Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Karantino kuchnia“: greitas ir gardus iškylų maistas

Ką nešatės į paplūdimį ar pasisėdėjimą parke? Spėju, kad vaisius, uogas, sūrį, „Kabanosy“ dešreles, sumuštinius ir šaltus kotletus. Nebandau nieko kritikuoti, nes ilgiau pabuvus gamtoje, turbūt nėra skanesnio dalyko už vienoje rankoje laikomą kotletą, o kitoje – šviežią agurką ar pomidorą. Gardu, bet man kartais visai nesinori tokio ūkiškumo. Deja, ne visada turiu laiko kepti kišus ar lašišos ir špinatų pyragus, o prėskos mišrainės ir atsibodusi rūkyta višta iš prekybos centrų irgi ne itin vilioja.
„Karantino kuchnia“: bandelės su dešrelėmis
„Karantino kuchnia“: bandelės su dešrelėmis / Asmeninio albumo nuotr.

Parduotuvinė balta mišrainė – per daug nuobodi, o nuo pikantiškosios pykina. Todėl šiandien noriu pasiūlyti tris greitai paruošiamus užkandžius-pietus, kuriuos pasigaminsite greitai ir jie džiugins labiau nei neaiškios sudėties maltiniai ar sumuštinis su dešra ir sūriu.

Vietoje kotleto siūlau greitai pagaminamą vištienos kepsnį, vietoje baisios majonezo sriubos (taip vadinu parduotuvines salotas) – kiaušinių ir vištienos arba tuno mišrainę-užtepėlę, o vietoje pirktinių bandelių parodysiu greitą būdą pasigaminti bandeles su dešrelėmis patiems. Tam reikės tik forminės duonos, dešrelių, šiek tiek pieno, garstyčių ir kiaušinio. Neabejoju, kad šiuos visus ingredientus visada turite savo namuose.

Vištienos ir kiaušinių mišrainė

Čia puikiai tiks keptos ar virtos vištos likučiai arba konservuotas tunas.

Jums reikės:

  • apie 250 g virtos, keptos ar troškintos vištienos filė (arba nusunkto konservuoto tuno);
  • 5 kietai virtų kiaušinių;
  • 4 šaukštų majonezo;
  • krapų;
  • svogūnų laiškų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • paprikos miltelių;
  • šiek tiek aitriųjų paprikų miltelių.

Gaminimas:

  • Sutarkuotus kiaušinius sumaišykite su vištiena (arba tunu), smulkintais krapais, svogūnų laiškais, prieskoniais ir majonezu.
  • Patiekite kaip mišrainę ir valgykite tiesiog šaukštu arba užsitepkite ant bandelės kaip užtepą.
Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: vištienos ir kiaušinių mišrainė
Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: vištienos ir kiaušinių mišrainė

Sumuštinis su traškia vištiena

Šie vištienos kepsneliai puikiai pakeis kotletus ir juos pasigaminsite žymiai greičiau. Rekomenduoju vištieną išmušti, jei norite kompaktiškesnių sumuštinių.

Jums reikės:

  • vištienos filė, krūtinėlės arba šlaunelių mėsos be kaulo ir odos (man labiausiai patinka pastaroji);
  • kiaušinio ar kelių (priklausomai nuo porcijų skaičiaus);
  • panko džiūvėsėlių;
  • aliejaus kepimui;
  • druskos;
  • avokadų;
  • citrinos sulčių (pagal skonį);
  • majonezo;
  • traškių salotų (pvz., gūžinių salotų, romaninių salotų ar kiniškų kopūstų);
  • duonos ar bandelių.

Gaminimas:

  • Suplakite kiaušinį (-ius). Į plakinį galima įpilti sojos ir (arba) aštraus padažo. Pastarųjų ingredientų sąraše neminiu, nes jie nėra būtini ir ne visiems patinka. Pati dėjau aštrų ir austrių padažus. Pastarieji turbūt nelabai tinka, jei gaminate visai šeimai su mažamečiais vaikais. Tokiu atveju tiks ir paprasta druska arba sūdymas tik pačiame gale.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kol aliejus kaista, vištienos gabaliukus pamerkite į kiaušinių plakinį ir tada – į panko džiūvėsėlius.
  • Kepkite vištieną apie 4 minutes iš kiekvienos pusės (trukmė priklausomai nuo mėsos storumo). Reikia, kad gražiai apskrustų iš abiejų pusių.
  • Nusausinkite paruoštus kepsnius popierinio rankšluosčio pagalba.
  • Paruoškite likusią sumuštinių dalį. Sutrinkite avokadus su druska ir citrinų sultimis. Vieną duoną patepkite gauta avokadų tyrele, kitą – majonezu. Sudėkite salotas, vištienos kepsnį ir jūsų sumuštinis – jau paruoštas.

Pastaba: jei jūsų sumuštinių laukia ilga kelionė, siūlyčiau vištienos kepsnius, duoną ir kitus ingredientus gabenti atskirai ir susidėlioti vietoje.

Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: sumuštinis su traškia vištiena
Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: sumuštinis su traškia vištiena

Bandelės su dešrelėmis

Mokyklos laikų klasika. Šias bandeles paruošite vos per 10 minučių. Jas galėsite valgyti tiek šiltas, tiek šaltas. Kiekių šiuo atveju nerašau, nes viskas priklauso nuo to, kokiam žmonių skaičiui gaminate.

Jums reikės:

  • mėgstamų dešrelių (kalba eina apie pieniškas, parūkytas ar kitokias termiškai apdorotas plonas dešreles);
  • forminės duonos;
  • kiaušinio ar kelių;
  • druskos,
  • pipirų;
  • pieno;
  • džiūvėsėlių;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

  • Standartinio dydžio dešreles perpjaukite per pusę ir trumpai jas apvirkite arba apkepkite. Atidėkite į šoną.
  • Nupjaukite kraštus nuo forminės duonos.
  • Naudodami kočėlą, iškočiokite kiekvieną duonos gabaliuką į didesnius duonos paplotėlius.
  • Ant iškočiotos duonos užtepkite šaukštelį garstyčių. Tada ant viršaus užpilkite šaukštą pieno.
  • Ant duonos uždėkite dešrelę ir gerai suvyniokite.
  • Paruoškite du indus: vieną – su kiaušinio plakiniu, kitą – su džiūvėsėliais. Kiaušinio plakinį pagardinkite druska ir pipirais.
  • Dešreles, suvyniotas į duoną, pamerkite į kiaušinio plakinį, o tada – į džiūvėsėlius.
  • Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepkite bandeles, kol gražiai apskrus. Pilnai į aliejų šių bandelių pamerkti nereikia – tiesiog kepkite nuolat pavartydami.
Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: bandelės su dešrelėmis
Evelinos Stundžienės nuotr./„Karantino kuchnia“: bandelės su dešrelėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais