- Į maisto plaktuvą/trintuvą sudėkite bananus, atšildytas braškes ir išspaustas mandarinų sultis.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Likusį ½ banano supjaustykite skiltelėmis, jas prilipdykite ant ledų formalių sienelių (kaip kad matoma nuotraukose).
- Į ledų formeles supilstykite paruoštą trintą vaisių masę ir dėkite į šaldiklį pernakt arba bent 4–6 val., kol ledai bus visiškai sustingę.
- Gaivą sumaišykite su vandeniu ir gliukozės sirupu. Maišykite, kol viskas ištirps.
- Avietes sudėkite į ledų formeles ir užpilkite gaiva.
- Uždenkite aliuminio folija ir įstatykite pagaliukus.
- Šaldykite 3 valandas.
Receptas DANSUKKER
1. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir gerokai pasukite, kol masė taps vientisa ir tolygi.
2. Supilstykite į specialias ledų formeles, smeikite pagaliukus ir dėkite į šaldymo kamerą. Šaldykire mažiausiai 4 valandas.
3. Prieš valgant ledų formelę sekundei įmerkite į ką tik virusį vandenį ir, laikydami už pagaliuko, ištraukite paruoštas ledų porcijas.
1. Nedideliame puode užkaiskite vandenį ir cukrų, pakaitinkite, kol cukrus ištirps.
2. Į dubenėlį sudėkite avietes ir užpilkite ant jų maždaug trečdalį gauto sirupo.
3. Į puode likusį sirupą sumeskite abrikosų ar persikų gabalėlius ir pakaitinkite 2–3 min., kol vaisių gabalėliai suminkštės.
4. Leiskite vaisiams ir uogoms sirupe visiškai atvėsti.
5. Nedideliame elektrinio trintuvo inde pirmiausia iki tyrės sutrinkite persikus, tada perdėkite į dubenėlį, tada iki tyrės sutrinkite ir avietes.
6. Į specialias formeles ledams (jei dar tokių neturite, jų yra pirkti nemažoje dalyje prekybos centrų) dėkite truputį aviečių tyrės, tada šaukštą ledų, tada persikų tyrės, vėl ledų. Taip kaitaliodami ingredientus – tyrė-ledai – užpildykite formeles ir įsmeikite medinius pagaliukus. Beje, galite formuoti ledus ir paprastuose plokščiuose indeliuose ar stiklinaitėse.
7. Dėkite į šaldymo kamerą bent valandai, o šiam laikui praėjus, kai tik panorėsite, išimkite ir mėgaukitės!
Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.
Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.
Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.
Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.
Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):
- Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
- Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
- Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
- Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
- „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
- Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
- Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Tokius šaldytus bananus naudoju sveikuoliškiems kokteiliams arba mano labai pamėgtiems ledams gaminti. Geriausia tai, kad šie ledai yra visai be cukraus – taigi labai sviekuoliški, o saldumo desertui suteikia būtent bananai ir datulės. Pastarąsias rinkitės kuo minštesnes, kad jos gerai susimaltų. Datulių dėkite daugiau ar mažiau – reguliuokitės pagal savo skonį.
Antras šių ledų šaunumas slypi plačioje skonių paletėje. Jie gali būti šokoladiniai, kavos skonio, vaniliniai, braškiniai arba mango. Man labai patinka bananiniai mango ledai.
Jei norite sukurti savąjį skonį, vietoje šįkart mano naudotos nesaldintos kakavos ledus gardinkite, tarkime, šaukšteliu tirpios kavos, trupučiu vanilės, šaldytomis braškėmis, šaldytomis avietėmis arba šaldyto mango gabaliukais.
Na o visų geriausia, kad šie ledai gali būti pagaminami vos per dvi minutes. Kai namie yra užšaldytų bananų, visas darbas, kurį reikai padaryti, tai sumesti produktus į virtuvinį kombainą ir paspausti mygtuką.
