Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kepame mėsą ant laužo, kad ji būtų sveika ir skani

Vis labiau įsibėgėjant kepinių ant laužo sezonui, žmonės iš rūsių ar garažų traukia apdulkėjusius grilius, prekybos centruose dairosi kepimui tinkamos mėsos, daržovių. Ir visi naršo internete, ieškodami patarimų, ką ir kaip kepti, kad iškylos nesugadintų sudegęs ar neiškepęs kepsnys. Barbekiu ir mitybos specialistai atkreipia dėmesį ir į sveiką kepsnių gaminimą.
Ant grotelių iškeptas jautienos didkepsnis
Ant grotelių iškeptas jautienos didkepsnis / Fotolia nuotr.

„Aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grotelių, kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką, – perspėja Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. – Kad šių žalingų medžiagų susidarytų mažiau, reikėtų rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštieną, bet ir jos matomus riebalus pašalinti.

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Raudonos mėsos reikėtų valgyti su saiku, nes per didelis jos kiekis skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžio atsiradimą. Patarčiau dažniau rinktis paukštieną, kurios rekomenduojama norma – 1–2 kartai per savaitę.“ 

Pasak dietologės, puikus būdas išlaikyti naudingąsias mėsos savybes – bent 30 minučių ją pamarinuoti. Marinatui rekomenduojama rinktis natūralias prieskonines žoleles (baziliką, rozmariną), citrinų sultis, svogūną, česnaką ar vairius prieskonius: pipirus, kuminą, kardamoną, kalendrą ar cinamoną.

Taip pat skaitykite: Kaip taisyklingai kepti ant grotelių ir iešmų? Kuriuo atveju kokią mėsą kepti?

Raudonos mėsos reikėtų valgyti su saiku, nes per didelis jos kiekis skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžio atsiradimą. 

Marinavimui puikiai tinka ir garstyčios, medus bei balzaminis actas. Šie patarimai galioja ir renkantis parduotuvėje jau paruoštą kepimui mėsą. E. Kliukaitė pabrėžia, kad turbūt pats greičiausias būdas sugadinti mėsą – marinuoti ją naudojant riebų padažą, pavyzdžiui, majonezą: „Majonezo marinatas ne tik sugadins kepsnio skonį, bet ir pakenks tiems, kurie laikosi dietos.“

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pastebi, jog lietuviai, ant grotelių kepdami mėsą, vis dar dažnai renkasi kiaulieną (40 proc.), trečdalis (30 proc.) – vištieną. Tačiau tradiciniai, ant iešmo sumauti šašlykai, jau tampa atgyvena – iškylautojai vis dažniau eksperimentuoja: kepa visą gyvulį ar paukštį, kumpį, vištienos filė, sparnelius, šlauneles ar kulšeles. Vištieną žmonės renkasi ne tik dėl švelnaus skonio ar liesumo, bet ir dėl to, jog ši mėsa greitai iškepa. 

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas.
Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas.

J. Kaminskas atkreipia dėmesį, jog kepdami maistą ant grotelių, lietuviai tampa vis išradingesni – vietoj įprasto mėsos ir garnyro derinio gamina kebabus, salotas su karšta jautiena ar vištiena, mėsainius. Taip pat išbando naujus kepimo būdus, pavyzdžiui, ant grotelių kepdami vištą, pamauna ją ant stiklinio butelio, kuriame – vanduo, sumaišytas su įvairiomis žolelėmis. Įkaitęs vandens ir prieskonių mišinys garuoja ir prisotina paukštį maloniu aromatu.

Taip pat skaitykite: Grilio patarimai: kokie ingredientai minkština mėsą?

Barbekiu asociacijos prezidentas pataria nebijoti eksperimentuoti kepant mėsą, bet įspėja ir nepersistengti – geriausia naudoti kuo natūralesnius produktus bei padažą, vengti kečupo. 

Pasak specialistų, ant grotelių kepama mėsa, ypač liesa, puikiai tinka besilaikantiems dietos ir vengiantiems keptuvėje kepto maisto. Šalia mėsos, galima ir pakepti daržoves folijoje: saldžiąją papriką, cukiniją, baklažaną ar brokolį. Nereikėtų pamiršti ir šviežių daržovių, o vietoj bulvių garnyrui pataria rinktis ryžius ar kitas kruopas. 

Vištienos vėrinukai su kariu
Receptas: Vištienos vėrinukai su kariu ir imbierais
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g
Jogurtas: 150.00 g
Karis: 3.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 4.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais ir sumeskite į dubenį.

2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Jogurto indelį iškratykite į dubenėlį ir sumaišykite su smulkintais česnakais, tarkuotais imbierais, kariu ir aitriosios paprikos milteliais. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais. Marinatą užpilkite ant vištienos ir gerai išmaišykite.

4. Indą uždenkite ir bent parą marinuokite.

5. Marinuotus vištienos gabalėlius suverkite ant iešmelių. Jei naudosite medinius, nepamirškite jų pamirkyti vandenyje.

6. Kepkite įkaitintoje kepsninėje apie 10–12 min.

7. Valgykite su keptomis bulvėmis ir vaisiniu jogurto padažu. Jį paruošite 3 skilteles česnako sumaišiusi su 300 g natūralaus jogurto ir šaukšteliu apelsinų džemo.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Šašlykai
Receptas: Šašlykai su granatų sulčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (išpjovos)
Sojų padažas: 50.00 ml
Aitriųjų pipirų padažas 1.00 arbat. š.
Granatų sulčių padažas (arba truputis granatų sulčių) 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Jūros druska (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.

2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.

3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.

4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.

5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.

Suskleisti
Rytietiškas šašlykas
Receptas: Rytietiškas šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 40 min.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Agurklės lapai: (dekorui) 1.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (malto indiško kumino - marinatui)
Gelsvė: (0,5 - marinatui) 1.00 arbat. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Jogurtas: 150.00 g (natūralaus - marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir jogurtas) 2–3 val.
  2. Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip krūtinėlę ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
  3. Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite krūtinėlę ir žiedinius kopūstus.
  4. Kepkite ant grilio, kol apskrus. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.

Receptą atsiuntė Edita A.

Suskleisti
Vištiena grill su pikantišku persikų padažu
Receptas: Ant grilio kepta vištiena su pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (džiovintų - marinatui)
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis: 20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Kaip gaminti
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
  2. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
  3. Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

 

Suskleisti
Kiauliena ant grotelių
Receptas: Kiauliena ant grotelių
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpio)
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.

2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.

3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus :)

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Grilio dešrelės
Receptas: Grilio dešrelės
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (nevirtų kiaulienos dešrelių (kuo plonesnių – bus lengviau susukti))
Česnakai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 40.00 g (sauja šviežių)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjautykite stambesniais kvadratėliais (kad būtų patogu verti ant iešmų), česnakus išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite.

2. Kiekvieną dešrelę susukite ir pramaišiui su svogūnų gabaliukais ir česnakų skiltelėmis suverkite ant iešmų.

3. Ant vidutinio karštumo žarijų vis pavartydami kepkite 10–15 min.

4. Iškepusias dešreles apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti
Jautienos kepsnys ant grotelių
Receptas: Jautienos kepsniai ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sultys: 5.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti - pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos