Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, yra keturios pagrindinės arbūzų rūšys – su sėklomis, besėkliai, nedidelio dydžio, geltoni / oranžiniai. Tačiau visame pasaulyje pirmauja ryškiai raudono minkštimo vaisiai.
„Nors dažniausiai arbūzą valgome vieną, kaip užkandį, šis vaisius puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Pavyzdžiui, Graikijoje šis produktas derinamas su fetos sūriu. Arbūzai puikiai dera ir su halumio sūriu bei mėtomis ir bazilikais, o Meksikoje jis yra valgomas apibarstytas druska ir aštriaisiais pipirais“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė.
Pasak jos, arbūzas puikiai tinka ir kepti ant grilio. Toks jo paruošimas – itin paprastas. Arbūzą tiesiog reikia supjaustyti storesniais gabalėliais, patepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti druska.
Ant grilio paruoštas arbūzas tampa ne toks saldus, įgauna pikantiškesnio, sūresnio ir dūminio skonio, todėl puikiai tinka ir kaip garnyras prie įvairiausių mėsos patiekalų, o ypač paukštienos: kalakutienos, anties arba vištienos patiekalų. Žinoma, arbūzą naudoti galima ir gaminant įvairius vaisinius glotnučius, sorbetus, ledus ar vaisių salotas.
J.Sabaitienė siūlo ir porą receptų, kuriuose išradingai panaudosite arbūzą.
Arbūzo ir halumio sūrio salotos
Ingredientai:
- 1/ 2 puodelio stambiai supjaustyto šviežio baziliko;
- saujelė stambiai pjaustytų šviežių mėtų;
- 1 česnako skiltelė;
- 1/ 2 puodelio alyvuogių aliejaus;
- sauja vyšninių pomidorų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- halumio sūrio;
- nedideliais trikampėliais supjaustyto arbūzo.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį.
2. Tuomet į trintuvą sudėkite baziliką, mėtas, aliejų, česnaką, druską bei pipirus – viską gerai sutrinkite.
3. Ant pomidorų ir halumio sūrio užtepkite po kelis šaukštus baziliko ir mėtų aliejaus. Tuomet pomidorus ir sūrį sudėkite ant įkaitintos kepsninės. Šiuos produktus pakepkite kelias minutes dažnai vartydami.
4. Galiausiai į lėkštes gražiai išdėliokite supjaustytą arbūzą. Ant viršaus uždėkite sūrio ir pomidorų. Patiekalą pagardinkite likusiu padažu ir papuoškite šviežiomis mėtomis.
Arbūziniai ledai iš dviejų ingredientų
Ingredientai:
- 3 puodelių arbūzo;
- 1/2 puodelio kokosų pieno arba natūralaus jogurto.
Gaminimas:
1. Supjaustykite arbūzą nedideliais gabalėliais ir juos keturioms valandoms įdėkite į šaldiklį.
2. Sušaldytą arbūzą sudėkite į elektrinį trintuvą, supilkite kokosų pieną / jogurtą ir viską sutrinkite.
3. Paruoštą ledų masę galite valgyti iš karto arba ją galite sudėti į indą ir pusvalandžiui įdėti į šaldiklį. Taip ledai taps tvirtesnės konsistencijos.