1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio trynio išminkykite vientisą tešlą, padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (galima dar pasmulkinti). Apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
3. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite skaldytus migdolus, kol pagels.
4. Iš pusės kiekio tešlos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais pateptą apskritą formą. Paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite slyvų masę.
5. Likusią tešlą stambiai sutarkuokite ir trupiniais apdenkite slyvų masę. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. 400 g slyvų supjaustykite skiltelėmis. Pieninį šokoladą (30 g atidėkite) sukapokite.
2. Sviestą ir 170 g miltelinį cukrų gerai išsukite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
3. Kapučino kavą išmaišykite su dviem šaukštais šilto pieno ir supilkite į sviesto masę. Suberkite miltus, kepimo miltelius, riešutus, vanilinį cukrų (truputį palikite) ir išmaišykite. Įmaišykite kapotą pieninį šokoladą ir 400 g pjaustytų slyvų.
4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 50–55 minutes. Praėjus 30 minučių, apdenkite folija. Pyragą atvėsinkite formoje.
5. Likusias slyvas supjaustykite skiltelėmis. Vynuogių sultis užvirinkite, sudėkite slyvas ir ant mažos ugnies virkite 2–3 minutes. Išgriebkite.
Puošimas:
1. Likusius tris šaukštus pieno užvirinkite su atidėtu vaniliniu cukrumi. Sudėkite kapotą baltąjį šokoladą, išmaišykite ir ištirpinkite. Atvėsinkite.
2. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, ir sukrėskite į baltojo šokolado masę, išmaišykite. Aptepkite atvėsusį kepinį.
3. Likusį pieninį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Pyragą apdėkite slyvų skiltelėmis, šokolado drožlėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Į gilų indą išsijokite 250 g miltų ir kepimo miltelius. Įmaišykite du pakelius vanilinio cukraus, grietinę ir 175 g kambario temperatūros sviesto. Užminkykite tešlą, suvyniokite į foliją ir 2 valandas laikykite šaldytuve. Kapodami plačiu peiliu sumaišykite likusius miltus, 75 g cukraus, pusę šaukštelio vanilinio cukraus ir 100 g sviesto. Padarytus trupinius taip pat atšaldykite.
2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su 75 g cukraus, puse šaukštelio vanilinio cukraus. Virkite ant vidutinės ugnies 5 minutes. Sudėję krakmolą ir supylę apelsinų sultis, maišydami užvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.
3. Atšalusią tešlą padalykite į keturias lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite 24 cm skersmens lakštą, padėkite ant sviestinio popieriaus ir subadykite šakute. Kiekvieną lakštą apibarstykite tešlos trupiniais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje po 12–15 minučių.
4. Viršutinį iškepusį lakštą padalykite į 6 lygias dalis, jį ir likusius atvėsinkite. Į grietinėlę supilkite standiklį, suberkite likusį vanilinį cukrų ir gerai išplakite.
5. Tris lakštus aptepkite slyvų uogiene, paskui – grietinėle ir sudėkite vieną ant kito. Viršų apdėliokite supjaustyto lakšto gabalėliais. Pyragą pusvalandį laikykite šaltai. Supjaustykite aštriu peiliu.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
- Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
- Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
- Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.
PARUOŠKITE GALETĄ
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
- Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą - Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
- Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.
1. Kiaušinius, vandenį, cukrų ir druską išplakite elektriniu plaktuvu. Įmaišykite miltus su kepimo milteliais. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą formą, išlyginkite. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 22–25 minutes.
2. Iš slyvų išimkite kauliukus. 500 g uogų 10 minučių kaitinkite su 250 ml vyno ir 75 g cukraus. Ištrinkite pro sietelį. Išbrinkintą želatiną ant silpnos ugnies kaitinkite, kol išsileis, ir supilkite į tyrę. Palikite atvėsti.
3. Grietinėlę atšaldykite ir plakite elektriniu plaktuvu, kol pasidarys standi. Krakmolą išmaišykite su puse stiklinės apelsinų sulčių.
4. Grietinėlę sudėkite į slyvų tyrę ir šaukštu atsargiai išmaišykite. Likusias uogas pakaitinkite su likusiomis apelsinų sultimis, vynu ir cukrumi. Užvirinkite, suberkite krakmolą ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės.
5. Iškepusį biskvitą įdėkite į lėkštę. Uždėkite nusegamą kepimo formos dalį, sukrėskite kremą ir išlyginkite. Laikykite 3 valandas šaldytuve, kad sustingtų. Formą atsargiai nusekite.
6. Baltąjį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Suminkštėjusias likusias slyvas išdėliokite ant torto viršaus, palaistykite atvėsusiu vyno užpilu, pabarstykite šokolado drožlėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kambario temperatūroje palaikytą sviestą gerai išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinio trynį, išmaišykite, po truputį suberkite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir kepimo miltelius. Turite gauti trupinius.
2. Tešlos trupinius suberkite į sviestu pateptą karščiui atsparią kepimo formą, tada juos šiek tiek paspauskite ir kepkite 10 min. 200°C įkaitintoje orkaitėje.
3. Iškepusį pagrindą, atvėsinkite.
4. Abrikosus nuplaukite, perpjaukite per pusę, pakepinkite keptuvėje svieste, suberkite cukrų, citrinos žieveles – turite gauti karamelizuotą masę.
5. Ant pyrago pagrindo dėkite abrikosus, ant viršaus paskleiskite su cukrumi ir sviestu sumaišytas migdolų drožles.
6. Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
7. Pyragą tiekite supjaustytą gabalėliais ir papuoštą mėtų lapeliais. Skanu valgyti su vaniliniais ledais.
1. 400 g slyvų supjaustykite skiltelėmis. Pieninį šokoladą (30 g atidėkite) sukapokite.
2. Sviestą ir 170 g miltelinį cukrų gerai išsukite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
3. Kapučino kavą išmaišykite su dviem šaukštais šilto pieno ir supilkite į sviesto masę. Suberkite miltus, kepimo miltelius, riešutus, vanilinį cukrų (truputį palikite) ir išmaišykite. Įmaišykite kapotą pieninį šokoladą ir 400 g pjaustytų slyvų.
4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 50–55 minutes. Praėjus 30 minučių, apdenkite folija. Pyragą atvėsinkite formoje.
5. Likusias slyvas supjaustykite skiltelėmis. Vynuogių sultis užvirinkite, sudėkite slyvas ir ant mažos ugnies virkite 2–3 minutes. Išgriebkite.
Puošimas:
1. Likusius tris šaukštus pieno užvirinkite su atidėtu vaniliniu cukrumi. Sudėkite kapotą baltąjį šokoladą, išmaišykite ir ištirpinkite. Atvėsinkite.
2. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, ir sukrėskite į baltojo šokolado masę, išmaišykite. Aptepkite atvėsusį kepinį.
3. Likusį pieninį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Pyragą apdėkite slyvų skiltelėmis, šokolado drožlėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Šaldytos tešlos lakštus atšildykite ir iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo.
2. Abrikosus nusunkite, truputį sirupo palikite. Apskritą išardomą skardą išklokite kepimo popieriumi, dugną ir kraštus apdėkite tešlos stačiakampiais (turi nebūti tarpų). Kepti 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
3. Varškę sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, krakmolu, kiaušiniais ir keturiais šaukštais abrikosų sirupo.
4. Skardą su apkepusia tešla išimkite iš orkaitės, supilkite varškės masę. Viršų apdėkite abrikosais: pusę jų dėkite duobutėmis į apačią, pusę – į viršų.
5 Abrikosų duobutes pripildykite bruknių uogienės. Kepkite orkaitėje dar 15–20 minučių. Kai pyragas atvės, galite pabarstyti milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Apvalią arba keturkampę kepimo skardą dosniai ištepkite sviestu. Sunaudokite visą gerą šaukštą sviesto, o likučius tiesiog palikite skardos dugne.
2. Medų tolygiai paskleiskite skardos dugne ir apiberkite ruduoju cukrumi.
3. Abrikosus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir išdėliokite skardoje pjautąja puse į apačią.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
5. Dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir atidėkite.
6. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
7. Išplakite baltymus su žiupsneliu druskos iki stangrių putų, po truputį suberkite pusę nurodyto cukraus kiekio ir vanilinį cukrų. Plakite, kol baltymai taps stangrūs ir blizgūs.
