Ingredientai:
- 220 g sviesto, minkšto;
- 180 g cukraus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 230 g miltų;
- 50 g nesaldintų kokybiškos kakavos miltelių;
- 1 didelis žiupsnis druskos.
viršui:
- 60 g kokosų drožlių;
- 70 g pekano riešutų, stambiai sukapotų;
- 100 ml nesaldinto kondensuoto pieno;
- 60 g rudojo cukraus;
- 1 kiaušinio trynys;
- 60 g sviesto.
Gaminimas:
1. Pirmiausia gaminame sausainių tešlą. Jiems skirtą sviestą ir cukrų mediniu šaukštu ar elektriniu virtuvės kombainu išsukite iki balsvos purios masės. Muškite kiaušinį, pilkite vanilės ekstraktą ar pastą ir išmaišykite, kol masė bus vientisa.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius ir druską. Tuomet šį mišinį suberkite į sviesto ir kiaušinių masę ir gerai išmaišykite, kol viskas tolygiai pasiskirstys. Pridenkite pagamintą masę maistine plėvele ir dėkite valandai į šaldytuvą – čia ji sutvirtės.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, plačią skardą išklokite kepimo popieriumi.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir sugnaibykite ją maždaug graikinio riešuto dydžio gabaliukais, tada šiuos suvoliokite į gražius rutuliukus ir dėliokite ant skardos palikdami nemažus tarpus. Galiausiai kiekvieno tokio rutuliuko centre paspausdami nykščiu suformuokite duobutę – vėliau ją pripildysime riešutų masės.
5. Dėkite skardą su sausainiais į orkaitę ir kepkite 12–13 min. Iškepusiems leiskite kelias minutes pabūti skardoje (orkaitę galite palikti įjungtą), o tada plokščia mentele atsargiai perkelkite juos ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
6. Gaminame įdarą. Sukapotus riešutus ir kokosų drožles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje, kol jie vos vos rustels ir pakvips.
7. Užkaiskite mažą prikaistuvį, sudėkite ten įdarui skirtą cukrų, sviestą ir kondensuotą pieną, taip pat trynį. Pakaitinkite, kol užvirs, stipriai sumažinkite kaitrą ir leiskite paburbuliuoti kelias minutes, kol sutirštės, retkarčiais pamaišykite. Nukaiskite, o tada į šią karamelės konsistencijos masę suberkite pakepintus riešutus ir kokosus.
8. Pagamintu įdaru užpildykite jau atvėsusių sausainių duobutes. Palaukite, kol jis kiek sutvirtės, o tada galite ragauti.
9. Šiuos sausainius laikykite šaldytuve, itin sandariai uždengtame inde ar dėžutėje.