be kauliukų; gali būti šaldytos)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (malto)
Kaip gaminti

1. Išvirkite bolivinės balandos kruopas.

2. Sausoje keptuvėje 5 minutes pakepinkite graikinius riešutus. Vėliau vyšnias sumaišykite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, būtinai jas nusausinkite).

3. Į bolivinės balandos košę suberkite uogas ir riešutus, užpilkite pienu ir įmaišykite medų.

Suskleisti
Bolivinės balandos blynai
Receptas: Bolivinių balandų (kynvos) blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 5.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Bolivinės balandos sėklas išvirkite. Kol sėklos verda, smulkiai supjaustykite svogūną ir svogūno laiškus, stambesne trintuve sutrinkite morkas ir sūrį, susmulkinkite kalendrą.

2. Į išvirtas sėklas sudėkite miltus, svogūną ir jo laiškus, morkas, kalendrą, įmuškite kiaušinius. Viską išmaišykite papildydami vandeniu, kol masė bus nei labai tiršta, nei pernelyg skysta – tinkama kepimui.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus, kol gražiai paruduos, kaip bulviniai blynai.

4. Boliviečiai šiuos blynus valgo kaip garnyrą prie mėsos, bet skanūs jie ir kaip atskiras patiekalas. Galima valgyti vienus arba pasigardinti jogurtu ar grietine.

Idėja virtuvės bandytojams – bolivinę balandą keisti grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis. Su sūrio rūšimis taip galima eksperimentuoti.

Suskleisti
Brokolių sriuba
Receptas: Greita brokolių sriuba su bolivine balanda
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (500-600 g)
Salierų stiebai: 2.00 vnt. (šviesesniosios dalys)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabaliukas šviežio)
Ciberžolės šaknis: 1.00 vnt. (mažas gabaliukas šviežios arba žiupsnis maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (jei sultinys nesūdytas)
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g (patiekimui; arba galite keisti graikišku jogurtu)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nedideliame puode pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite bolivinės balandos kruopas. Kai išvirs, atidėkite.

2. Paruoškite daržoves: brokolį padalinkite žiedynėliais, nupjaukite ir susmulkinkite griežinėliais kotelius (išskyrus sumedėjusią dalį). Saliero stiebus supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite po nedidelį gabaliuką imbiero bei ciberžolės (jei šią naudojate), turite gauti maždaug po arbatinį šaukštelį tarkių.

4. Plačiadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, o tada suberkite salierus, svogūnus ir brokolių kotelių gabaliukus. Pamaišydami kepinkite apie 5–7 min., kol daržovės pakvips, kiek suminkštės (neleiskite skrusti!). Pabaigoje sudėkite tarkuotą imbierą (ir ciberžolę), dar minutę pakepinkite maišydami, tada suberkite brokolių žiedynus, išmaišykite ir užpilkite karštu sultiniu. Leiskite užvirti, sumažinkite kaitrą iki nedidelės ir pavirkite 7–8 min.

 

5. Sutrinkite sriubą įmerkiamu elektriniu trintuvu (brokolių žiedynų pumpurėliai gali likti, taip dar skaniau). Paragaukite, ar netrūksta druskos, jei norisi, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

6. Tiekdami sriubą į kiekvieną lėkštę dėkite po gerą šaukštą virtų bolivinių balandų, išmaišykite, paskaninkite ir jogurtu ar trupinta feta.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai