Ingredientai:
tešlai:
- 100 g sviesto;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 kiaušinio trynys;
- žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 130 g miltų.
citrininiam viršui:
- 160 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- žiupsnis druskos;
- 150 g cukraus;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinis ir 3 tryniai;
- 110 g sviesto;
- cukraus pudros (viršui apibarstyti).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasigaminkite tešlą pagrindui. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, cukrų ir druską. Nepaliaudami maišyti supilkite tešlai reikalingą trynį, vanilės ekstraktą bei sukite, kol jie susijungs su kitais ingredientais. Suberkite ir miltus, švelniai išmaišykite, kad nebeliktų sausų ingredientų.
2. Nedidelę (maždaug 20x20 ar 18x22 cm) kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Suverskite tešlą ir išlyginkite bei suspauskite, kad tolygiai pasiskirstytų. Dėkite į iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 min., kol šonai taps rusvi, tačiau vidurys vis dar šviesus. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite, o tuo metu nedelsdami paruoškite viršaus masę.
3. Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite citrinos sultis, trečdalį viršui skirto cukraus, druską ir vanilės ekstraktą. Ant vidutinės kaitros užvirinkite ir pakaitinkite, kol ištirps cukrus.
4. Kitame dubenyje iki baltumo išsukite kiaušinį, trynius ir likusį cukrų. Nepaliaudami intensyviai maišyti į šį cukraus ir kiaušinių mišinį labai plona srovele supilkite karštą citrininį cirupą, intensyvus maišymas ir plonytė srovelė užtikrins, jog viskas nepavirs kiaušiniene. Galiausiai šią masę vėl supilkite į tą patį prikaistuvį ir pakaitinkite kelias minutes ant nedidelės ugnies, kol masė sutirštės.
5. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C. Išvirtą citrininę masę supilkite ant jau iškeptos tešlos, išlyginkite ir vėl dėkite kepti į orkaitę apie 12–14 min. Neišsigąskite, jei citrininė masė viduryje dar kiek judės pajudinus skardą. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.
6. Pabarstykite skanėstą cukraus pudra ir pjaustykite kvardatėliais.