„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kepame spurgytes: skanėstas, kurio nori visi

Spurgytės dažniausiai pačios pirmosios dingsta nuo stalo! Pasiruošti jų visai nesudėtinga, bet to, galite įtraukti ir vaikus – jiems tai suteiks tikrą gaminimo džiaugsmą.
Varškės spurgos
Varškės spurgos / 123RF.com nuotr.

Kokias spurgytes ruošti ir kaip tą daryti? Visi atsakymai šiuose receptuose.

Spurgos
Receptas: Saldaus pieno varškės spurgos
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 188
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g (saldaus pieno arba šviežias panyras)
Miltai: 250.00 g (aukščiausios rūšies)
Cukrus: 150.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilė: 2.00 g (ant peilio galo ar keli lašai ekstrakto)
Druska: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 l (augalinis)
Kaip gaminti

1. Saldaus pieno varškę arba neslėgtą panyrą sudėkite į dubenį ir pertrinkite pirštais, kad neliktų gumuliukų. Suberkite cukrų, druską, ciberžolę, sudėkite pasirinktą vanilės formą, viską gerai išminkykite ir leiskite pastovėti, kol ištirps cukrus.

2. Prasijokite ant viršaus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite standžią tešlą. Atgnybkite 40-50 g tešlos ruošinio, iškočiokite apie 15 cm ilgio virvelę, galus suklijuokite vieną prie kito, gražiai pirštais išlyginkite sudūrimą. Taip pakartokite visoms spurgoms.

3. Gilioje keptuvėje arba plokščiame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite po kelias spurgas ir, vartydami mentele, leiskite gardžiai apskrusti iš abiejų pusių. Iš pradžių spurgos nugrims į dugną, vėliau iškils į paviršių čirkšdamos.

4. Spurgas kepkite ant lėtos ugnies - kad spėtų iškepti viduje ir nesudegtų išorėje. Išgriebkite spurgas kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Patiekiant pabarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu. Skanios tiek karštos, tiek ir ataušusios.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Varškės spurgos su obuoliais
Receptas: Varškės spurgos su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 157
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (rūgštus)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltelinis cukrus: 1.00 puodelis (0,5)
Aliejus: 300.00 ml
Kaip gaminti

1. Kiaušinį išsukite su cukrumi, įmaišykite varškę. Sudėkite nuluptą ir sutarkuotą obuolį (iš karto, kol nespėjo pajuosti) ir išmaišykite. Suberkite su kepimo milteliais išmaišytus miltus, įberkite druskos ir išminkykite.

2. Puode įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite spurgas ir leiskite į karštus riebalus. Jos turi laisvai plaukioti nesiekdamos dugno. Išvirus vienai pusei, aliejuje apsiverčia pačios.

