Ingredientai:
- 1,5 kg gerai prinikusių pomidorų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 6 skiltelės česnako, supjaustytos griežinėliais;
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas žiedais;
- 2 arbat. šaukšt. itališko prieskoninių žolelių mišinio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- šviežių bazilikų lapelių, supjaustytų juostelėmis;
- žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių (jei norite aštriau, o šiaip nebūtina).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros.
2. Didelius pomidorus supjaustykite ketvirčiai, o mažesnius pusiau. Suberkite juos į didelį dubenį, čia pat dėkite česnaką, pilkite aliejų, berkite druskos, pipirų ir žolelių prieskonių. Gerai rankomis apvoliokite pomidorus visais priedais.
3. Suberkite gautą mišinį ant plačios skardos vienu sluoksniu, dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą – kol pomidorai bus visiškai minkšti.
4. Keptus pomidorus su visais priedais pilkite į elektrinio smulkintuvo (blenderio) ar kokteilinės indą ir sutrinkite iki tyrės.
5. Tyrę supilkite į prikaistuvį, sudėkite į ją bazilikus, berkite aitriųjų paprikų dribsnius (jei naudojate), o tada pakaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 min.
6. Padažą galite naudoti iškart – picai, mėsainiams, makaronams ir pan., o jei pagaminote daugiau ar jo liko, supilstykite į šaldymui tinkamus indelius ir dėkite į šaldiklį.