„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kepame meduolius ir imbierinius sausainius: 15 įvairiausių receptų

Liko vos vienas pasiruošimo ir maisto repeticijų savaitgalis iki didžiųjų švenčių. Todėl jei dar norite pasidžiaugti lėtu sausainių ir/ar meduolių formavimu, dekoravimu, tikrai metas rinktis receptą ir raitytis rankoves!
Kalėdiniai meduoliai
Kalėdiniai meduoliai / Vida Press nuotr.
Imbieriniai sausainukai
Receptas: Imbieriniai sausainukai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.2 / 62
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Medus: 100.00 g (arba sirupo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š. (Baltam glajui; miltelinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (Baltam glajui; šaukštelis citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite. Sumaišykite su prieskoniais, kepimo milteliais ir druska.

2. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, įpilkite sirupo arba medaus, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, užminkykite kietoką tešlą, padalykite į dvi dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 1–2 val. palaikykite šaldytuve.

3. Ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite 3–4 mm storio lakštą, sausainių formelėmis išspauskite įvairias figūrėles. Skardą užtieskite kepimo popieriumi, išdėliokite sausainukus. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje maždaug 10–15 min. Atvėsinkite.

4. Miltelinį cukrų sumaišykite su citrinų sultimis. Glajus turi būti kuo tirštesnis. Kulinariniu švirkštu išpieškite sausainukus. Leiskite glajui sukietėti.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Meduoliai
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 150.00 g („Dansukker“ PANEVĖŽIO PLIUS)
Sirupas:(„Dansukker“ auksaspalvio) 75.00 ml
Sviestas: 150.00 g (tinka ir margarinas)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - nedidelių ir 1 - baltymo - glajui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 valg. š. - tarkuotos žievės)
Imbieras: 1.00 valg. š. (0,5 - tarkuoto)
Gvazdikėliai: 1.00 valg. š. (0,5 - maltų)
Soda: 1.00 valg. š. (0,5)
Actas: 1.00 valg. š. (1 valg. š - meduoliams ir 2 - 3 lašeliai - glajui)
Miltai: 400.00 g
Miltelinis cukrus: 400.00 g („Dansukker“ - glajui)
Kaip gaminti
  1. Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.
  2. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.
  3. Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.
  4. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias dalis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.

*Jei norite glajui suteikti spalvą, vietoj kiaušinio baltymo naudokite sultis, sirupus.

*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.

Receptas „DANSUKKER“

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Suskleisti
Imbieriniai sausainiai
Receptas: Imbieriniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 272
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g
Pienas: 5.00 valg. š.
Medus: 3.00 valg. š. (natūralaus)
Miltai: 350.00 g
Rudasis cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - maltų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - kvapniųjų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas - glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - glajui)
Miltelinis cukrus: 1.00 puodelis (glajui)
Kaip gaminti
  1. Sviestą, pieną, medų ir cukrų dėkite į puodą ir viską ištirpinkite, kai viskas ištirpsta sudėkite prieskonius, kartais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
  2. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir į juos supylus truputį atvėsintą sirupą gerai išmaišykite ir suminkykite.
  3. Visą tešlą sulipinkite į vieną gumulą ir bent valandai dėkite į šaldytuvą. Padalinus tešlą į kelias dalis kočiokite kuo plonesnius blynus ir sausainių formelėmis spauskite norimus sausainius, plačiu peiliu arba mentele atsargiai perkelkite ant skardos, ištiestos  kepimo popieriumi, kepkite apie 12-15 min 180 laipsnių orkaitėje.
  4. Gaminame glajų: Kiaušinį gerai nuplaukite su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo.
  5. Baltymą lengvai suplakite išspauskite citrinos sulčių ir po truputi plakant palaipsniui dėkite miltelinį cukrų, kol glajus bus reikiamo tirštumo.
  6. Dėkite į nedidelį maišelį prakirpkite jo kampuką, dekoruokite iškepussiius ir atvesusius sausainius, skanaus!

Receptą atsiuntė Rasa B.

Suskleisti
Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus: 225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Miltai: 480.00 g (kvietinių)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas.  Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
  2. Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį,  prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  3. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Imbieriniai biscotti
Receptas: Imbieriniai biscotti
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 70.00 g („Dansukker“ cukraus „Farinas“)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Miltelinis cukrus: 120.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 420.00 g (kvietinių)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (¾ - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ - malto arba 4 valg. š. - meduolių prieskonių)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite aliejų, cukraus miltelius, cukrų ir kiaušinius dubenyje.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, imbierus, cinamoną, gvazdikėlius ir muskatus.
  3. Visus sausus produktus įmaišykite į kiaušinių mišinį.
  4. Padalykite tešlą perpus ir iškočiokite į pailgus ritinėlius.
  5. Padėkite ritinėlius ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir šiek tiek suplokite.
  6. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 175 °C 20 minučių.
  7. Tada išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 10 minučių.
  8. Supjaustykite tešlą įstrižai 2 cm storio riekelėmis.
  9. Sudėkite jas atgal į kepimo skardą ir kepkite dar 5–7 minutes. Išjunkite orkaitę ir leiskite sausainiams džiūti apie 2 valandas.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Trapūs imbieriniai meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Medus: 90.00 g
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Sviestas: 140.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (smulkiai maltų)
Kaip gaminti

1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.

3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.

4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Klasikiniai meduoliai, tinkantys eglutei puošti
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 26
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 70.00 g
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Kakava: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 400.00 g (gali prireikti kiek daugiau)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Kaip gaminti

1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.

2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.

3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.

4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.

 

Suskleisti
Kalėdinis namelis
Receptas: Kalėdinis imbierinis namelis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 85
Receptas
Ingredientai
Miltai: 5.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Medus: 1.00 st. (natūralus arba dirbtinis)
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais, kakava ir medumi.
  2. Pakaitinusi nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti.
  3. Atvėsusią masę sukrėskite į gilų dubenį ir plakite elektriniu plakikliu. Plakdama įmuškite kiaušinius.
  4. Maišydama mediniu šaukštu pamažu suberkite miltus.
  5. Tešlą baikite minkyti rankomis. Suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Susiruošusi kepti namelį, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą – maždaug 2–4 mm storio.

Išsamesnę informaciją, kaip gaminti Kalėdinį namelį, rasite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Suskleisti
Imbierais kvepianti eglutė
Receptas: Imbierais kvepianti „eglutė“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Margarinas 120.00 g
Medus: 130.00 g
Cukrus: 140.00 g
Miltai: 360.00 g (kvietiniai)
Cinamonas: 12.00 g
Muskatas: 4.00 g
Gvazdikėliai: 4.00 g (malti)
Imbieras: 4.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas – glaistui)
Miltelinis cukrus: 150.00 g (glaistui)
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinos sultys – glaistui)
Pabarstukai 100.00 g
Kaip gaminti

1. Ištirpdykite margariną, supilkite medų, cukrų ir maišykite, kol neliks cukraus kristaliukų.

2. Suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, prieskonius ir viską gerai išminkykite.Tešlą iškočiokite, formuokite „žvaigždeles“ nuo didesnės iki mažesnės.

3. Apie 1015 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsusias „žvaigždeles“ aptepkite paruoštu glaistu ir apibarstykite spalvotais pabarstukais. Papuoštas detales vieną prie kitos sulipdykite tuo pačiu glaistu. 

Receptą atsiuntė Neringa Venskutonienė

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltelinis cukrus: 150.00 g (glajui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (tinka ir kiti prieskoniai meduoliams)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Medus: 100.00 g (100 - 150)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - meduoliams ir 1 trynys - glajui)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 450.00 g
Cukrus: 125.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, tirpintą sviestą ir medų, viską gerai išmaišykite.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais (iš karto visų miltų siūlau nenaudoti, galbūt reikės kiek mažiau) ir prieskoniais, į mišinį suberkite į kiaušinių masę ir užminkykite tešlą.
  3. Tešla neturi būti kieta, jos atšaldyti nereikia.
  4. Iškočiokite tešlą iki 0,5-1 cm storio ir formuojame meduolius.
  5. Kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 min, kol iškyla ir šiek tiek paruduoja. (Dujinėje orkaitėje kepa iki 15 min)
  6. Glajui kiaušinio baltymą mikseriu išsukite su milteliniu cukrumi, masė neturėtų būti per skysta, jei skysta reikia įdėti daugiau miltelinio cukraus.
  7. Aptepkite atvėsusius meduoliukus ir pabarstyti pabarstukais.

Labai skanu ir galima dovanoti švenčių proga!

Receptą atsiuntė Paulina G.

Suskleisti
Imbieriniai nameliai
Receptas: Imbieriniai nameliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Ruginiai miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 kiaušiniai – tešlai ir 2 kiaušinių baltymai – glajui lipdyti)
Miltelinis cukrus: 230.00 g (130 g – tešlai ir 100 g – glajui lipdyti)
Sviestas: 150.00 g
Medus: 180.00 g
Prieskoniai: 1.00 valg. š. (1,5 – meduolių)
Kakava: 1.00 valg. š. (1,5)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 nugesintos arba kepimo miltelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys – glajui lipdyti)
Kaip gaminti
  1. Inde pakaitikite išmaišytą sviestą, medų, kakavą, meduolių prieskonius ir miltelinį cukrų.
  2. Įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais arba soda, įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suminkykite tešlą.
  3. Atidėkite tešlą 15 min. į šoną. Pasigaminkite norimo namelio lekalus ant popieriaus.
  4. Tešlą iškočiokite 5 mm storio, išpjaukite reikiamas namelio dalis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  5. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 8–10 minučių. Kai meduoliai atvės, galite sulipdyti namelį.
  6. Tirštą glajų pasidarykite iš kiaušinių baltymų, miltelinio cukraus ir šiek tiek citrinos sulčių.
  7. Iš tiek ingredientų pagaminsite du namelius.

Receptą atsiuntė Ingrida Zalanskaitė

Suskleisti
Minkšti meduoliai
Receptas: Minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai (ir dar 1 valg. šaukšt. tirpinto viršui))
Medus: 180.00 ml (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Juodasis šokoladas: 150.00 g (glajui)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė (tinka ir apelsinas); tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Muskatas: 0.30 arbat. š. (malto; tešlai)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (smulkiai maltų; tešlai)
Kaip gaminti

1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.

3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).

 

6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.

7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Minkšti imbieriniai sausainiai
Receptas: Minkšti ir labai imbieriniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Imbieras: 5.50 arbat. š. (2,5 malto ir 3 tarkuoto šviežio)
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 150.00 arbat. š. (geriau tamsaus)
Sviestas: 110.00 g
Margarinas: 110.00 g (kuo geresnės sudėties)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Medus: 3.00 valg. š. (arba melasos)
Cukrus: 3.00 valg. š. (pavoliojimui)
Kristalizuotas imbieras: 100.00 g (sukapoto)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.

3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.

4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.

5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.

6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.

7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Minkšti ir purūs meduoliai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Kakava: 1.50 valg. š.
Medus: 200.00 g
Sviestas: 125.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Soda: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 0.50 puodelis
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt.
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Dieną prieš kepant meduolius išsijokite miltus ir kakavą, sumaišykite juos dideliame dubenyje.

2. Sumaišykite grietinėlę su soda, palikite keletui minučių. Medų išvirkite su meduolių prieskoniais, nukelkite nuo ugnies ir įdėkite į gautą masę sviesto. Maišykite, kol visiškai ištirps.

3. Baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu pridėkite cukraus ir supilkite trynius.

4. Į miltus su kakava įmaišykite išplaktus kiaušinius, medų su prieskoniais, grietinėlę su soda, gerai viską išmaišykite. Paruošta tešla bus minkštoka, tad ją suvyniokite į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.

5. Meduolių kepimo dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į 3–4 mažesnes dalis. Tešlą iškočiokite po gabalėlį (likusią dalį laikydami šaldytuve), iš formos išpjaustykite bet kokias meduolių formas. Orkaitėje kepiniai išsipučia, todėl geriau iškočiokite tešlą kuo ploniau.

6. Kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą su suformuotais meduoliais dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–7 minutes (didesniems kepinukams gali prireikti ir 10 minučių).

7. Šie meduoliai yra minkšti ir purūs vos tik iškepę, o laikydami juos sandariame inde galėsite tuo minkštumu mėgautis ir ilgiau.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“