Šermukšniai, aronijos, spanguolės, šaltalankiai, putinai, erškėčiai – tai tik dalis rudens uogų rūšių, kuriomis mus lepina „dėdė“ rudenėlis. Jei dar nepasirūpinote užpildyti savo spintelių bei sandėliukų rudens uogų gėrybėmis, paskubėkite tai padaryti. Šiuo metu uogos ypač tinkamos aliejui, užpilams ir kitiems gydomiesiems produktams, nes vėlesnio rinkimo uogos turtingos vitaminais, saldesnės ir sultingesnės.
Šermukšnius ir putinus patariama rinkti tik po pirmųjų šalnų, nes pašalę vaisiai saldesni, ne tokie kartūs. Šaltalankių, kaip ir šermukšnių, uogos gali išsilaikyti ant šakų visą žiemą, tačiau geriausias laikas jas rinkti – vėlyvas ruduo. Po pirmųjų šalnų uogos būna saldžiai rūgščios, lengviau atsiskiria nuo šakelių. Taip pat spalio pabaigoje patariama rinkti spanguoles. Pasak specialistų botanikų, šiuo metu jos pačios sultingiausios ir kokybiškiausios. Tiesa, šviežias spanguoles nusipirkti turguje galėsite visos žiemos metu, nes dėl jose esančios benzenkarboksirūgšties net pusę metų uogos atrodo lyg ką tik nuskintos!
► Lietuviška egzotika
Tikriausiai vaikystėje esate stebėjusios, kaip mama ar močiutė, parsinešusi iš miško pintinę rudens uogų, virdavo šermukšnių, putinų, erškėčių ar kitokią rudeninę uogienę. Neretai uogas maišydavo su obuoliais, slyvomis ar kriaušėmis. Deja, daugelis pamiršo šias uogas, o dažnas jaunuolis net nežino tikrojo jų skonio. Užuot ieškojusios egzotikos už jūrų marių, pasigaminkite marmeladų, džemų ar uogienių iš Lietuvoje randamų rudens uogų. Nesaldi šermukšnių ar šiek tiek rūgšti spanguolių uogienės tinka ne tik desertams gardinti, bet ir naudoti prie mėsos patiekalų.
Tiesa, kai kurios uogos puikiai atstoja prieskonines žoleles ir net druską. Štai įbėrus keletą spanguolių, maistas nebeatrodo prėskas, net jei jame nėra nė trupučio druskos. Šermukšniais galima gardinti raugintus kopūstus, marinuotus pomidorus ar agurkus. O ne itin kvapios ir ryškaus skonio aronijos puikiai tinka maišyti su rūgščiais vaisiais ir uogomis. Be to, aronijas galima naudoti nespalvingų uogų ar vaisių sultims nuspalvinti.
Šermukšniai, aronijos ir kitos rudens uogos gali būti ne tik receptų sudedamoji dalis, bet atstoti tradicinius puošybos elementus – prieskonines žoleles. Spalvingų uogų kekės, „patupdytos“ ant patiekalų, – puikus rudens akcentas vaišių stalui.
► Džiovintos uogos – ne tik arbatai
Turite pilną krepšelį šaltalankių, spanguolių ar kitų rudens uogų, bet nežinote, ką su jomis daryti? Nepamirškite, kad gydomųjų savybių turi ne tik šviežios, bet ir džiovintos uogos. Tad, jei neturite laiko gaminti uogienių, džemų, užpilų ar kitų konservuotų gaminių, tiesiog nuplaukite uogas ir sudėkite į atvirą 50–75 °C temperatūros orkaitę. Beje, gydomosios džiovintų uogų savybės išlieka dvejus metus.
Rudens uogos gali būti naudojamos ne tik kaip vaistas, bet ir maistui gaminti, arbatai ir net alkiui malšinti. Džiovintos uogos puikiai tinka kisieliui ir kompotui virti. Šermukšniai, aronijos, spanguolės tinka konditeriniams gaminiams. Pastarosios ypač dera su šokoladu. Sudžiovintus šermukšnius galima sumalti, o gautus miltelius įmaišyti į pyragus, gardinti košes, salotas ir kitus patiekalus.
► Šis tas gurmanėms
Nuolat ieškote kažko naujo, dar neišbandyto kulinarijoje? Rekomenduojame pasigaminti saldžiai rūgštaus skonio spanguolių acto, kuris puikiai tiks ne tik mėsos ir žuvies patiekalams, bet ir pagardins salotas, vaisius. Subtilus jo skonis patiks kiekvienai gurmanei. Tiesa, tai gali būti puiki pačios pagaminta dovana draugei ar mamai, juk didžiosios metų šventės jau ne už kalnų...