8. Kitame dubenyje trynius išplakite su likusiu cukrumi iki šviesios masės, supilkite tirpintą sviestą, dar plakite iki vientisos masės.
9. Palengva maišant į trynių masę suberkite trečdalį miltų, tada pusę pieno, paskui dar miltų ir pieno, kol viskas gerai susimaišys.
10. Mediniu šaukštu arba silikonine mentele atsargiai įmaišykite į trynių-pieno-miltų masę išplaktus baltymus. Paruoštą tešlą supilkite ant paruoštų abrikosų.
11. Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje 45–50 minučių, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką ir ištraukus jis bus sausas ir švarus.
12. Leiskite pyragui atvėsti maždaug 15 min., jeigu reikia, peilio smaigaliu apibraukite pyrago šonus, kad būtumėte tikri, jog jis niekur nėra prilipęs prie skardos. Tada uždenkite formą lėkšte ir išverskite pyragą į lėkštę.
13. Mėgaukitės pyragu dar šiltu arba visiškai atvėsintu, o kad efektas būtų dar didesnis, patiekite jį su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.
PARUOŠKITE SCONES
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, pieną, riebią grietinėlę ir tarkuotą citrinų žievelę. Supilkite į miltų mišinį. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Minkydama kuo mažiau, suformuokite iš tešlos apie 1,5 cm storio tešlos apskritimą. Apvalia aštria formele išspauskite apie 7–8 cm skersmens apskritimus. Iš šio tešlos kiekio turėtumėte išspausti 6 tokio dydžio bei aukščio apskritimus. Perkelkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
- Aptepkite scones paviršių grietinėle ir apibarstykite cukrumi.
Astos Černės nuotr. / Gaminant persikų pyragėlius shortcake - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusius scones perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE PERSIKUS
- Persikus nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite jas citrinų sultimis ir apibarstykite ruduoju cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Išmaišykite.
- Palaikykite kambario temperatūroje apie 2 val., kartais pamaišydama.
PARUOŠKITE KREMĄ
- Į dubenį supilkite riebią plakamąją grietinėlę, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol būsite pasiruošusi sluoksniuoti shortcakes.
PATIEKITE SHORTCAKES
- Atvėsusius scones perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Vidines perpjautas puses sulaistykite išsiskyrusiomis persikų sultimis.
- Ant lėkštės dėkite apatines scones riekeles. Ant jų gražiai sudėliokite persikų skilteles.
- Ant viršaus dėkite po šaukštą išplakto grietinėlės kremo. Ant viršaus uždėkite antrąją scones pusę.
Astos Černės nuotr. / Gaminant persikų pyragėlius shortcake - Patiekite iš karto arba, jei tieksite vėliau, laikykite šaldytuve. Skanaus!
- Tešlai trynius išplakite su cukrumi, o baltymus išplakite iki standžių putų.
- Baltymus atsargiai įmaišykite į plaktus trynius, suberkite vanilinį cukrų ir persijotus miltus.
- Persikus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabaliukais ir sumaišykite su 1 šaukštu miltų ir įmaišykite į tešlą.
- Tešlą sudėkite į sviestu pateptą formą ir kepkite 180 C orkaitėje apie 30 min.
- Iškepusį ir pravėsusį pyragą aptepkite persikų džemu ir apibarstykite kokoso drožlėmis.
Receptą atsiuntė Janina Misiunienė
- Biskvitui: Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos įmaišykite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, suberkite apelsino ir citrinos žieveles.
- Viską gerai išmaišykite, tešlą supilkite į kepimo formą ir biskvitą kepkite ~10 min 200 laipsnių orkaitėje (kol patikrinus mediniu pagaliuku jis liks sausas).
- Puriam maskarponės kremui: Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje ir po to ištirpdykite ant garų vonelės arba mikrobanginėje.
- Maskarponę sumaišykite su kondensuotu pienu.
- Grietinėlę išplakite, į ją įmaišykite ištirpintą želatiną.
- Grietinėlės masę įmaišykite į maskarponę.
- Sirupui (sulaistymui): Visus ingredientus sumaišykite ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps.
- Persikų glazūrai: Želatiną išbrinkinkite vandenyje ir ištirpdykite.