Valgyti juos galima kad ir tiesiai iš kombaino, o jei norite kad ledai būtų kiek kietesni, dėkite juos kuriam laikui į šaldiklį. Tiesa, jeigu juos šaldiklyje paliksite ilgiau, tarkime visą parą, taps labai kieti, tiesiog tikras ledo gabalas, tad vis tik geriausia juos gaminti prieš degustuojant. O jei vis tik ledai užšalo, nieko tokio, sprendimas yra – tiesiog palaikykite šiek tiek kambario temperatūroje, kol vėl suminkštės.
1. Šaldytus bananus suberkite į virtuvinio kombaino indą. Pašalinkite datulių kauliukus ir sudėkita jas į indą su bananais.
2. Suberkite kakavą arba sudėkite kitus norimus pagardus. Įpilkite 5 šaukštus migdolų pieno ir viską smulkinkite, kol susidarys kreminė ledų masė. Jei ledai kiek per kieti, pilkite dar po vieną šaukštą pieno, kol gausite norimos konsistencijos.
3. Mėgaukitės iškart arba palaikykite šaldytuve 2-3 valandas, kad gautumėte kietesnės konsistencijos desertą.
Išduosiu jums dar vieną paslaptį – kartais į šiuos ledus dedu dar vieną ingredientą – anakardžių riešutų arba migdolų pastos. Ši pasta ledams suteikia šilkinio kremiškumo ir labai gerą skonį.
1. Pakaitinkite grietinėlę ir sudėkite pusę plytelės kapoto šokolado. Masei atvėsus, supilkite kondensuotą pieną ir likusią dalį kapoto šokolado gabaliukų.
2. Gerai išmaišę ledų masę palikite nakčiai šaldiklyje. Jei norite dar labiau nustebinti smaližius, įmaišykite kapotų riešutų ar rome mirkytų razinų.
1. Plačiame dubenyje išplakite kiaušinius, tada supilkite pusę cukraus, pieną, suberkite vanilę, vėl paplakite.
2. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę ir ją sukrėskite į kiaušinių masę.
3. Dėkite dubenį su ledų mase į šaldiklį, tačiau po pusvalandžio stingimo vėl gerai išplakite masę plaktuvu – tai būtina procedūra puriems ledams pagaminti.
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Į kondensuotą pieną įmaišykite atvėsusią/šaltą stiprią kavą (jei kavą plikėte paprastuoju būdu – prieš tai perkoškite visas nuosėdas).
- Lėtai plakant grietinėlę, supilkite kondensuoto pieno ir kavos masę. Plakite, kol masė taps vientisa.
- Į grietinėlės ir kondensuoto pieno plakinį mentele įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Viską supilkite į norimą formą ir dėkite į šaldiklį per naktį arba bent 6 valandoms, kol ledai sustings.
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Kondensuotą pieną sumaišykite su citrinos žievele ir sultimis.
- Į išplaktą grietinėlę lėtai įplakite kondensuotą pieną. Į gautą plakinį įmaišykite kepintas kokoso drožles ir pačią masę gerai išmaišykite, jog kondensuotas pienas ir grietinėlė tikrai taptų vientisa mase.
- Supilkite masę į norimą formą/indą ir dėkite į šaldiklį sustingti per naktį arba bent 6 val.
Pastabos
Kaip pakepinti kokoso drožles? Parduotuvėje tikriausiai nerasite kepintų kokoso drožlių, tad namuose gerai įkaitinkite keptuvę, suberkite kokso drožles ir vis pajudinant keptuvę/pamaišant, kepinkite, kol drožlės įgaus rudą atspalvį. Kepintos kokoso drožlės tampa traškesnės ir malonaus skonio. Baigus kepinti sudėkite į lėkštutę ir palikite pilnai atvėsti.
Kaip patiekti? Siūlau patiekti stikliniuose induose užbarščius dar daugiau kepintų drožlių ir su citrinos skiltele (vasariškai nuotaikai). Vienai porcija užtenka 2–3 ritulėlių.