3. Išgriebtas spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Patiekite pabarstytas milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Spurgos su vaniliniu kremu
Receptas: Spurgos su vanilinio kremo įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 37
Receptas
Ingredientai
Mielės: 15.00 g (2 ½ arb. š. sausų)
Pienas: 540.00 ml (165 ml tešlai ir 375 ml kremui)
Cukrus: 170.00 g (70 g tešlai, 100 g kremui ir pagal skonį apvoliojimui (arba miltelinis cukrus apibarstymui))
Miltai: 525.00 g (490 g tešlai ir 35 g kremui)
Druska: 25.00 g (2 arbat. š. tešlai ir ½ arb. š. kremui)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (3 vnt. tešlai ir 4 tryniai kremui)
Sviestas: 90.00 g
Aliejus: 3.00 st. (virimui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstraktas - kremui)
Grietinėlė: 6.00 valg. š. (riebi - kremui)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą (ne karštą!) pieną ir šaukštą cukraus. Sumaišykite ir palikite pastovėti porą minučių, kol mielės ištirps ir masė suputos. Tuomet suberkite miltus, cukrų (70 g), druską ir įmuškite kiaušinius. Išplakite iki vientisos masės. Dalimis sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą kambario temperatūros sviestą. Maišykite dar kelias minutes, kol masė bus vientisos konsistencijos.
  2. Išimkite paruoštą tešlą iš dubens ant lakšto maistinės plevelės, lengvai suvyniokite į ją. Šaldykite mažiausiai 6 valandas, galite šaldyti ir iki 15 valandų. 
  3. PARUOŠKITE VANILINĮ KREMĄ. Kol tešla vis dar šaldytuve, pasiruoškite vanilinį kremą. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių trynius. Lėtai supilkite juos į miltų mišinį ir išplakite iki vientisos masės.
  4. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol prikaistuvio kraštuose pienas ims kilti, bet neleiskite jam užvirti.
  5. Nuimkite prikaistuvį su pienu nuo ugnies. Pieną plona srovele, nuolat plakdamos šluotele, supilkite į dubenį su miltų ir kiaušinių plakiniu. Viską supilkite atgal į prikaistuvį ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Nuolat maišydamos, kaitinkite dar apie 3 min., kol masė užvirs. Jai užvirus, kaitinkite dar 10 sek., kol kremas sutirštės, bus lygios ir glotnios konsistencijos. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
  6. Paruoštą kremą perkoškite per sietelį. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Uždenkite dubenį su maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremą ir jis neapdžiūtų, ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame nuo mažiausiai nuo 4 valandų iki 3 dienų.
  7. PARUOŠKITE SPURGAS. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šiek tiek apipurškite aliejumi. Atidėkite į šalį.
  8. Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite maždaug 30 x 30 cm dydžio kvadratą, kurio storis turėtų būti apie 1–1,5 centimetro. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Perkelkite juos ant aliejumi apipurkšto kepimo popieriaus.
  9. Palaikykite šiltoje vietoje apie 2–3 valandas, kol tešla pakils dvigubai ir apskritimai taps „pilvoti“.
  10. IŠVIRKITE SPURGAS. Į didelį storadugnį puodą supilkite aliejų – maždaug 7 cm nuo dugno. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol aliejus pasieks maždaug 180 °C temperatūrą. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.
  11. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių. Taip pat iš karto į dubenėlį susiberkite cukrų, kuriame apvoliosite išvirusias spurgas.
  12. Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie 2–3 minutes, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar 2–3 minutes, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pačios spalvos.
  13. Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
  14. Išvirusias ir nusausintas spurgas, tačiau vis dar šiltas, apvoliokite cukruje iš visų pusių. Tuomet leiskite visiškai atvėsti.
  15. ĮDARYKITE SPURGAS. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  16. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą vanilinį kremą. Gerai išmaišykite. Tuomet dalimis, per tris kartus, įmaišykite išplaktą grietinėlę. Išmaišykite kremą lengvais judesiais, tačiau kruopščiai, kol gausite visiškai vientisą masę.
  17. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su smailiu apvaliu antgaliu. Antgalį smeikite į spurgos šoną ir pripildykite spurgos vidų kremu. Tą patį pakartokite su visomis spurgomis.
  18. Spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Recepto idėja: browneyedbaker.com

Suskleisti
Spurgos su šokoladiniu lazdyno riešutų kremu
Receptas: Spurgytės su šokoladiniu lazdyno riešutų kremu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.5 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 420.00 g (420 – 455 g)
Mielės: 22.00 g (2 ¼ arb. š. sausų)
Cukrus: 6.00 valg. š. (6 valg. š. tešlai ir 100 g įdarui)
Druska: 5.00 g
Pienas: 170.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 90.00 g
Aliejus: 3.00 st. (virimui)
Šokoladinis lazdyno riešutų kremas, pavyzdžiui, „Nutella“: 200.00 g
Cinamonas: 15.00 g (1 ½ arb. š. malto)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite 3 puodelius miltų, sausas mieles, cukrų ir druską. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausis trupiniai. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite kambario temperatūros pieną bei įmuškite kiaušinius. Išminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Jei matote, kad tešla per skysta ar lipni, pridėkite šiek tiek miltų.
  2. Išminkę tešlą, dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu. Palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje valandai ar porai valandų. Tešlos tūris turi padvigubėti.
  3. Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodamos stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus.
  4. Imkite į rankas po tešlos apskritimą. Į jo centrą dėkite po šaukštelį šokoladinio lazdynų riešutų kremo.  Atsargiai sulenkite kraštus ir užspauskite, suformuodami kuo taisyklingesnį rutuliuką su įdaru. Išdėliokite paruoštas spurgas ant kepimo popieriaus lakšto ir palikite pastovėti apie 30–45 minutes.
  5. Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus kubelį baltos duonos į aliejų, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
  6. Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po 4–5 spurgas. Dėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie  minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
  7. Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
  8. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Apvoliokite šiame mišinyje dar šiltas purgas.
  9. Visiškai atvėsinkite ir tuomet spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Recepto idėja: sipsandspoonfuls.com

Suskleisti
Bulvių ir varškės spurgos
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 198
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Suskleisti
Kokosinės rikotos spurgytės
Receptas: Kokosinės rikotos spurgytės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 29
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis (236ml)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis (1/4)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Brendis: 2.00 valg. š. (tinka ir degtinė)
Rikotos sūris: 250.00 g
Aliejus: 1.00 l (augalinio - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, kokoso drožles, druską, degtinę ir rikotą.
  2. Suplakite iki vientisos masės. Iš lėto berkite miltus ir kepimo miltelius, užmaišykite tešlą.
  3. Gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, ant viryklės nustatykite vidutinę temperatūrą.
  4. Šaukštu kabinkite tešlos ir leiskite į aliejų spurgytes.
  5. Kepkite iš abiejų pusių, kol tampa gražios auksinės spalvos.
  6. Išvirusias spurgytes nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
  7. Pagal pageidavimus pabarstykite milteliniu cukrumi, kokoso drožlėmis.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Spurgytės
Receptas: Itališkos spurgytės su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 100
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š. (kambario temperatūros)
Vanduo: 230.00 ml
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Druska: 0.50 arbat. š.
Miltai: 230.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pastovėję kambario temperatūroje)
Obuoliai: 1.00 vnt. (sutarkuotas burokine tarka ir nusunktas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pabarstymui (nebūtinai))
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Kaip gaminti

1. Nedideliame puode ant vidutinio karščio ugnies užkaitinkite iki virimo vandens, sviesto, druskos ir cukraus mišinį. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies ir maišydami supilkite miltus.

2. Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite maišydami, kol iš mišinio susiformuos tešlos rutulys – tai užtruks 3–5 min.

3. Perdėkite šį rutulį į virtuvės kombainą su tešlos maišymo antgaliu ir leiskite kiek pravėsti. Tada po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno kruopščiai išmaišydami. Galiausiai sudėkite ir tarkuotą obuolį bei gerai išsukite. Šią maišymo procedūrą galite atlikti ir dubenyje paprasčiausiu šaukštu, tik užtruksite ir jėgos reikės daugiau.

4. Į platų storadugnį puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais pripilkite kepimui skirto aliejaus, įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.

5. Naudodami ledams skirtą kaušelį ar du nedidelius šaukštelius imkite po gabaliuką (maždaug 1 arbat. šaukšt.) tešlos ir atsargiai nuleiskite į karštą aliejų. Taip formuokite spurgytes. Virkite pavartydami, kol rutuliukai taps auksiniai. Ir nesijaudinkite, jei jie nebus idealiai apvalūs ir gražučiai, kitąkart pavyks dar geriau!

6. Iškepusias spurgytes dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius, o kiek vos pravėsusias, jei patinka, pabarstykite cukraus bei cinamono mišiniu ir patiekite.

Suskleisti
Obuolių žiedų spurgos
Receptas: Obuolių žiedų spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutiniai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (apvolioti)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstyti)
Aliejus: 1.00 l (kepimui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su pienu, pamažu įmaišykite į miltų mišinį.

3. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki stangrių putų, atsargiai įmaišykite į tešlą.

4. Obuolius nulupkite. Jei turite įrankį obuolių šerdelėms pašalinti bus gera proga jį panaudoti, o jei ne, tada bulvių skustuvu pašalinkite obuolio šerdelę taip, kad vietoje jos liktų skylė, tada supjaustykite obuolius pusės centimetro storio griežinėliais.

5. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Obuolio griežinėlius gerai nusausinkite virtuviniu popieriumi, merkite į tešlą.

6. Kepkite tešloje apvoliotus obuolius įkaitusiame aliejuje apie 1 minutę iš kiekvienos pusės, išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant virtuvinio popieriaus nuvarvėti. Jei tešla ruduoja per greitai, aliejus yra per karštas, sumažinkite kaitrą.

7. Dar šiltas spurgas apvoliokite cukrumi. Taip paruoškite visus obuolių žiedus.

8. Apiberkite dar trupučiu cukraus pudros ir mėgaukitės šiomis spurgutėmis dar šiltomis!

Pastaba: tešla kepdama išsipūs, tad nesistenkite per daug padengti tešla obuolio. Jei bus per daug tešlos, spurga keps ilgiau, paviršius labai paruduos, o viduje gali likti neiškepusios tešlos.

Suskleisti
Varškės spurgos
Receptas: Nostalgiškos varškės spurgos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (riebios)
Miltai: 200.00 g
Cukrus: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 30.00 g (šviežių)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstyti)
Aliejus: 500.00 ml (virti)
Kaip gaminti

1. Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.

2. Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.

3. Aliejų įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.

4. Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs