Pomidorai plačiai naudojami ne tik virtuvėje, bet ir gydymui. Dėl didelio kiekio vitaminų, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų pomidorai padeda gydyti įvairius medžiagų apykaitos sutrikimus. Taip pat jie mažina kraujo spaudimą, naudingi sergant mažakraujyste, širdies bei kraujagyslių, skrandžio, kepenų ligomis, esant bendram silpnumui. Turintiems antsvorio rekomenduojamos pomidorų iškrovos dienos 2–3 kartus per savaitę.
Likopenas, esantis pomidoruose, efektyvus onkologinių susirgimų profilaktikai, taip pat stabdo organizmo senėjimo procesus, veja šalin liūdesį ir depresiją.
Vengti pomidorų savo racione reikia tik sergantiems tulžies pūslės ligomis.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kepame tobulą tortą „Napoleoną“. Pataria garsi kulinarė
1. Džiovintus pomidorus užpilkite aliejumi ir palaikykite apie valandą, kad išmirktų.
2. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, sudėkiti išmirkusius džiovintus pomidorus, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).
3. Kai mėsytė apskrunda, suberkite saulėgrąžų sėklas ir viską kartu pakepinkite. Tuomet belieka supjaustyti špinatus, mocarelos sūrį, sudėti pomidoriukus, paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su alyvuogių aliejumi.
Sveika ir skanu! Ir dietoms tinka!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Česnakų skilteles ir svogūną susmulkinkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmus nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, didesnes kepurėles pasmulkinkite.
2. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite grybus, česnakus, svogūnus ir kepinkite 4–5 minutes. Įmaišykite pomidorus ir kepkite dar 5 minutes.
3. Žuvies gabalėlius perliekite vandeniu, nusausinkite. Apibarstykite druska, pipirais ir trumpai pakepinkite kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.
4. Menkės gabalėlius panardinkite į daržovių troškinį, supilkite vyną ir uždengus troškinkite ant nedidelės ugnies 10–12 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Prieš patiekiant papuoškite petražolių lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Luptus svogūnus perpjaukite išilgai, supjaustykite plonais šiaudeliais ir pakaitinkite aliejaus bei vandens mišinyje, kol pasidarys skaidrūs.
2.Sudėkite griežinėliais pjaustytus pomidorus, ugnį padidinkite ir kaitinkite dar kelias minutes. Į riebalais išteptą skardą dėkite virtas bulves, pomidorus, dešros griežinėlius, ant jų – svogūnus.
3.Druską ištirpinkite grietinėje, įmaišykite pipirus, picų prieskonius ir supilkite ant daržovių.
4.Apibarstykite tarkuotu sūriu ir 25 minutes kepkite 200 laipsnių orkaitėje.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nepervirkite!
2. Cukiniją ir pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Makaronus, cukiniją ir pomidorus sumaišykite ir sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą.
3. Atskirame dubenyje sutarkuokite varškės sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, įdėkite grietinės, įtraiškykite česnako, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Šiuo mišiniu užpilkite makaronus su daržovėmis. Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir smulkintu baziliku.
4. Apkepą kepkite maždaug 45 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.
1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandariai uždaromą indelį ir apie valandą palaikykite šaldytuve – bus standžios ir traškios.
2. Sūrelį išsukite su kmynais, grietine, įspauskite česnakus, tada varškės masę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Tešlą atšildykite, supjaustykite stačiakampiais, viduryje kiek įspauskite, kad krašteliai liktų aukštesni (kepant išsipūs ir dailiai atrodys).
4. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, tada nulupkite odeles ir supjaustykite griežinėliais.
5. Pesto padažą sumaišykite su aliejumi ir plačiu teptuku aptepkite kiekvieną tešlos lakštelį.
6. Tada ant viršaus krėskite varškės masės, išdėliokite pomidorų griežinėlius, užberkite raudonėlių.
7. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Tiekite papuošusios gražgarstėmis.
1. Makaronus su šlakeliu aliejaus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir perplaukite, kad nebūtų sulipę.
2. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
4. Kiaušinius iki vientisos masės išplakite su pienu, grietinėle ir per sietelį pertrinta varške, suberkite miltus. Plakinį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite Provanso žolelių mišiniu.
5. Į riebalais pateptą kepimo skardą klokite lakštinių sluoksnį, tada paskleiskite svogūnų ir pomidorų, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais, užpilkite kiaušinių plakiniu, likusiais pomidorais ir tarkuotu sūriu.
6. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
- Koldūnus gaminkite taip, kaip nurodyta ant etiketės (nedėkite druskos ir aliejaus).
- Į didelę keptuvę sudėkite pupeles, pomidorus, baziliką, raudonėlį ir raudonuosius pipirus. Užvirinkite, įmaišykite salotų lapus (arba špinatus). Uždenkite, sumažinkite ugnį, kaitinkite 3 minutes arba kol suvys salotų lapai.
- Įmaišykite koldūnus ir vandenį. Virkite 1 minutę arba kol viskas sušils. Pabarstykite sūriu.
1.Pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Pankolio gumbą supjaustykite kubeliais, alyvuoges – žiedais. Svogūnus, česnako skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite ir truputį pakepinkite puode įkaitintame aliejuje.
2.Dėkite pjaustytą pankolio gumbą, supilkite daržovių sultinį, puodą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Tilapijų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą ir virkite dar 15 minučių.
3.Sukrėskite grietinę, sudėkite pomidorus, alyvuoges, pasūdykite, pabarstykite pipirais, pagardinkite kariu ir virkite dar 5 minutes.
4.Tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis ir čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, vieną pjaustytą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos bei pipirų. Iš gautos masės padarykite kukuliukus ir apkepkite juos keptuvėje.
2. Antrą svogūną bei česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, sudėkite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite 5 min.
3. Pomidorų padažą supilkite į kepimo indą, ant viršaus sudėkite kukulius, alyvuoges ir kepkite apie 20 min orkaitėje.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Atšildytą sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į skardą.
- Iš tešlos kraštelių suformuokite „sieneles“.
- Apibarstykite tešlą saujele tarkuoto fermentinio sūrio. Išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidorus.
- Apibarstykite prieskoniais: druska, maltais pipirais, mėgstamomis džiovintomis žolelėmis.
- Viršų tolygiai apibarstykite dar keliomis saujomis tarkuoto fermentinio sūrio.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir pyragas iškeps.
- Išimkite iš orkaitės, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
- Pyragas skanus ne tik šiltas, bet ir kaip šaltas užkandis. Skanaus!
1. Pomidorus nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išskobkite.
2. Į vidų įberkite džiovintų bazilikų.
3. Pridėkite alyvuogių, fetos.
4. Ant pomidorų uždėkite nupjautas viršūnėles, aptepkite aliejumi, kad kepdami smarkiai nesutrūkinėtų. Sudėkite į skardą (galima iškloti kepimo popieriumi arba folija), ant jos užmaukite kepimo rankovę, užriškite galus ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Po 10–15 minučių rankovę perkirpkite ir dar kepkite 5 minutes 220 laipsnių orkaitėje tik iš viršaus. Iškepusius pomidorus papuoškite šviežių bazilikų lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Krūtinėles nuplaukite, padalykite į 4 dalis, pabarstykite druska, pipirais ir apkepinkite truputyje aliejaus. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
2.Dalį aitriosios paprikos ankšties supjaustykite šiaudeliais ir su svogūnais kepkite gilioje keptuvėje įkaitintame svieste. Įspauskite česnaką, pabarstykite druska, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite, kol svogūnai pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus ir kelias minutes patroškinkite.
3.Supilkite vištienos sultinį, grietinėlę, įdėkite šafrano, smulkintų bazilikų lapelių, užvirinkite ir troškinkite 10–15 minučių.
4.Sukrėskite virtus makaronus, išmaišykite, ant viršaus sudėkite krūtinėles ir dar troškinkite 2–3 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Pomidorų vidų išskaptuokite.
2. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir įberkite kario. Išvirtus sumaišykite su išskobtų pomidorų mase bei kubeliais pjaustyta žaliąją paprika, įberkite prieskonių, pipirų ir kepkite orkaitę 10 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Morką, bulves, svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite ir suberkite į puodą su verdančiu mėsos sultiniu.
- Kai daržovės šiek tiek suminkštės, suberkite gabalėliais supjaustytą papriką, aitriosios paprikos ankštį, pagardinkite bazilikais ir raudonėliais.
- Kai sriuba bus beveik išvirusi, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų. Dar kiek pavirkite ir nukaiskite. Pagal skonį pasūdykite.
- Jei sriuba rūgštoka, įberkite žiupsnelį cukraus. Jei norite aštresnio skonio, įberkite pagal skonį Kajeno ar aitriųjų paprikų miltelių.
- Išvirusią sriubą supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos.
- Ši sriuba skani, patiekta su orkaitėje keptomis, tarkuotu sūriu bei džiovintų žolelių prieskoniais apibarstytomis tortilijomis. Jei norite, galite sriubą dar pagardinti grietinėle, tarkuotu parmezano sūriu, smulkintais žalumynų (krapų, petražolių, kalendrų) lapeliais. Vietoje keptų tortilijų puikiai tiks česnakiniai duonos skrebučiai. Improvizuokite laisvai!
TAIP PAT SKAITYKITE: Sėjame pomidorus: ką reikia žinoti ir kokių klaidų vengti