- Cukrų sumaišykite su vandeniu ir sirupu ir kaitinkite ant mažos ugnies kol cukrus ištirps ir viskas pradės virti.
- Tuomet į gautą sirupą supilkite trintus persikus ir išjunkite ugnį.
- Į gautą masę supilkite želatiną ir viską gerai išmaišykite, glazūrą palikite vėsti iki kambario temperatūros.
- Torto surinkimas: Į konditerinį žiedą dėkite biskvitą ir gerai sulaistykite sirupu.
- Ant biskvito išpilkite trintus persikus.
- Supilkite maskarponės kremą ir tortą dėkite į šaldytuvą šiek tiek sustingti (~30 min).
- Ant torto viršaus supilkite glazūrą ir ant jos pridėliokite norimų vaisių ar uogų.
- Tortą pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant stingimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Beje, ne sezono metu gardėsį galite ruošti su konservuotais persikais, o jei norite nustebinti save ir svečius, į sausainių pagrindą įdėkite smulkintų riešutų, o dalį kreminio sūrio pakeiskite vaisiniu jogurtu.
Kad sutaupytumėte laiko, galite grietinėlės neplakti, o supilti ją tokią, kokia yra. Prarasite šiek tiek purumo, bet nieko baisaus. O jei esate dideli tinginiai, recepte siūlomą ruošti glaistą keiskite vandeniu, praskiestu persikų marmeladu.
Dar viena pastaba naujokams: želatinos lapeliai veikia taip pat, kaip želatinos milteliai, tačiau skirtingų gamintojų lapeliai įvairuoja. Tad jei kyla abejonių, pažiūrėkite į rekomendaciją ant pakelio – kiek lapelių reikia pusei litro vandens, ir dėkite truputį daugiau.
1. Iki trupinių sutrinkite sausainius. Išlydykite sviestą ir sumaišykite su sausainiais, kol visi trupiniai sudrėks. Kepimo popieriumi išklokite torto formą, sukrėskite masę ir spausdami išlyginkite.
2. Formą su pagrindu uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol atliksite kitus darbus.
3. Į stiklinę su šaltu vandeniu įdėkite 5 lapelius želatinos, kad išbrinktų.
4. Elektriniu plaktuvu ar plakimo šluotele išplakite sūrį. Jei norite, pusę jo kiekio galite pakeisti jogurtu.
5. Ant ugnies dėkite vidutinio dydžio puodą, berkite cukrų, dėkite išbrinkusią ir nuvarvintą želatiną su 5 valgomaisiais šaukštais skystos grietinėlės. Vos tik viskas ištirps, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite išplaktą sūrį.
6. Likusią grietinėlę išplakite ir lėtais sukamaisiais judesiais įmaišykite į pagrindinę masę.
7. Pusę gautos masės užpilkite ant sausainių, ant viršaus paskirstykite persikų gabalėlius. Pilkite antrąją sūrio masės dalį, išsklaidykite ir, uždengę formą, kelias valandas palaikykite šaldytuve.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir 10–12 min. pakepinkite ant skardos paskleistus riešutus (jei juos naudosite). Kai paskrus, atvėsinkite.
2. Dabar pagaminkite deserto viršų. Į elektrinį kombainą dėkite riešutus ir sumalkite iki rupių miltų. Berkite miltus, abiejų rūšių cukrų, druską, kepimo miltelius. Labai trumpam įjunkite aparatą, tik kad produktai susimaišytų.
3. Perdėkite mišinį į didelį dubenį, supilkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Pamaišykite, kol susidarys drėgni gumuliukai, ir padėkite šaltai, kol paruošite persikus.
4. Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite kubeliais. Imkite stačiakampio formos kepimo indą (tinka keraminis ar stiklinis), supilkite persikus, apibarstykite cukrumi, kukurūzų miltais, cinamonu, muskatu, druska, supilkite citrinos sultis, lengvai permaišykite ir paskirstykite vienodu sluoksniu ant kepimo formos dugno.
5. Išimkite viršui skirtą jau pagamintą mišinį iš šaldytuvo ir padenkite juo persikus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol viršus taps rusvai auksinis.
6. Šiek tiek atvėsinkite prieš patiekdami su, pavyzdžiui, vaniliniais ledais. Rojus žemėje!