Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame jautieną ant grilio: nuo sultingų kepsnių iki kotletukų mėsainiams

Dalis žmonių jautieną laiko gana kaprizinga mėsa, tokia ji ir gali atrodyti, jei nemokama jos teisingai paruošti. Grilio sezonas – puikus laikas pasipraktikuoti ir išmokti, kaip iškepti gardų, sultingą jautienos kepsnį, o jei kepsnio nenorite, gal suvilios mėsainiai su jautienos kotletukais. Galimybių – ne viena, metas įsigyti kokybiškos mėsos ir kurti keptuvą!
Jautienos didkepsniai MEDAUS IR AITRIŲJŲ PAPRIKŲ MARINATE
Jautienos didkepsniai MEDAUS IR AITRIŲJŲ PAPRIKŲ MARINATE / „Maggi“ nuotr.
Jautienos kepsnys ant grotelių
Receptas: Jautienos kepsniai ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sultys: 5.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti - pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

 

Suskleisti
Jautienos muštiniai su aštriu aptepu
Receptas: Jautienos muštiniai su aštriu aptepu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (4 jautienos gabaliukai maždaug po 250 g)
Bulvės: 6.00 vnt. (garnyrui ir dubenėlis prieskoninių žalumynų padažo)
Aliejus: 125.00 ml (aptepui)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (aptepui)
Actas: 2.00 valg. š. (aptepui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (aptepui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aptepui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 valg. š. (aptepui)
Kaip gaminti

1. Bulves kruopščiai nušveiskite šepetėliu, su lupenomis sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 10–15 min. (turi likti kietokos). Išgriebtą iš vandens kiekvieną bulvę perpjaukite pusiau.

2. Kiekvieną mėsos gabaliuką stiprokai pamuškite kūjeliu.

3. Visus aptepui skirtus produktus sumaišykite. Juo iš pradžių aptepkite bulvių puseles, paskui – mėsą (iš abiejų pusių). Viską išdėliokite ant grotelių ir vartydami kepkite maždaug 10 min. Kepdami patepkite likusiu aptepu.

4. Muštinius patiekite su susmulkintais ir su aliejumi sumaišytais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti
Jautienos didkepsniai MEDAUS IR AITRIŲJŲ PAPRIKŲ MARINATE
Receptas: Jautienos didkepsniai medaus ir aitriųjų paprikų marinate
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (gabalėlis apie 1 cm)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė)
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Medus: 1.00 valg. š.
Jautiena: 450.00 g (3 jautienos didkepsniai (150 g))
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite aitriosios paprikos ankštį, išimkite sėklytes kartu su baltomis plėvelėmis ir supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Nulupkite imbierą ir jį smulkiai sutrinkite arba sukapokite.
  3. Nulupkite česnaką ir supjaustykite mažais kubeliais.
  4. Aliejų gerai išmaišykite su druska, pipirais ir medumi, supilkite kitus ingredientus.
  5. Nuplaukite jautienos didkepsnius, nusausinkite ir sudėkite į marinatą.
  6. Marinuokite maždaug 30 min. (pagal pageidavimą galima ilgiau).
  7. Kepsninėje kepkite apie 6–8 min., esant tiesioginiam, dideliam karščiui. 
  8. Gaminimo trukmė: 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Suskleisti
Ant grilio keptas didkepsnis
Receptas: Jautienos didkepsnis su barbekiu padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis smulkintas)
Česnakai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Actas: 125.00 ml
Sojos padažas: 125.00 ml
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (šviežio)
Druska: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sudėkite svogūną, česnaką, alyvuogių aliejų, sojų padažą, rozmariną, garstyčias, druską bei pipirus į maišytuvą. Išsukite iki vientisos masės.

2. Jautieną įdėkite į sandariai užspaudžiamą plastikinį maišą ir ant viršaus supilkite marinatą. Palikite marinuotus šaldytuve tris valandas.

3. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir kiekvieną jautienos didkepsnio pusę kepkite apie 7 minutes.

Suskleisti
Kepti jautienos šonkauliai
Receptas: Ant grotelių kepti jautienos šonkauliai su rūkyta paprika ir obuolių sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 100.00 g
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Obuolių sultys: 100.00 ml
BBQ padažas: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę – kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Pirmiausia šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką – apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti.

2. Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltų obuolių sulčių, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūrą padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių. Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C.

3. Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.

 

Suskleisti
Iškepusi jautiena ir daržovės su žalumynais bei padažu
Receptas: Sausai marinuota jautienos nugarinė su sezoninėmis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (nugarinės pjaustinio, mažiausiai 2,5 cm storio su kaulu; kepsniui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą kepsniui ir daržovėms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po gerą žiupsnį kepsniui ir daržovėms)
Prieskoniai: 4.00 valg. š. (2 šaukštai mišinio su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis kepsniui ir 2 šaukštai 2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio su bazilikais, rozmarinais, kmynais, česnakais daržovėms)
Smidrai: 400.00 g
Morkos: 400.00 g (jaunų)
Kaip gaminti

1. Jautienos nugarinę išimkite iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinkite prieskonių bei aliejaus mišinį bei palikite kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei „prisigertų“ prieskonių.

2. Visas daržoves nuplaukite, baltuosius smidrus nulupkite skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustykite kotelius. Daržoves palaistykite aliejumi bei sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu bei druska.

3. Daržoves kepkite tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms tebūnie 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles sutepkite karščiui atspariu augaliniu aliejumi. Jei morkos didesnės jas pradėkite kepti anksčiau nei smidrus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių, kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidėkite ir uždenkite folija, kad neatšaltų.

4. Kelkite grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Jei norite, kad jautienoje liktų rombo formos kepimo grotelių žymos, kepkite vartydami kepsnį tris kartus, kepdami kiekvieną pusę po du kartus, darydami 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartykite kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai iškepęs jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdami stabdykite oro padavimą uždarydami visas sklendes ir palaikykite kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti galima naudoti savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia kepsnį apversti.

5. Iškeptą mėsą palaikykite pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys, mėsą pjaustykite plonais grežinėliais. Neškite į stalą kartu su keptomis daržovėmis.

Suskleisti
Jautienos išpjova
Receptas: Kepta jautienos išpjova
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 31
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1500.00 g (išpjova)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Mėsą nuplaukite ištrinkite druska, pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnaku ir aliejumi. Palikite marinuotis iki valandos.
  2. Kepkite ant įkaitintų grilio grotelių uždengę dangčiu iš 4 pusių po 8 minutes.
Suskleisti
Gamtoje kepti burgeriai
Receptas: Brandintos jautienos burgeriai su barbekiu padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Bandelės: 6.00 vnt. ((mėsainiams))
Jautiena: 600.00 g ((brandinta, tinka nugarinė ar mentė))
Salotos: 3.00 sauja ((reikės šešių „Iceberg“ salotos lapų))
Pomidorai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. ((mėlynieji))
Čederio sūris: 6.00 vnt. ((lapeliais))
Kaip gaminti
  1. Sumalkite jautieną ir susiformuokite nedidelius blyno formos maltinukus.
  2. Maltinukus kepkite ant grotelių ar grilyje iš abiejų pusių po keletą minučių. Kepimo laikas priklauso nuo to, kaip iškepusios mėsos norite. 
  3. Porą minučių paskrudinkite ir burgeriams naudojamas bandeles bei pomidorus ir svogūnus.
  4. Kai visi ingredientai bus iškepę, formuokite burgerius.
  5. Ant apatinės bandelės užtepkite barbekiu padažo, tuomet dėkite salotos lapą, maltinuką, sūrį, svogūno, pomidorą ar kitas mėgstamas daržoves ir uždėkite taip pat padažu pateptą viršutinę bandelę.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

 

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Naminiai mėsainiai su jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 250.00 g (faršas)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (naminis)
Salotos: 4.00 vnt.
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
  2. Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
„Wall Street Avenue“ mėsainis
Receptas: Klasikiniai amerikietiški mėsainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Bandelės: 6.00 vnt. (su sezamų sėklomis)
Jautiena: 900.00 g (kapotos)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Čederio sūris: 6.00 vnt. (riekelės)
Salotos: 150.00 g (gūžinių)
Agurkai: 2.00 vnt. (marinuoti)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Majonezas: 3.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.40 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm storio griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus.

2. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius.

3. Svogūnus kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies 4–5 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę.

4. Didkepsnius kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių.

5. Bandeles perpjaukite per pusę. Viršutinę dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų, dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada 1 čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų