„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kalėdų stalui – keptas ėrienos kumpis, marinuotas su medumi

Jau tapo įprasta, kad Kalėdinį lietuvių stalą puošia kepta višta, antis ar kalakutas. Tačiau yra ir kitų patiekalų, kurie gali tapti ne mažiau įspūdingesniu šios šventės akcentu. Vienas tokių – orkaitėje keptas avienos ar ėrienos kumpis.
Keptas avienos kumpis
Keptas avienos kumpis

Jautiena ir aviena Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Milda sako, kad pirkėjams, norintiems per Kalėdas išbandyti ką nors naujo, rekomenduoja būtent avies arba ėriuko kumpį, rašoma prekybos miestelio „Urmas“ pranešime žiniasklaidai.

„Kumpį siūlau kepti visą orkaitėje. Jei žmonės nėra taip darę, pasidalinu savo ir kolegių išbandytais receptais. Toks kumpis gerai atrodo ant stalo, o ir skonis kitoks, nei paukštienos ar kiaulienos. Taip pat ir avieną, laikantis tam tikrų taisyklių, galima labai skaniai paruošti. Tie, kas išbando, ateina, padėkoja, sako, kad patiko ir jau nebijo kitomis progomis eksperimentuoti su aviena ar ėriena“, – pasakoja prekybininkė.

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad avieną verta valgyti ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir todėl, kad ji yra ypač vertinga žmogaus organizmui. „Aviena turi daug vertingų medžiagų, o jos riebalai nesukelia tokių sveikatos problemų, kaip tarkim, kiaulienos. Orkaitėje keptas kumpis, gražiai papuoštas, gali tapti dar įspūdingesniu šventinio stalo akcentu, nei kepta višta, antis, ar net kalakutas“, – įsitikinęs G.Abraškevičius.

Vida Press nuotr./Ėrienos kepsnys šventiniam stalui
Vida Press nuotr./Ėrienos kepsnys šventiniam stalui

Pasak jo, orkaitėje kepamo avienos kumpio paruošimo būdų yra labai daug ir įvairių. Štai keli patarimai:

  • Jei norisi ryškesnio skonio, kumpį reikėtų pamarinuoti nuo 12 iki 24 val. Populiariausi marinavimo būdai – su česnakais, raudonuoju vynu, medumi, aliejumi, įvairiomis žolelėmis.
  • Jei kumpis mažesnis ir norisi natūralaus mėsos skonio, galima kepti ir nemarinuotą, tiesiog pagardintą į mėsą įterptomis česnako skiltelėmis.
  • Paprastai toks kumpis kepamas ir patiekiamas kartu su daržovėmis – bulvėmis, morkomis, cukinija, pomidorais.

Virtuvės šefas šioms Kalėdoms dalijasi ypatingu, bet visai nesunkiai paruošiamu orkaitėje kepto ėriuko kumpio su medumi receptu. „Ėriena ir medus – labai geras derinys, ypatingai atskleidžiantis puikų šios mėsos skonį“, – sako jis.

Marinatui reikės sumaišyti kelis šaukštus medaus, porą gerų žiupsnių kario, 2 šaukštus citrinos sulčių ir tiek pat alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Marinatu apteptą ėrienos kumpį šaldytuve reikėtų palaikyti parą, o jei išeina – ir dvi.

2. Pamarinuotą ėrieną susukti į foliją, kišti į kepimo rankovę, supilti naudotą marinatą ir dar šiek tiek vandens. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs