Ingredientai:
- 125 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais;
- 100 g cukraus;
- 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė;
- 3 didelių kiaušinių tryniai;
- 125 g miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
- 20 g smulkių kokoso drožlių (galite keisti maltais migdolais);
- 80 ml pieno;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 5 vidutinio dydžio mėlynosios ar raudonosios slyvos, sunokusios, bet dar tvirtos (apie 450 g). Galite keisti kitais kaulavaisiais – persikais, abrikosais, vyšniomis.
morengui:
- 60 g migdolų riekelių;
- 140 g kiaušinių baltymų (maždaug 3,5 didelių kiaušinių);
- žiupsnis druskos;
- 185 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. kukurūzų miltų.
Gaminimas:
1. Iki 170 °C įkaitinkite orkaitę.
2. Paskleiskite ant kepimo skardos migdolų riekeles ir pakepinkite apie 10 min., kol bus švelniai rusvos, stebėkite, kad nesudegtų, nes tai gali įvykti labai greitai. Atidėkite, kad atvėstų.
3. Padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Kvadratinę (kraštinė 20 cm) arba apvalią (skersmuo 23 cm) kepimo formą (nuimamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi.
4. Elektriniu plaktuvu arba mediniu šaukštu dideliame dubenyje išsukite sviestą, cukrų ir citrinos žievelę, kol masė bus puri ir balsva. Sukdami po vieną dėkite kiaušinio trynius ir sukite, kol kiekvienas jų gerai įsimaišys į masę.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, o tada viską įsijokite į sviesto-kiaušinių-trynių masę. Suberkite ir kokoso drožles bei išmaišykite. Galiausiai, lėtai maišydami, supilkite pieną ir vanilės ekstraktą.
6. Sudėkite gautą gana tirštą tešlą į kepimo formą, švelniai palyginkite paviršių. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25 min. – kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.
5. Kol kepa pagrindas, paruoškite slyvas. Perpjaukite perpus, pašalinkite kauliukus, o tada kiekvieną pusę padalinkite į 4 dalis – iš vienos slyvos turi išeiti 8 gabaliukai.
6. Kai pagrindas bus iškepęs, išimkite iš orkaitės, o temperatūrą padidinkite iki 200 °C. Sudėliokite slyvas ant pagrindo vienu sluoksniu, perpjautąja puse į apačią. Atsispirkite pagundai slyvų pridėti per daug, nes jos „paleis“ per daug sulčių.
7. Dabar metas ruošti morengą. Į elektrinį plaktuvą (arba dubenį, jei plaksite paprasta šluotele) dėkite baltymus, berkite druską ir pradėkite plakti. Kai susiformuos minkštos baltos putos, po šaukštą berkite cukrų ir nepaliaujamai plakite – turite gauti labai standžias, blizgias putas, kurios iš dubens neiškristų net jį apvertus. Supilkite vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus, išmaišykite. Galiausiai suberkite migdolų riekeles ir vėl švelniai pamaišykite.
8. Šaukštu dėkite morengo masę ant pagrindo, apdėlioto slyvomis, stenkitės tolygiai apdėlioti, o paviršių galite kiek „pašiaušti“. Dėkite į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite apie 35 min. – kol morengo viršus bus rusvas ir sukietėjęs. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 30 min., tik tada nuimkite formos kraštus. Dabar galite nuimti ir kepimo popierių ir dėti ant serviravimo padėklo ar lėkštės.