Taip pat skaitykite: 50 nebrangių, bet mielų idėjų kalėdiniam namų interjerui
- Supjaustykite sprandinę gabaliukais, t. y. kaip kepsnį. Recepto autorei gavosi keturi gabaliukai.
- Plonai juos išmuškite, pabarstykite pipirais, druska, žolelėmis ir palikite pasimarinuoti.
- Imkite mėsą ir dėkite visus keturis gabaliukus vieną prie kito.
- Sudėkite šoninę, pomidorus ir susukite kaip vyniotinį, gerai suspauskite.
- Ištepkite foliją ją aliejumi ir įdėkite į ją vyniotinį. Gerai užsukite, dėkite į kepimo indą ir pašaukite ją maždaug valandai į 220 °C orkaitę (kepimo laikas priklauso nuo vyniotinio dydžio).
Tiekiame su ananasų padažu:
- Ananasus, salotų lapus, svogūnus supjaustykite labai smulkiai. Paskaninkite druska, pipirais.
- Pagal skonį pilkite citrinų sulčių, aliejaus ir sumaišykite.
- Jei norite aštriau, galite supjaustyti aitriosios paprikos gabaliuką.
Receptą atsiuntė Helena Jagello
1. Mėsą išmuškite kūjeliu ir įtrinkite smulkiai sukapotu česnaku. Tą pusę, ant kurios bus dedamas įdaras, pabarstykite pipirais, druska ir čiobreliais. Į nuluptą svogūną susmaigstykite gvazdikėlius.
2. Paruoškite įdarą: šaldytus špinatus atšildykite ir nuspauskite, šviežius – stambiai supjaustykite. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, o kumpį – juostelėmis. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – aštuntadaliais.
3. Patieskite celofano lakštą, ant jo dėkite paruoštą mėsą, paskleiskite visus įdarui paruoštus produktus, susukite, stipriai suriškite virvele ir apkepinkite gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Paskui dėkite į karščiui atsparų indą, aplaistykite vynu, įmeskite gvazdikėliais prismaigstytą svogūną ir uždengus apie 1,5 val. kepkite 200 °C karštumo orkaitėje. Jei reikia, kepant įpilkite dar šlakelį vyno ar karšto vandens.
4. Nuo praaušusio vyniotinio nuimkite virvelę, celofaną. Porcijomis supjaustytą vyniotinį patiekite su virtomis bulvytėmis.
Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).
Gaminimas:
- Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
- Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
- Palikite bent valandai marinuotis.
- Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
- Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
- Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
- Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
- Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
- Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
- Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Sprandinę perpjaukite, bet ne iki galo. Kad gautųsi vienas didelis, nelabai storas gabalas.
- Iš visų pusių gardinkite druska, pipirais. Grybus supjaustykite griežinėliais.
- Morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
- Dėkite į keptuvę grybus, apkepinkite, pridėkite morkas, pakepinkite 5 minutes.
- Pridėkite svogūną, uždarykite dangtį ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min.
- Per visą sprandinės gabalą tolygiai išdėliokite įdarą.
- Susukite mėsą labai standžiai.
- Dėkite į kepimo maišėlį, o maišelį gerai suspauskite 5 spaustukais po visą plotą. (turi gautis, kaip parduotuvėje vynioja vyniotinius).
- Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
- Leiskite atvėsti maišelyje ir tada supjaustykite gabalėliais.
- Skanu tiekti su salotomis: pomidorais, porais, druska, pipirais. Gardinti alyvuogių aliejumi. Bet galima ir dėti ant duonos vietoj dešros. Skaniau ir sveikiau. Šaldytuve gali išbūti ne vieną dieną.
1. Iš kiaušinio, aliejaus, miltų, druskos ir šalto vandens užminkykite kietą tešlą. Tuomet ją uždenkite ir leiskite 15–20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
2. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, pipirais, druska ir žalumynais. Įmuškite kiaušinį ir labai gerai išminkykite. Bulves sutarkuokite, nusunkite skystį ir šiek tiek pabarstykite druska, pipirais. Tešlą plonai iškočiokite, ant viršaus sudėkite bulvių tarkius, faršą ir suvyniokite.
3. Vyniotinį dėkite į indą su skylutėmis, statykite ant verdančio puodo ir virkite apie 30 minučių. Tiekite apipylę tirpintu sviestu ir pabarstę žalumynais, taip pat tinka grietinė ar grybų padažas.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė. Tada įtrinkite prieskoniais (ir įpjovos vidų) ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.
2. Džiovintus vaisius nuplaukite, užpilkite vynu ir taip pat palikite, kad išbrinktų. Paskui nuvarvinkite nesusigėrusį skystį, vaisius sukimškite į mėsos įpjovą, o kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais.
3. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite sviestu, supilkite nuo vaisių likusį skystį ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydama susidariusiu skysčiu.
4. Prieš patiekdama siūlus arba smeigtukus ištraukite, o mėsą supjaustykite griežinėliais.
1. Vištų krūtinėles sudėkite ant medinės lentelės, uždengtos polietilenine plėvele, ir labai plonai išmuškite. Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, kiaušinio tryniu, pipirais, druska, vištienos prieskoniais ir kariu.
2. Ant vištienos filė plonai paskleiskite faršą, ant viršaus sudėkite slyvas ir suvyniokite. Viršų pabarstykite prieskoniais ir sezamų sėklomis. Jei turite laiko, vyniotinį per naktį palaikykite šaldytuve. Paskui susukite į marlę, suriškite lininiu ar medvilniniu siūlu, dėkite į kepimo skardą, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
3. Jei kepant vanduo išgaruotų, įpilkite dar. Iškeptą dar karštą vyniotinį paslėkite ir laikykite per naktį šaltoje vietoje. Tada išvyniokite ir tiekite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Abrikosus per naktį mirkykite vandenyje, tada nuspauskite ir susmulkinkite.
2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite, įpjaukite, išskleiskite, pamuškite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais.
3. Per vištienos filė vidurį berkite smulkintų išmirkusių abrikosų, tarkuoto sūrio, žalumynų. Vištieną suvyniokite ir perriškite konditeriniu siūlu. Trumpai pakepinkite įkaitintame svieste, apvoliokite riešutuose ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.
4. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sojų padaže. Tada suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite iki svogūnai karamelizuosis.
5. Tiekite supjaustytą griežinėliais su mangų kubeliais, sumaišytais su abrikosų džemu.