Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame lašišą: daugiau kaip 20 receptų

Visi puikiai žinome, kad valgyti riebią žuvį yra labai sveika, bet ne visi tiksliai suprantame, kodėl verta. Riebioje žuvyje yra ne tik daug baltymų, bet ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai naudingos organizmui.
Lašiša su citrinų padažu
Lašiša su citrinų padažu / Fotolia nuotr.

Nėra lengva siunčiamus kūno signalus susieti su medžiagų trūkumu, visgi šie požymiai rodo, kad galbūt jums trūksta omega-3 rūgšties:

  • energijos trūkumas ir nuovargis;
  • sausa oda;
  • prasta medžiagų apykaita;
  • nuotaikų svyravimai;
  • atminties problemos.

Omega-3 šaltiniai yra riebi žuvis, chia (ispaninio šalavijo) sėklos, linų sėmenys ir kanapių sėklos. Alyvuogių aliejus, avokadai ir riešutai turi daug omega-6 rūgščių. Drąsiai juos valgykite, tačiau geriau atsisakykite aliejaus, kuriame gausu omega-6: kukurūzų, sojų, žemės riešutų ir saulėgrąžų aliejaus.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistas apie mėsos faršą – pirkti ar vengti? Patiekalų receptai

Į savo pirkinių sąrašą būtinai įtraukite graikinius riešutus, lašišą, tofu, sojų pupeles, krevetes, chia (ispaninio šalavijo) sėklas, kiaušinius, avokadus ir alyvuogių aliejų. 

Mitybos specialistė Cassandra Barns, aiškina, kad omega-3 rūgštys padeda organizmui išskirti sotumo hormonus, kurie sumažina alkio jausmą ir užkuria medžiagų apykaitą. Taip pat šios rūgštys padeda organizmui išskirti hormoną leptiną, kuris atsakingas už sotumo jausmą.

Dar per mažai argumentų išsikepti lašišos? Pažiūrėkite tada į receptus, kurie tiesiog daugina seilių burnoje! 

Pyragas su špinatais ir lašiša
Receptas: Pyragas su špinatais ir lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 15
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Sviestas: 125.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po vieną - tešlai ir įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Lašiša: 250.00 g (šaltai rūkytos - įdarui)
Špinatai: 20.00 g (ryšelis - įdarui)
Rikotos sūris: 250.00 arbat. š. (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (baltoji dalis - įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Grietinėlė: 100.00 ml (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite tešlą: sukapokite miltus su sviestu, kol susidarys trupiniai, sumaišykite su druska, kiaušiniu, išminkykite iki vienalytės masės, įdėkite į plėvelę  ir atšaldykite šaldytuve.

2. Paruoškite įdarą: špinatų lapus, susmulkintą porą ir česnaką apkepinkite 5 min. Lašišą supjaustykite plonais griežinėliais.

3. Paruoštą tešlą iškočiokite, įklokite į kepimo indą, ant viršaus dėkite špinatų masę ir lašišos gabaliukus.

4. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir rikotos sūriu. Paruošta mase apipilkite pyragą ir pašaukite į 160 laipsnių įkaitiną orkaitę. Kepkite 30 min.

Autorės nuotr./Pyragas su špinatais ir lašiša
Autorės nuotr./Pyragas su špinatais ir lašiša

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

 

 

 

 

 

Suskleisti
Lašiša su laiškinių česnakų padažu
Receptas: Lašiša su laiškinių česnakų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Lašiša: 2.00 vnt. (gabalėliai)
Česnakai: 2.00 vnt. (laiškiniai su galvutėmis)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Pomidorai: 4.00 vnt. (4 - 6 vyšniniai)
Kaip gaminti

1. Citriną perpjaukite pusiau. Lašišos gabalėlius apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir palikite pasimarinuoti.

2. Česnakų laiškus sukapokite, galvutes susmulkinkite. Suberkite į keptuvę su įkaitintais keturiais šaukštais aliejaus, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite, kol suminkštės.

3. Lašišos gabalėlius sudėkite į skardą, apšlakstykite likusiu aliejumi. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių.

