1. Svogūną nestambiai sutarkuokite (bet ir ne pačia smulkiausia tarka). Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą sudėkite į grietinėlę, kad išbrinktų. Į maltą veršieną sudėkite batono ir grietinėlės masę, tarkuotą svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite rozmarinus, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Geriausia, jei masę apie 10 minučių paplaktumėte elektiniu plaktuvu.
2. Į paruoštą mėsos masę sudėkite alyvuoges ir atsargiai išmaišykite, kad nesusitrintų. Šlapiomis rankomis suformuokite zuikį, dėkite į aliejumi apšlakstytą formą, apšlakstykite patį zuikį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, sudėkite į elektrinio maišiklio indą ir, įjungus mažiausią greitį, sutrinkite.
2. Į paruoštą tyrę sudėkite maltą mėsą ir maišikliu arba rankomis išminkykite vienalytę masę. Suformuokite dailų kepaliuką ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 1 val.
3. Šį patiekalą skanu valgyti ir karštą, ir šaltą. Tinka sumuštiniams.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Vištienos filė faršą arba maltą vištienos filė ir 5 mm dydžio kubeliais supjaustytą vištienos šlaunelių mėsą sumaišykite su kiaušiniais, grietinėlėje išmirkytais dziūvėsėliais, išspaustu česnaku, sutarkuotais svogūnais, pjaustytomis petražolėmis, druska ir juodais maltais pipirais.
- Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustytus apie 1 cm dydžio gabalėliais. Viską gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti. Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo maišyta; tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras.
- Paruoštą netikro zuikio masę išklokite į formą, užklokite folija ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., priklausomai nuo to, kokio diametro jūsų forma.
- Iškeptą zuikį galite patiekti karštą su garnyru arba šaltą, supjaustytą riekelėmis, kaip užkandį.
1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, krakmolą, manų kruopas, įspauskite česnako.
2. Sudėkite smulkiai kapotą (ar tarkuotą) svieste pakepintą svogūną, suberkite prieskonius ir viską labai gerai suminkykite.
3. Dėkite faršą į kepimo skardą, jei norite, į mėsą įspauskite juostelėmis pjaustytus lašinukus ir suformuokite norimą kepinio formą. Iš dalies mėsos galima atskirai suformuoti būsimo „zuikio“ galvą. Į įsivaizduojamą galvą įkiškite porą lauro lapų – ausytes. Iš kadagio uogų sukurkite akis, o kvapiojo pipiro – nosį.
4. Pirštu kepinio viršuje švelniai įspauskite keletą duobučių ir 1 valandai kiškite į 180 laipsnių orkaitę.
- Sutarkuokite morkas, svogūnus supjaustykite 5 mm dydžio kubeliais ir apkepkite svieste, kol suminkštės.
- Vištienos šlaunelių mėsos faršą ir apie 5 mm dydžio kubeliais supjaustytos vištienos filė gabaliukus sumaišykite su kiaušiniais ir kepintomis daržovėmis, taip pat įdėkite grietinėlėje išmirkytus dziūvėsėlius, išspaustą česnaką, visą masę paskaninkite Viduržemio jūros prieskoniais, druska ir juodais maltais pipirais.
- Tuomet viską gerai išmaišykite ir paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti.
- Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo maišyta; tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras.
- Folija išklokite kepimo formą, ant dugno iki pusės išklokite plonai pjaustytais šalto rūkymo šoninės griežinėliais, tuomet ant dugno iki pusės formos sudėkite paruoštą netikro zuikio masę, per vidurį viena eile sudėkite virtus putpelių kiaušinius ir uždėkite likusią masę.
- Tuomet užklokite folija ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., priklausomai nuo to, kokio diametro jūsų forma.
- Iškeptą netikrą zuikį galite patiekti karštą su garnyru arba šaltą, supjaustytą riekelėmis, kaip užkandį.
1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Į aliejumi pašlakstytą pailgą kepimo formą dėkite trečdalį faršo, tada eile sudėkite luptus kiaušinius. Kiaušinius apdėkite paruoštu faršu.
2. Ant viršaus sudėkite likusį faršą. Viršų gerai rankomis apspauskite. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Svogūną, česnakus bei salierų kotus supjaustykite ir patroškinkite svieste ant labai mažos ugnies.
2. Cukiniją nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
3. Troškintas daržoves (svogūnus, česnakus ir salierų kotus), cukiniją ir petražoles sumalkite mėsmale arba susmulkinkite smulkintuvu. Gautą vienalytę masę supilkite į mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską išmaišykite.
4. Faršą sudėkite į pateptas aliejumi formas, ant viršaus uždėkite ir prispauskite petražolių lapelius. (P. S. Viršų patepkite aliejumi arba galite padaryti mišinį iš šaukštelio garstyčių, sojų padažo, skysto medaus ir citrinos sulčių. Taip pat galima viršų patepti šaukšteliu majonezo ir pabarstyti saldžiųjų paprikų milteliais.)
5. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50-60 minučių.
6. Netikrą zuikį galite patiekti ir karštą ir šaltą.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą svogūną, druską ir juoduosius pipirus. Troškinkite, kol svogūnai taps gelsvi. Paskui sudėkite špinatus ir 10–15 min. pakaitinkite.
2. Gautą masę sukrėskte į dubenį ir sudėkite kalakutienos faršą, suberkite džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinį, supilkite vištienos sultinį, Vusterio padažą. Viską gerai sumaišykite.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C, kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Pusę masės perkelkite į kepimo formą ir pabarstykite mėgstamu sūriu. Ant viršaus sudėkite likusią faršo dalį.
4. Kepkite 1 val. 15 min. Patiekite karštą. Skanaukite su šviežiomis daržovėmis.
Kulinaro patarimas. Lieknėjantys kalakutienos „duoną“ gali kepti be sūrio. Jį keiskite mėgstamomis daržovėmis.
Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: ruošiame kalakutienos „duoną“ su sūriu