Nesakau, kad būtina penkiasdešimt valandų virti dešimties rūšių kaulus, bet kokias penkias valandas tam vis tik skirčiau. Taip pat galite rinktis ir parduotuvinį sultinį ar sultinio koncentratą. Nekalbu apie kubelius – investuokite į tą skystą už kelis eurus arba gaminkitės patys.
Kokius kaulus rinktis – kokius tik norite, nieko prabangaus čia nereikia. Aš galvos per daug nesuku ir nusiperku jautienos kaulus sriubai už euriuką ir tiek. Jei sriubą planuoju valgyti vakare, kaulus pradedu virti per pietus. Įdedu kvapiųjų pipirų, lauro lapų, druskos, o sultinys toliau gamina pats save.
Ingredientai:
- 6 dideli svogūnai (supjaustykite juos plonais mėnulio formos griežinėliais);
- 3–4 šaukštai itin tyro („Extra Virgin“) alyvuogių aliejaus;
- gabaliukas sviesto;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 litrai jautienos sultinio;
- 200 ml balto sauso vyno;
- šakelė čiobrelių;
- tarkuoto sūrio patiekimui (labiausiai tinka „Gruyere“, bet nebus tragedija, jei naudosite ką norite ar ką turite);
- šiek tiek parmezano ar panašaus kietojo sūrio;
- druskos;
- cukraus;
- pipirų;
- prancūziško batono.
Gaminimas:
1. Karamelizuojame svogūnus. Tai reiškia, kad svogūnus reikės kepti apie 20 minučių su pora šaukštų alyvuogių aliejaus. Pabaigoje įmetu ir česnako.
2. Tik neapasidžiaukite, kad svogūnai jau iškepė. Nieko panašaus. Kai svogūnai ima ruduoti, įdedame sviesto ir kepame toliau. Aš šiame žingsnyje dar šiek tiek cukraus įberiu, kad padėčiau karamelizacijai. Taip pat įberiame druskos. Beje, jei nevartojate cukraus, kitame žingsnyje naudokite mažiau vyno.
3. Pilame vyną. Svogūnus išmaišome. Supilame sultinį bei įdedame čiobrelius. Verdame sriubą žemoje temperatūroje apie pusvalandį.
4. Paragaujame, ar nieko netrūksta. Įberiame pipirų.
5. Patiekiame sriubą ant viršaus uždėję prancūziško batono su lydytais sūriais (turbūt nereikia pasakoti, kaip pagaminti karštą sumuštinį orkaitėje?).