4. Patiekite su laiškinių česnakų padažu ir pomidorais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Lašišų kepsneliai
Receptas: Lašišų kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Jogurtas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (citrinos sultys)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Mėtos: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į gilesnį plokščią dubenį.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumeskite į plakti skirtą indą.

3. Ten pat sukrėskite jogurtą, majonezą, įspauskite citrinų sultis, suberkite visus prieskonius ir marinatą išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.

4. Lašišų gabalėlius gerai įtrinkite paruoštu marinatu ir 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.

5. Nuvarvintus gabalėlius verkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių ir kepkite karštoje orkaitėje arba ant laužo ne ilgiau nei 10–12 min.

6. Tiekite su mėgstamomis šviežių žalumynų salotomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Apkepas su lašiša
Receptas: Apkepas su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 25 min.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Varškė: 600.00 g (liesos)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio)
Ryžių manai: 3.00 valg. š.
Rūkyta lašiša: 150.00 g (šaltai rūkytų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (džiovintas)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Brokolį ir žiedinį kopūstą nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir maišydama kelias minutes pakepinkite. Sudėkite smulkintas daržoves ir kaitinkite apie 5 minutes. Palikite atvėsti.

3. Dubenyje suplakite kiaušinius. Sudėkite varškę, suberkite ryžių manus, išsukite. Suberkite peletrūnus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, sudėkite atvėsusias kepintas daržoves, išmaišykite.

4. Dalį gautos masės sukrėskite į riebalais išteptą kepimo indą. Ant viršaus tolygiai išdėliokite lašišų juosteles, ant jų paskleiskite likusią varškės ir daržovių masę. Pabarstykite tarkuotu parmezanu ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes.  

Suskleisti
Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
Receptas: Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 450.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 čili miltelių)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio šviežių)
Bazilikai: 1.00 vnt. (keli lapeliai - šviežių)
Ryžiai: 1.00 st. (arba 236 ml)
Daržovių sultinys: 1.00 puodelis (0,5)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (2 gabalėliai filė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Šlakelį kokosų pieno sumaišykite su krakmolu ir atidėkite.
  2. Likusį kokoso pieną pilkite į puodą, suberkite pipirus, druską, raudonėlį, maltą aitriąją papriką ir imbierą.
  3. Ryžius užpilkite verdančiu sultiniu, tada supilkite į kokosų masę ir leiskite jai užvirti.
  4. Užvirus įmaišykite likusį kokoso pieną, suberkite žalumynus ir įdėkite nesmulkintus lašišos gabalėlius.
  5. Kaitrą sumažinkite, kad viskas vos burbuliuotų ir troškinkite apie pusvalandį.
  6. Patiekite apibarstę sūriu ir žalumynais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Lašiša su smidrais
Receptas: Lašiša su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 24
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (Filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt.
Smidrai: 8.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (malti)
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Lašišą nuplaukite ir gerai nusausinkite.
  2. Palikite 15 min.
  3. Smidrų kietuosius galus nupjaukite.
  4. Kepimo skardą išklokite folija, sudėkite smidrus, apibarstykite juos druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite maltais džiūvėsiais, ant viršaus dėkite tarkuotą sūrį.
  5. Kepkite įkaitintoje iki 200 C orkaitėje, maždaug 15 minučių.
  6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite lašišą iš abiejų pusių, kol žuvis gražiai apskrus.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti
Pyragas su lašiša ir varške
Receptas: Pyragas su lašiša ir varške
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Margarinas (tešlai) 150.00 g
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanduo: 4.00 valg. š. (šalto, tešlai)
Lašiša: 300.00 g (filė, įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių ir žievelių, įdarui)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (pusė mažos, įdarui)
Morkos: 80.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (riebios, įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 50.00 g (tarkuoto fermentinio, įdarui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (įdarui)
Citrininiai pipirai (įdarui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Iš margarino, miltų, druskos, cukraus ir vandens užminkykite tešlą ir apie 2 valandas laikykite šaldytuve.

