Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus

Ar žinote, kas prisidėjo prie didžiausio kavos kultūros pokyčio Lietuvoje? Galbūt nustebsite, bet kavos aparatai-robotai, paruošiantys kavą ne prasčiau nei baristos rankos.
Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.
Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus. / Organizatorių arch. nuotr.
Temos: 2 Kofeinas Kava

Taigi gardi ir kvapni kava iš aparato jau ne utopija ir biure, ir namuose.

Prieš 15 metų Rygoje keturis vaikinus suvienijusi geros kavos idėja nulėmė tai, kad atsirado „King Coffee Service“, kokybiška kavos įranga ir kava aprūpinanti Baltijos šalių regioną.

Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.
Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.

Šiuo metu į 15 šalių kavą eksportuojanti bendrovė paslaugas teikia viešbučiams, barams, restoranams, biurams – visiems segmentams, kuriems svarbu svečiams ar darbuotojams pasiūlyti kokybišką kavos puodelį.

Įmonės įkūrėjai nuo pat pradžių norėjo dirbti su inovatyviausia įranga ir gera kava, daryti tai kokybiškai ir skirti didelį dėmesį kavos bei karštų gėrimų tendencijoms“, – sako „King Coffee Service“ direktorius Lietuvoje Domas Balandis.

Rygoje įsikūrusioje skrudykloje nedideliais kiekiais paruošta kava iškeliauja net į tolimiausius kraštus – tad nenustebkite, jei „King Coffee Service“ kavos rasite, pavyzdžiui, Dubajuje.

„Pastebėjau, kad kasmet kavos kultūra ir suvokimas apie skonį, kokybišką puodelį kavos keičiasi.

Žmonės pradeda suprasti ir pamėgti rūšinę kavą. Ir mažais žingsneliais eina link to, kad pradeda labiau vertinti pačią žaliavą, kalba apie ją, analizuoja, vertina, atkreipia dėmesį į regioną, pupelių rūšį, apdorojimo būdą, skrudinimo datą.

Visgi, universaliausi skoniai, kurie tinka didžiajai daliai kavinių lankytojų ar biuro darbuotojų, būna „šokoladiški, riešutiški“, – pasakoja „King Coffee Service“ pardavimų vadovė Šarūnė Paskočimaitė.

Rinktis kavos aparatą pataria, pagal kavą gersiančių žmonių skaičių

Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.
Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.

Jau 13 metų Lietuvoje veikiančios įmonės „King Coffee Service“ specialistai, lankydamiesi biuruose ir teikdami jiems aptarnavimą, stengiasi atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo poreikius, bandydami atrasti aukso viduriuką.

Dažnai biuruose girdimas skundas – kava yra per stipri. Š. Paskočimaitė šiai problemai siūlo sprendimą:

„Kavos stiprumas dažnai painiojamas su kavos skonio intensyvumu. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad vienas mažiausiai kofeino turinčių kavos gėrimų yra espresso?

Taigi, espresso gali būti apibūdinama kaip stipri kava, bet iš tiesų tai tiesiog labai koncentruotas kavos gėrimas ir tai nereiškia, kad jame yra daug kofeino.

Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.
Organizatorių arch.nuotr./Kavos ekspertai: ruošti kavą išmokome ne tik baristas, bet ir robotus.

Svarbu išsiaiškinti, kuriuose gėrimuose tas stiprumas (per intensyvus skonis) pasireiškia. Tuomet reguliuojant ar keičiant gėrimo receptūrą ar pupelių rūšį rasti skaniausią puodelį kavos“, – pasakoja kavos profesionalė.

Anot pašnekovės, visai nebūtina turėti didžiausią ir galingiausią kavos aparatą, norint mėgautis skania kava.

„King Coffee Service“ siūlomi kavos aparatai gali aptarnauti nuo vidutinių (50 žmonių) iki pačių didžiausių (3000+) įmonių darbuotojus ir klientus. Na, o aparatus reikėtų rinktis pagal žmonių skaičių.

Ne vienam mūsų teko girdėti, jog biuruose kava – neskani. Bet „King Coffee Service“ siūlomi kavos aparatai-robotai vyraujantį mitą sugriauna.

Kaip teigia „King Coffee Service“ direktorius Domas Balandis, galima turėti pačią geriausią įrangą ir kavos pupeles, tačiau nemažą dalį skonio sėkmės lemia kavos aparato paruošimas, sukalibravimas bei techninė priežiūra.

Netinkamai parinkti kavos aparato parametrai, tokie kaip per žema ar per aukšta vandens temperatūra, per smulkus ar per rupus malimas, kavos suspaudimas, naudojamos kavos kiekis, ar kiti specifiniai kavos aparato nustatymai gali lemti jog rezultatas kavos puodelyje nebus toks, kokio tikimės.

Organizatorių arch.nuotr./Kavos rezultatas puodelyje.
Organizatorių arch.nuotr./Kavos rezultatas puodelyje.

Vis tik prasta kava biuruose jau tampa labiau praeities reliktu negu kasdienybe. Kaip tikina D. Balandis, kavos gaminimo įrenginiai jau yra ištobulėję tiek, jog iš aparato galima gauti kavą, prilygstančią tai, kurią gamina baristos kavinėse.

Viskas, ko reikia – rasti patikimą kavos partnerį, kuris atstovauja kokybiškai bei inovatyviai įrangai bei geba ją paruošti, aptarnauti ir sukalibruoti taip, jog kiekvienas darbuotojas mėgautųsi kava pagal savo skonį ir poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos