Keli patarimai, kaip kiaušiniuose išsaugoti daugiau vitamino D

Vieni laiko kiaušinius kambario temperatūroje, kiti – šaldytuve. Dalis žmonių mieliau renkasi valgyti virtą kiaušinį, kiti – keptą. Ar kada susimąstėte, kaip yra sveikiau? Ar laikymo ir gaminimo sąlygos pakeičia kiaušinio maistinę vertę? Taip! Štai keli dalykai, kuriuos jums reikėtų žinoti.
Plakta kiaušinienė su šonine
Plakta kiaušinienė su šonine / Vida Press nuotr.

Niukaslo universiteto mokslininkai tyrė kiaušinius, siekdami nustatyti, kaip vitamino D koncentracija priklauso nuo jų laikymo ir paruošimo, rašo postimees.ee.

Vitaminas D padeda išlaikyti sveikus kaulus, dantis ir raumenis, taip pat yra svarbus imuniteto stiprinimui. Kai kurie tyrimai rodo, kad žmonėms, kurių vitamino D koncentracija yra maža, kyla didesnė rizika susirgti sezoniniu afektiniu sutrikimu, kuris ypač dažnas žiemos mėnesiais.

Komanda palygino šaldytuve laikomus kiaušinius su virtuvėje ant prekystalio laikomais kiaušiniais ir penkiais skirtingais paruošimo būdais.

„Nustatėme, kad jei norite, jog kiaušiniuose išliktų daugiau vitamino D, geriau juos laikyti kambario temperatūroje, pavyzdžiui, ant virtuvės stalviršio. O kalbant apie gaminimo būdą, geriausia iš jų gaminti kiaušinienę arba juos troškinti, kad išliktų didžioji dalis vitamino“, – sakė tyrimui vadovavęs Niukaslo universiteto mitybos profesorius Tomas Hilas. Bendras vitamino D išsaugojimo veiksnys, anot jo, yra kuo švelnesnis terminis apdorojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis