Karališkas minkštutėlis, medumi kvepiantis obuolių pyragas

Ir kokiems tik kepiniams nenaudojame medaus – nuo medaus torto ir meduolių iki prancūziškų madlenų ar granolos. Rudenį, kai obuolių tiek daug, verta medumi paskaninti obuolių pyragą – tikrai nustebsite, kokių puikių skonio ir aromato natų jis suteikia!
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / Vida Press nuotr.

Nesudėtingu receptu dalijasi populiaraus kulinarinio tinklaraščio Smitten Kitchen autorė. Išbandykite!

Ingredientai:

tešlai:

  • 125 g kambario temperatūros sviesto;
  • 6 valg. šaukšt. cukraus;
  • 85 g skysto medaus (jei jūsiškis susicukravęs, pakaitinkite, tinka ir ryškesnio, ir švelnesnio skonio);
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 3 dideli kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymų;
  • 2 žiupsniai druskos;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 160 g miltų.

viršui:

  • 4 vidutinio dydžio obuoliai, nulupti, perpjauti pusiau, be sėklalizdžių;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus.

aptepimui:

  • 2 valg. šaukšt. skysto medaus (galima jo ir nenaudoti, o apibarstyti cukraus pudra ar cinamonu).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Apvalios kepimo formos (geriausiai – nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu.

2. Paruoškite obuolius. Nuluptus, perpjautus perpus, be sėklų ir sėklalizdžių guldykite juos ant lentelės pjūviu į apačią ir supjaustykite it armonikėlę, neįpjaudami iki pat apačios. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis, pabarstykite cukrumi ir palikite, kol paruošite tešlą.

3. Sviestą sukite su cukrumi tol, kol mišinys pasidarys baltas ir purus. Supilkite medų ir pamaišykite, kol susijungs su sviesto-cukraus mase. Supilkite ir trynius, vanilės ekstraktą ir vėl pasukite, kol susimaišys.

4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska bei supilkite į sviesto-cukraus-medaus-trynių masę, pamaišykite. Neišsigąskite – bus labai tiršta, tačiau tešlą „pataisys“ baltymų plakinys.

5. Atskirame dubenyje plakite baltymus, kol šie sustangės, ir sudėkite juos į tešlą, labai atsargiai, kabindami nuo apačios, įmaišykite baltymus, kol tešla bus vientisa. Ji bus tirštoka, tačiau suvaldoma.

6. Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, mentele palyginkite paviršių, o tada įspauskite į ją obuolių puseles pjūviu į apačią. Geriausia vieną dėti į vidurį, o likusias sudėlioti ratu. Labai stipriai nespauskite, nes tešla kepdama kils ir obuolius gražiai apglėbs.

7. Kepkite 34–40 min., kol viršus bus rusvas, o obuoliai – visiškai iškepę. Jei norite, aptepkite viršų skystu medumi, tą darykite, kol pyragas dar šiltas. Tačiau galite medumi ir netepti, o jau pravėsusį pyragą pabarstyti cinamonu ar cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis