Ryškų karamelizuotos juodos duonos desertą 15min auditorijai pristato konditerijos technologė Daiva Selilė ir renginių vedėjas Dainius Martinaitis.
Šiam karamelizuotui desertui rekomenduojama naudoti kuo ilgiau pastovėjusią duoną – tokia ji bus traškesnė.
Tobuliausiai tinka sandariai uždarytoje pakuotėje savaitę palaikytas duonos kepaliukas.
Ingredientai:
- 500 g kefyro „RIMI BASIC“
- 100 g cukraus „RIMI BASIC“
- 10 g želatinos „RIMI BASIC“
- 50 g šalto vandens
- mandarino žievelė
- 200 g šaldytų braškių „RIMI“
- 40 g cukraus „RIMI BASIC“
- 130 g tamsios ruginės duonos
- 150 g cukraus „RIMI BASIC“
- 25 g sviesto
Gaminimas:
Kefyro želė:
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite apie 5 min. išbrinkti. Į kefyrą supilkite cukrų, įtarkuokite mandarino žievelės ir išmaišykite.
- Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ir „sujunkite“ su kefyru: pradžioje kelis šaukštus kefyro supilkite į želatiną, masę išmaišykite, tuomet supilkite į likusį kefyrą.
- Viską išmaišykite ir išpilstykite į stiklines – užpildykite daugmaž pusę stiklinės. Stiklines kelioms valandoms palikite šaldytuve tam, kad sustingtų.
Braškių padažas:
- Braškes atitirpinkite. Suberkite jas į maisto smulkintuvą ir su cukrumi sumalkite iki vientisos masės.
Karamelizuota duona:
- Tamsią duoną supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje arba plačiame puode kaitinkite cukrų iki gražios gintarinės spalvos. Svarbu: nesudeginkite, nes bus kartu. Geriau pasirinkite nedidelę kaitrą ir kaitinkite lėčiau.
- Ištirpus kristalams, cukrui tapus gintarinės spalvos, dėkite sviesto gabaliuką ir išmaišykite, kad sviestas ištirptų ir susilietų su cukrumi.
- Į keptuvėje paruoštą karamelę sudėkite tamsią duoną ir maišykite, kol visi gabaliukai pasidengs.
- Indą vis dar laikykite ant nedidelės kaitros. Duoną išpilkite ant kepimo popieriaus ir palikite atvėsti. Visiškai atvėsusią duoną maisto smulkintuve susmulkinkite iki norimos konsistencijos.
Deserto surinkimas:
- Ant kefyro želė pilkite norimą kiekį braškių padažo ir pabarstykite karamelizuota duona.
Valgykite iš karto. Skanaus!
Daugiau kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodų bei receptų rasti galite čia.