2. Lašišos filė apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite žuvų prieskoniais, pasūdykite ir apkepinkite keptuvėje. Cukiniją, morką supjaustykite juostelėmis ir taip pat trumpai pakepinkite. Varškę išplakite su kiaušiniais, sūriu, grietine, citrininiais pipirais, citrinų žievelėmis.

3. Pailgą formą išklokite kepimo popieriumi ir tešla (ketvirtadalį jos palikite viršui). Supilkite pusę varškės plakinio, sudėkite pusę daržovių. Ant viršaus uždėkite lašišą, likusias daržoves ir užpilkite likusiu plakiniu.

4. Atidėtą tešlą iškočiokite, užklokite ant pyrago, padarykite kelias skylutes, kad kepant iš vidaus išeitų garai. Kraštus gerai apspauskite.

5. Kepkite 200 °C orkaitėje 20 min., paskui 180 °C – dar 20 min.

Suskleisti
Lašiša su padažu
Receptas: Lašiša su padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 106
Receptas
Ingredientai
Lašišų kepsneliai 4.00 vnt.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 100.00 ml (baltojo sauso)
Žuvies sultinys: 100.00 ml
Grietinėlė: 100.00 ml
Pomidorų pasta 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paprikas nuplaukite, supjaustykite į keturias dalis, išimkite sėklas ir sudėkite į orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių, odelėmis į viršų. Kepkite, kol odelės pajuos. Išėmusios sudėkite į dubenį ir uždengtas palaikykite apie 10 minučių. Tada odeles nulupkite ir paprikas supjaustykite.

2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite paprikas, svogūnus. Supilkite vyną, užvirkite. Supilkite sultinį, grietinėlę, sudėkite pomidorų pastą, užvirkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite 15 minučių.

3. Gautą padažą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite pipirais.

4. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, pagardinkite žuvų prieskoniais ir iškepkite keptuvėje.

5. Tiekite su šiltu paprikų kremu, papuoškite paprikų juostelėmis, žalumynais.

Suskleisti
Salotos su karšta lašiša
Receptas: Salotos su karšta lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g
Salotos: 1.00 vnt. (1 didelė gūžė romėniškų salotų)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Krapai: 5.00 g (šakelė, pagal skonį)
Pomidorai: 10.00 vnt. (maži)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (džiovinta)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite visas daržoves. Romėnišas salotas aš visada sulaužau rankomis (lieka visas jų traškumas ir taip greičiau :) ).

2. Pasigaminkite medaus padažą: į nedidelį indą sudėkite medų, žiupsnelį druskos, išspauskite citriną (svarbu, kad neliktų kauliukų) ir maišykite, kol medus ištirps. Tuomet supilkite alyvuogių aliejų. Sumaišykite ir pilkite paruoštą padažą ant salotų.

3. Lašišą pakepinkite su druska, pipirais ir džiovintu čiliuku.

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Suskleisti
Lašiša su žirnelių padažu
Receptas: Lašiša su žirnelių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 54
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pusės citrinos ir padažui keli lašai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (citrininiai)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebi padažui)
Šaldyti žirneliai: 250.00 g (padažui 1 stiklinė arba žalių)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Žuvies gabaliukus įtrinkite prieskoniais, druska, cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi. Gabaliukus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių.

2. Pasiruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite grietinėlę, suberkite žalius atšildytus žirnelius ir maišydami kaitikite kelias minutes, kol padažas pradės tirštėti. Paskaninkite druska, pipirais, įlašinkite citrinų sulčių. Galite įberti tarkuotų citrinų žievelių.

3. Padažą supilkite ant iškepusių lašišos gabaliukų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
lašiša su citrinomis
Receptas: Lašiša su citrinomis ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (4 lašišų pjausniai po 140 g)
Smidrai: 500.00 g (t. y. smidrai; tinka ir kitokios žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Grietinė: 125.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, muskatų)
Kaip gaminti

1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.

2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.

Suskleisti
Troškinys su lašiša
Receptas: Troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 sauja (žaliosios)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai be odelių: 400.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepti)
Cinamonas: 4.00 g
Tekila 50.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti, pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

BTV „Žinių“ vedėja Agnė Zacharevičienė gali greitai ir skaniai pamaitinti tiek šeimą, tiek būrį svečių. Jos reikalavimai – maistas turi būti sveikas, greitai paruošiamas ir originalaus skonio.

1. Ant įkaitintos keptuvės su šlakeliu aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną ir paprikas. Kai keptuvės turinys apkeps, suberkite alyvuoges (nesmulkintas), indelį smulkintų pomidorų be odelių ir kaparėlius.

2. Viską apibarstykite puse šaukšteliu cinamono, įberkite šiek tiek druskos ir grūstų pipirų, užpilkite 50 ml tekilos ir maišydamos uždekite. Kai liepsna užges, dar 5 min. pakaitinkite.

3. Tada sudėkite stambiais gabalais pjaustytą lašišą (maždaug 300–400 g ir su odele, kad nesubyrėtų), ant jos užbarstykite smulkintų petražolių ir šiek tiek smulkinto česnako.

4. Keptuvę uždenkite ir dar 7–8 min. pakepinkite. Skanaus!

Gretos Skaraitienės nuotr./Agnė Zacharevičienė
Gretos Skaraitienės nuotr./Agnė Zacharevičienė

Receptas Agnės Zacharevičienės

 

 

 

 

 

Suskleisti
Lašiša su apelsinų padažu
Receptas: Lašiša su apelsinų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 61
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Imbieras: 10.00 g (nedidelis gabalėlis imbiero šaknies)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Apelsinai: 2.00 vnt. (saldūs)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų citrininių pipirų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - miltelių)
Krakmolas: 15.00 g
Kaip gaminti

1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, pagal skonį pasūdykite, įtrinkite pipirais ir iškepkite ant grotelių orkaitėje.

2. Apačioje būtinai pastatykite skardą riebalams nuvarvėti.

3. Smulkia trintuve nutarkuokite vieno apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Kitą apelsiną perpjaukite per pusę, vieną puselę nulupkite, išdalykite vaisių skiltelėmis ir pašalinkite baltąją odelės dalį. Kitą neluptą puselę supjaustykite skiltelėmis. 

4. Imbiero šaknį ir česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite.

5. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite imbierus, česnakus ir kepkite, kol pasklis malonus aromatas. Tada supilkite apelsinų sultis, sumeskite nuluptas ir susmulkintas apelsinų skilteles, pagal skonį įberkite aitriųjų paprikų, jei reikia – druskos, viską kiek pakaitinkite, galiausiai, nuolat maišydama, supilkite vandenyje ištirpintą krakmolą ir kaitinkite, kol gausite norimą konsistenciją.

6. Karštus lašišų gabalėlius dėkite į lėkštę, užpilkite apelsinų padažo, šalia padėkite apelsino skiltelę.

Suskleisti
Kepta lašiša
Receptas: Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 207
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (1,5 kg)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Rozmarinai: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 20.00 g (pusė galvutės)
Česnakai: 8.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

 1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.

2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.

3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.

Suskleisti
Lašiša su špinatų padažu
Receptas: Lašiša su špinatų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 28
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Lazanijos lakštai: 400.00 g
Špinatai: 200.00 g (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 200.00 ml (padažui)
Pipirniai: (padažui) 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg.š sulčių - padažui)
Kaip gaminti

1. Nuo lašišos filė atsargiai nupjaukite odą. Žuvį supjaustykite gabalėliais ir vartant kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus maždaug 3 minutes.

2. Pasūdytame vandenyje išvirkite lazanijos lakštus, nukoškite.

3. Paruoškite padažą: špinatus nuplaukite, didesnius susmulkinkite ir pakaitinkite keptuvėje ištirpintame svieste. Supilkite grietinėlę, įdėkite pipirnių ir dar šiek tiek pakaitinkite. Nukėlę nuo ugnies, į padažą įmaišykite citrinų sultis (galima pabarstyti baltaisiais pipirais, druska).

