„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Karantino kuchnia“: aštrios salotos su šprotais – atėjo metas jų renesansui?

Šprotai – tai puikiai visiems pažįstamas, be galo gardus, bet turbūt daugelio užmirštas žuvies konservas. Net sardinių taip neužmiršome kaip jų. Kukliuosius šprotus pakeitėme tunu, rūkyta lašiša, „Matjes“ silke ir dar bala žino kuo. Trumpa kelionė į Estiją mane privertė juos ne tik atsiminti, bet ir susigrąžinti į savo meniu, kuriame jie nebuvo pasirodę nuo praeito tūkstantmečio. O šios salotos – visai ne kuklios. Net pavadinčiau jas šventiškomis.
„Karantino kuchnia“: aštrios salotos su šprotais
„Karantino kuchnia“: aštrios salotos su šprotais / Asmeninio albumo nuotr.

Salotų ruošimas užima nemažai žingsnių, bet pasistengti verta – išgausite prabangų, subalansuotą skonį. Mano nuomone, šios salotos tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, ir garnyrui. Universalus, spalvingas, gardus, pigus, bet ir kartu prabangus patiekalas – kas gali būti geriau?

Beje, jei nemėgstate šprotų, vietoje jų galite dėti kitą žuvį ar net mėsą. Man teko išbandyti variantą su jautiena – skoniai derėjo puikiai. Receptas surašytas keturioms porcijoms.

Ingredientai:

  • 3 pakuotės šprotų konservų;
  • 4 saujos pageidaujamų salotų lapų;
  • 4 virti kiaušiniai, supjaustyti į 4 dalis;
  • 2 smulkiai supjaustyti marinuoti agurkai;
  • 2 nedideli virti burokėliai;
  • 200 g vyšninių pomidorų (gali būti ir įprasti);
  • 1 trumpavaisis agurkas (arba pusė ilgavaisio);
  • 1 mažas svogūnas, supjaustytas plonyčiais mėnuliukais;
  • 2 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos;
  • 100 g kambario temperatūros tepamo sūrelio (tokio kaip „Philadelphia“ ar panašaus);
  • keli smulkiai supjaustyti saulėje džiovinti pomidorai;
  • trupučio aliejaus;
  • 6 šaukštai obuolių acto;
  • 1 kupinas šaukštas medaus;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite virtus burokėlius plonais griežinėliais.

2. Paruoškite šprotus. Kiekvienai porcijai reikės 5 šprotų. Likusius smulkiai supjaustykite.

3. Paruoškite padažą. Užvirkite obuolių actą ir medų. Maišydami virkite tol, kol didžioji dalis acto išgaruos ir liks maždaug trečdalis.

4. Sumaišykite tepamą sūrelį su saulėje džiovintais pomidorais. Gautą masę padėkite į šaldytuvą.

5. Supjaustykite pomidorus bei agurką.

6. Sumaišykite salotų lapus su marinuotais agurkais, smulkiai supjaustytais šprotais ir aitriosiomis paprikomis. Apšlakstykite viską aliejumi.

Evelinos Stundžienės nuotr./Gaminamos aštrios salotos su šprotais
Evelinos Stundžienės nuotr./Gaminamos aštrios salotos su šprotais

7. Ant gautų salotų gražiai sudėliokite burokėlių griežinėlius, agurkus, pomidorus, nesupjaustytus šprotus, svogūną ir kiaušinių ketvirčius.

Evelinos Stundžienės nuotr./Dedame agurkus ir pomidorus
Evelinos Stundžienės nuotr./Dedame agurkus ir pomidorus

8. Ištraukite tepamą sūrelį su saulėje džiovintais pomidorais iš šaldytuvo. Metas išsipurvinti rankas ir iš masės suformuoti kamuoliukus. Kiekvienai porcijai – po vieną tokį dekoratyvinį kamuoliuką.

9. Paruoštas salotas apšlakstykite anksčiau gamintu padažu ir užberkite juodųjų pipirų. Patiekite su juoda duona arba skrebučiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“