Ingredientai:
- 1 viščiukas (1,2–1,5 kg svorio);
- 1,5 stiklinės virtų, bet dar ne košės konsistencijos grikių (virkite apie 8 min.);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 200 g pievagrybių, supjaustytų griežinėliais;
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 80 g sviesto;
- 4 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- sauja graikinių riešutų, stambiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir nusausinkite viščiuką. Kol kas atidėkite į šalį.
2. Ant viryklės užkaiskite keptuvę, įmeskite gabaliuką sviesto, kai ištirps, suberkite svogūnus, grybus, pusę česnako, pusę druskos ir pipirų. Pakepinkite, kol suminkštės ir pamažu ims rusti.
3. Suberkite keptuvės turinį į dubenį, čia pat berkite ir grikius bei riešutus, gerai išmaišykite.
4. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą, suberkite likusius česnakus, druską ir pipirus, pakaitinkite, tik kol česnakas pakvips. Šiuo kvapniu sviestu ištepkite viščiuko vidų ir išorę. Tuomet vidų prikimškite pasigamintu įdaru, nieko tokio, jei dalis jo bus neuždengta.
5. Dėkite viščiuką į nedidelį kepimo indą ir pašaukite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie valandą, į pabaigą, jei viršus imtų itin skrusti, galite pridengti folija.
6. Iškepusiam viščiukui leiskite kelias minutes pailsėti, o tada galite pjaustyti. Šalia skanu patiekti lengvų žalumynų salotų, kad patiekalas nebūtų pernelyg sunkus.