4. Į lėkštes įdėkite keptų žuvies gabalėlių, ant jų uždėkite po lazanijos lakštą, apipilkite špinatų padažu, tada vėl dėkite žuvies, lazanijos lakštą ir užpilkite padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Lašiša su krevečių padažu
Receptas: Lašiša su krevečių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Krevetės: 30.00 g (šaldytos virtos padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/2svogūnas padažui)
Sviestas: 80.00 g (30g padažui ir 50g žuviai kepti)
Miltai: 1.00 valg. š. (1/2 valg.š. padažui)
Žuvies sultinys: 1.00 st. (arba vanduo padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis padažui)
Krapai: 1.00 sauja (smulkinti padažui)
Kaip gaminti

1. Lašišą, nuskuskite, nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite prieskoniais. Palaikykite apie 30 min.

2. Keptuvėje su sviestu pakepkite susmulkintus svogūnus, sudėkite krevetes, įberkite prieskonių, druskos, o po kelių minučių suberkite miltus. Gerai sumaišykite. Kai miltai apkeps, supilkite sultinį arba vandenį. Padažas turi būti vidutinio tirštumo.

3. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite susmulkintų krapų. Lašišą iškepkite kitoje keptuvėje su sviestu. Patiekdami ant žuvies užspauskite citrinos sulčių, užpilkite padažo.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Lašiša su citrinų padažu
Receptas: Lašiša su citrinų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 56
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 3.00 vnt. (šviežiai spaustos dviejų citrinų sultys lašišai apšlakstyti ir vienos citrinos sultys bei tarkuota pusės citrinos žievelė - padažui)
Lašiša: 500.00 g (šviežia filė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (padažui)
Daržovių sultinys: 400.00 ml (padažui)
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą žuvį supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apibarstykite pipirais, druska, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pasimarinuoti. Žuvies gabalėlius apšlakstykite aliejumi, išdėliokite ant kepimo grotelių ir kepkite, kol suminkštės.

2. Paruoškite padažą: įkaitusioje keptuvėje išlydykite sviestą. Suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol įgaus gintaro spalvą. Toliau maišydama supilkite sultinį (3–4 šaukštus palikite) ir keletą minučių pavirinkite.

3. Nukėlusi nuo ugnies, supilkite citrinų sultis, grietinėlę, suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Vėl statykite keptuvę ant ugnies, supilkite su likusiu sultiniu išplaktą kiaušinio trynį ir maišydama kaitinkite iki virimo. Karštu padažu apliekite iškepusią žuvį. Patiekite su ant grotelių keptomis daržovėmis.

Suskleisti
Kepta lašiša su daržovėmis
Receptas: Kepta lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 161
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šviežios šakelės)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. 

2. Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabiukais. Cukiniją perpjaukite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.

3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Tiek laiko visiškai užtenka, kad lašiša iškeptų, bet būtų išsaugotas natūralus jos skonis.

Suskleisti
Lašišų kepsneliai
Receptas: Lašišų kepsneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 74
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų - maltų)
Špinatai: 2.00 sauja (padažui)
Pesto padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 150.00 ml (padažui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (padažui)
Žemės riešutai: 1.00 valg. š. (skrudintų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite.
  2. Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.
  3. Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
  4. Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
  5. Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
  6. Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano.
  7. Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius. 
  8. Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu.
  9. Apibarstykite skrudintais žemės riešutais.
Suskleisti
Lašiša su kaparėliais
Receptas: Lašiša su kaparėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 2.00 vnt. (kepsneliai)
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies)
Sultys: 120.00 ml (citrinos - 100 ml padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutarkuotos žievelės)
Petražolės: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai - padažui)
Kaparėliai: 2.00 valg. š. (padažui)
Sviestas: 35.00 g (padažui)
Miltai: 25.00 g (padažui)
Jautienos sultinys: 1.00 st. (padažui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Imbierą sutarkuokite, sumaišykite su aliejumi, nutarkuota citrinos žievele, pagardinkite cukrumi ir citrinos sultimis.

2. Lašišų kepsnelius nuplaukite, nusausinkite, aptepkite marinatu ir palikite kelias valandas. Iškepkite sveikai, virš garų.

3. Paruoškite padažą: sviestą išlydykite keptuvėje, suberkite miltus ir vis pamaišydama kepkite. Nuolat maišydama, kad miltai nesušoktų į gabaliukus, supilkite sultinį, pavirkite apie 10 min., kad dalis skysčio nugaruotų.

4. Tada supilkite citrinos sultis, sukrėskite grietinę, padažą gerai išmaišykite, dar 5 min. kaitinkite.

5. Galiausiai įmaišykite kaparėlius ir rožinius pipirus. Garuose troškintą lašišą išdėliokite į lėkšteles, gausiai apliekite padažu ir užberkite pjaustytų petražolių.

 

Suskleisti
Lašišų apkepas
Receptas: Lašišų apkepas
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Imbieras: 20.00 g (gabalėlis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (sausas, baltas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli)
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į dubenį.

2. Nuluptą imbierų šaknį, česnako skiltelę smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su baltuoju vynu. Pagal skonį įberkite citrininių pipirų, cukraus, druskos, išmaišykite.

3. Gauta mase aptepkite žuvų gabalėlius ir palikite pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.

4. Nubraukusi marinato tirščius nuo žuvų peilio nugarėle, jas susmulkinkite.

5. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste. Sumaišykite su smulkintomis žuvimis.

6. Kiaušinius įmuškite į dubenį, suberkite tarkuotą parmezaną, pagal skonį pasūdykite ir išplakite konditerine šluotele.

7. Ant nepridegančio kepimo indo dugno paskleiskite žuvų ir porų masę, viršų apliekite plaktais kiaušiniais.

8. Kepkite 180 0C karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Prieš tiekdama papuoškite plonais paprikų griežinėliais.    

Suskleisti
Lašišų apkepas
Receptas: Lašišų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (didelis)
Bulvės: 3.00 vnt. (didelės)
Grietinėlė: 300.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 3.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (grūdėtųjų dižono)
Krapai: 1.00 sauja (smulkintų šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (juodųjų ir baltųjų pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Lašišas supjaustykite vidutinio stambumo griežiniais. Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pastovėti.

2. Brokolinį kopūstą padalykite žiedynais ir apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (maždaug 5 minutes). Išgriebusi gerai nuvarvinkite ir nusausinkite.

3. Bulves kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir apvirkite pasūdytame vandenyje (daržovės turi likti kietokos). Vandenį nupilkite, luktelkite, kol bulvės atvės, ir supjaustykite plonais griežinėliais.

4. Dubenėlyje gerai suplakite grietinėlę su garstyčiomis, tarkuotu parmezanu bei smulkintais šviežiais krapais. Pagal skonį įberkite druskos ir maltų baltųjų pipirų.

5. Sviestu ištepto kepimo indo dugną išklokite bulvių griežinėliais. Ant viršaus tolygiai išdėliokite brokolinių kopūstų žiedynus, tarp jų – lašišų griežinėlius. Viską apliekite paruošta grietinėlės mase ir 15 minučių šaukite į 180 °C temperatūros orkaitę.  

Suskleisti
Lašišų kepsneliai su salotomis
Receptas: Lašišų kepsneliai su salotomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (faršo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 7.00 valg. š. (2 - 3 ir apvoliojimui)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrinpipiriai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsneliams ir padažui)
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 g (pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Salotos: 1.00 vnt. ("Aisbergo" keli lapai)
Pomidorai: 10.00 vnt. (maži, įvairių spalvų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Salotų prieskoniai: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į lašišų faršą sudėkite kiaušinio trynį, džiūvėsėlius, majonezą, pagardinkite pipirais, druska, žolelių prieskoniais ir labai gerai išmaišykite. Iš paruoštos masės formuokite nedidelius kepsnelius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir iškepkite keptuvėje su aliejumi.

2. Gražgarstes gerai nuplaukite, nuvarvinkite, „Aisbergo“ salotas suplėšykite. Pomidoriukus perpjaukite pusiau, sumaišykite su salotomis ir užpilkite padažu.

3. Padažui sumaišykite citrinų sultis, cukrų, druską, pipirus, salotų prieskonius ir alyvuogių aliejų. Ant salotų sudėkite lašišų kepsnelius.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų