1. Į virtuvinį kombainą sudėti sviestą, suberti miltus, čiobrelį ir raudonėlį. Viską gerai išmaišyti. Tada įpilti vandens ir dar kartą gerai permaišyti iki vientisos masės. Gautą tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Porą supjaustyti pusžiedžiais, vištieną – 3-4 cm dydžio gabaliukais, smidrus – 1 cm dydžio gabaliukais, o viršūnėles palikti nepjaustytas.
3. Keptuvę įkaitinti ir išlydyti joje 1 šaukštą sviesto. Sudėti porus ir apkepinti, kol suminkštės. Tada sudėti vištieną, apibarstyti persilado prieskoniais ir gerai apkepinti iš visų pusių. Suberti smidrų gabaliukus, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes. Įpilti pusę puodelio vandens, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 10 minučių. Pabaigoje išjungti kaitrą, įdėti 1 šaukštą sviesto ir išmaišyti.
4. Atskiroje keptuvėje ant likusio sviesto apkepinti smidrų viršūnėles.
5. Dubenyje išplakti kiaušinius, įdėti kreminio sūrio ir dar kartą perplakti. Tada supilti grietinėlę, suberti tarkuotą parmezano sūrį, įtarkuoti muskato riešuto žiupsnelį, įberti maltų juodųjų pipirų, druskos. Viską gerai išmaišyti.
6. Tešlą plonai iškočioti ir gautu lakštu iškloti miltais pabarstytos kepimo formos dugną bei kraštus. Palikti didesnį tešlos kraštelį, išsikišusį virš formos krašto. Tada sudėti vištienos ir daržovių troškinį bei užpilti jį kiaušinių ir sūrių plakiniu. Tešlos kraštelius gražiai užlenkti į vidų ir išdėlioti ant paviršiaus apkepintas smidrų viršūnėles.
7. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių statiniu rėžimu (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Iškepusiam kišui leisti 10 minučių „pailsėti“.
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Į didelį dubenį berkite miltus, druską, sviestą ir trinkite miltus su sviestu pirštais, kol gausite nedidukus miltais apsivėlusius sviesto gabaliukus. Supilkite vandenį (pradžioje 4 šaukštus, gal 5-ojo ir neprireiks) ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (tešlą galima laikyti iki 3 dienų).
2. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite apskritimą, kuris padengtų apvalios kepimo formos dantytais kraštais dugną ir šonus. Atsargiai perkelkite tešlą į formą, jei reikia, apkarpykite kraštus, žiūrėkite, kad tešla gerai užpildytų šonų ir dugno susijungimo tarpelį. Kol prireiks, dėkite į šaldytuvą.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Išimkite iš šaldytuvo formą su tešlos pagrindu, dugną kiek pabadykite šakute, tada klokite ant jo sluoksnį aliuminio folijos blizgiąja puse į apačią ir užberkite pupelių ar sunkesnių kruopų sluoksnį. Kepkite pagrindą 15 min., tada nuimkite folija su svoriu ir kepkite dar 5 min., kol tešla taps švelniai auksinė.
4. Kol kepa pagrindas, paruoškite įdarą. Į įkaitintą keptuvę berkite smulkiais kubeliais supjaustytą šoninę ir svogūną ir kepinkite, kol šoninė kiek apkeps (tačiau netaps traški), o svogūnas taps gelsvas ir perregimas. Jei keptuvėje kiek trūksta riebalų, galite įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus. Jei riebalų, atvirkščiai, daugoka, nupilkite juos, kai šoninė ir svogūnai pakeps.
5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, berkite muskato riešuto ir džiovintų čiobrelių.
6. Išimkite iš orkaitės kišo pagrindą, berkite ant jo dugno apkepintą šoninę su svogūnais, supilkite 2/3 plakinio, tuomet per visą plotą užberkite sūrio ir supilkite likusį plakinį.
7. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite kišą apie 25 min. – viršus turi tapti auksinis, tačiau centras dar neturi būti visiškai standus, greičiau priminti omletą.
8. Leiskite kišui kelias minutes pravėsti ir tiekite, šalia labai tinka lengvos žalumynų salotos. Skanus ne tik šiltas, bet ir šaltas.
1. Pagaminame trapią tešlą, kaip nurodyta čia. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.
2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.
3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.
4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.
5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos
6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30–40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.
7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.
1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (galima ir iš vakaro). Miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į dubenį ir trinkite tarp pirštų, kol viskas virs rupiais trupiniais (darykite tą greitai ir stenkitės, kad sviestas nepradėtų tirpti). Į šiuos trupinius pilkite vandenį ir greitai suminkykite tešlos rutuliuką. Dėkite jį bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, porą – žiedais, nuskabykite kietus špinatų kotelius. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai – kol poras ir cukinija kiek suminkštės, o špinatai sukris – pakepinkite daržoves.
3. Tuo metu atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietine, grietinėle, trupučiu druskos ir pipirų.
4. Apvalią kepimo formą neaukštais kraštais išklokite tešla – ji turi gerai padengti kraštelius (jei patinka, galite naudoti ir nedideles formeles). Dėkite kepimo formą su tešlos „dubenėliu“ į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 min (pyragėlius mažose formelėse – apie 7 min).
5. Ištraukite kepimo formą ir berkite ant tešlos sūrį, ant jo tolygiai paskleiskite apkeptas daržoves, o galiausiai supilkite kiaušinių-grietinės plakinį.
6. Dėkite kepimo atgal į orkaitę ir kepkite dar 25–30 min., arba kol viršus sutvirtės ir ims darytis auksiškai geltonas. Kiek atvėsinkite ir patiekite su lengvomis žalėsių salotomis. Likučius laikykite šaldytuve – šis kepinys labai skanus ir šaltas.
1 diena (pirmiausia pasidarykite tešlą, o tuomet imkitės įdaro).
Tešlos gaminimas:
1. Druską ištirpinkite vandenyje ir atidėkite į šalį.
2. Suberkite miltus ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Pasirinkite mažiausią greitį ir maišytuvu darbuokitės tol, kol gausite smėlio tekstūrą.
3. Tuomet supilkite vandenį ir maišytuvu maišykite viską tol, kol tešla pradeda lipti. Toliau rankomis suformuokite rutulį, jį šiek tiek suplokite (bus lengviau po to kočioti), lengvai apibarstykite miltais, suvyniokite į maistinę plėvelę ir nakčiai įdėkite į šaldytuvą.
Įdaro gaminimas:
4. Kubeliais supjaustykite šoninę, svogūną. Plonai supjaustykite pievagrybius. Morką sutarkuokite per burokinę tarką.
5. Įkaitinkite keptuvę ir apkepkite šoninę. Šoninės gabaliukus sudėkite į lėkštę.
6. Į tą pačią keptuvę sudėkite sviestą ir svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai pasidarys permatomi, apie 10–15 min.
7. Sudėkite grybus ir pakepkite 5 minutes.
8. Suberkite tarkuotas morkas. Kepkite dar 5 minutes.
9. Supilkite alų ir viską troškinkite apie 10 minučių, arba kol alus visiškai išgaruoja.
10. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir žiupsnelį muskato. Viską išmaišykite.
11. Įdarui leiskite visiškai atvėsti. Sudėkite į indelį su dangčiu ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai.
2 diena.
1. Iškepkite tartos pagrindą. Leiskite atvėsti. Pagrindas turi būti visiškai iškepęs.
2. Išimkite iš šaldytuvo daržovių įdarą.
3. Kiaušinį, kiaušinio trynį, grietinėlę ir pieną šluotele sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite druską, pipirus ir muskatą.
4. Daržovių įdarą tolygiai paskleiskite ant iškeptos tartos pagrindo.
5. Užbarstykite keptais šoninės gabaliukais ir tarkuotu sūriu. Ant viršaus užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir pieno plakinį.
6. Kepkite 180 °C temperatūroje 30–35 min., arba kol kišas gražiai apskrunda ir iškepa.
1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve.
2. Atšalusią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, perkelkite į apvalią kepimo formą, subadykite šakute ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min.
3. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės. Ataušinkite ir sumaišykite su špinatais.
4. Ant praaušusio pyrago pagrindo sutrupinkite varškės sūrį, sukrėskite špinatų masę, o ant viršaus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį.
5. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.
Gaminame pagrindą:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Į karščiui atsparų dubenėlį sudėkite sviestą, aliejų, vandenį, druską. Ištirpdykite mikrobangų krosnelėje ar vandens vonelėje.
3. Į karštą skystį supilkite miltus. Išmaišykite šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo šonų, panašiai kaip ruošiant plikytą tešlą. Vos pravėsusią tešlą išminkykite rankomis.
4. Tešlą sudėkite į kepimo skardą ir pirštais išlyginkite.
5. Dugną subadykite šakute. Įklokite foliją ir įberkite pupelių, kad kepdama tešla nesusitrauktų.
6. Kepkite apie 10 minučių. Tada išimkite foliją bei pupeles ir kepkite dar 5–7 minutes, kol tešla atrodys sausa.
Įdaro gaminimas:
1. Jei naudojate šviežius špinatus, juos smulkiai sukapokite. Jei naudojate šaldytus, juos atšildykite.
2. Varškės sūrelį sumaišykite su pienu, kiaušiniais. Įmaišykite likusius ingredientus.
Kepame:
1. Įdarą supilkite į iškepusį pagrindą ir kepkite, kol bus tvirtas ir švelniai paruduos – apie 15–20 minučių.
2. Tiekite šiltą, su žaliomis salotomis.
1. Šiek tiek atšildytą tešlą išlankstyti ir įtiesti į ugniai atsparų indą. Visą lakštą subadyti šakute, uždengti kepimo popieriumi, priberti žirnių arba pupelių ir 225°C karštumo orkaitėje kepti 15 min.
2. Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstyti žiedynėliais, papriką, išėmus sėklas, supjaustyti kubeliais. Keptuvėje įkaitinti sviestą, sudėti paruoštas daržoves, įpilti šlakelį vandens, uždengti ir ant nedidelės ugnies troškinti 15 min.
3. Indą su apkepusia tešla ištraukti iš orkaitės, išberti žirnius ar pupeles, nuimti popierių ir sudėti troškintas daržoves. Ant viršaus supilti kiaušinius, išplaktus su grietinėle ir prieskoniais.
4. Pyragą 30–40 min. kepti 180°C karštumo orkaitėje. Skanu valgyti karštą su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamu padažu.