Kepame sūrį: kokios rūšies geriausia rinktis ir su kuo skanauti?

Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas. Be to, sūris gali būti ne tik puikus šaltas, bet ir karštas užkandis.
Keptas kamamberas
Keptas kamamberas / Vida Press nuotr.

„Sūris – vienas tų produktų, kuris skanus įvairiausiais pavidalais. Skirtingų rūšių sūris ne tik neatsiejama užkandžių lentos dalis, priedas, be kurio neįsivaizduojami karšti ar šalti sumuštiniai, picos, įvairiausi makaronų patiekalai. Sūris gali tapti ir pagrindine vakaro žvaigžde. Pavyzdžiui, įvairiausi kepti sūriai, patiekti su saldžiais džemais ar pikantiškais čatniais, daržovėmis, netgi vaisiais, įvairiausių rūšių duona“, – idėjomis dalinasi pranešime žiniasklaidai cituojama Vilma Juodkazienė.

Ekspertės patarimai, kaip kepti įvairius sūrius?

Pasak maisto ekspertės, iškepus įvairiausių rūšių sūrius, jie įgauna naujus skonius. Sūrius galima kepti tiek orkaitėje, tiek kepsninėje ar paprasčiausioje keptuvėje. Tiesa, kur geriausia ruošti ir su kuo patartina derinti skirtingų rūšių sūrį, žinoti pravartu, todėl V.Juodkazienė dalijasi keliais sūrio mėgėjams praversiančiais patarimais.

Varškės sūris. Pamarinavę aliejuje ir meduje bei mėgstamuose prieskoniuose orkaitėje ar kepsninėje galite iškepti ir patį paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį. Tereikia jį suvynioti į foliją ir apie 20–30 minučių kepti maždaug iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip paruoštą sūrį patiekti galėsite ir prie įvairiausių daržovių salotų ar karamelizuotų vaisių, tokių kaip slyvos ar nektarinai.

Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas varškės sūris su medumi ir česnakais
Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas varškės sūris su medumi ir česnakais

Kamamberas. Tai bene populiariausias, kepimui naudojamas sūris. Pasak ekspertės, jis mėgstamas dėl minkštos, kreminės tekstūros ir sodraus savo skonio. Kamamberą geriausia kepti iki 200 įkaitintoje orkaitėje. Prieš kepant sūrio viršų galima šiek tiek įpjauti, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti rozmarino bei čiobrelių šakelėmis. Keptas kamamberas dažniausiai patiekiamas su duona ar keptomis bulvytėmis. Jeigu norite, kad sūris įgautų saldumo, prieš kepant šį sūrį dar galite pagardinti medumi, jeigu mėgstate aštriau – apšlakstyti jį čili pipirais pagardintu aliejumi.

Ožkos pieno sūris. Jis dažnai apibūdinamas kaip burnoje tirpstantis, aitroko, tačiau sodraus skonio. Kaip teigia ekspertė, nepaisant išskirtinio skonio, tai labai universalus sūris, todėl jį galima derinti su daugybe gardžių garnyrų ir pagardų. Kepti ožkos sūrį geriausia iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 25 minutes arba apie 6–8 minutes didelėje įkaitintoje keptuvėje. Prieš kepant, sūrį geriausia įpjauti ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis bei česnaku. Keptas ožkos sūris dažnai valgomas su duona arba juo gardinamos salotos, šis sūris dažnai derinamas prie burokėlių.

Mėlynasis pelėsinis sūris. Pamiršti negalime ir pelėsinių sūrių mėgėjų. Šis sūris ne tik lengvai ir greitai kepamas, bet ir pasižymi ypatingu skoniu. Pelėsinį sūrį apie 10–15 minučių geriausia kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Mėlynojo pelėsinio sūrio skonis – išties labai turtingas. Keptą pelėsinį sūrį skanu tepti ant itališkų crostini skrebučių ar paprasčiausios čiabatos duonos. Mėlynojo pelėsio sūris puikiai dera su figomis, medumi, graikiniais riešutais, kriaušėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas fetos sūris su pipiriniu medumi
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas fetos sūris su pipiriniu medumi

Feta. Dar vienas kepimui ypatingai tinkantis sūris – graikiškasis perlas feta. Šį sūrį paruošti taip pat labai paprasta. Jis iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškepa vos per 15 minučių. Prieš kepant šį sūrį pravartu pašlakstyti alyvuogių aliejumi bei džiovintomis ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepta feta puikiai tinka prie pitų, pomidorų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržovių. Paįvairinant kepta feta galite pagardinti ir tradicines graikiškas salotas.

V.Juodkazienė dalijasi ir dar pora ypatingų receptų

Keptas bri sūris su spanguolėmis ir granatų sėklomis

Ingredientai:

  • 250 g bri sūrio;
  • 50 g karijų;
  • 4 valg. šaukšt. spanguolių;
  • 2 valg. šaukšt. granatų sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. džiovintų ananasų kubelių cukruje;
  • 1 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC. V

2. Nepjaustytą bri sūrį sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apie 15 minučių kepkite orkaitėje.

3. Iškepusį bri apibarstykite spanguolėmis, granatų sėklomis, karijomis bei ananasų kubeliais. Galiausiai užliekite sūrio paviršių medumi ir patiekite dar karštą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltojo pelėsinio sūrio užkandis

Halumis su ananasais ir kumpiu

Ingredientai:

  • 350 g halumio;
  • 1 šviežias ananasas;
  • 150 g vytinto kumpio;
  • 150 g alyvuogių;
  • 2 valg. šaukšt. granatų sėklų;
  • 250 g visagrūdės duonos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ananasą, nulupkite žievę ir pašalinkite kietas vidines dalis.

2. Ananasą bei sūrį supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, duoną suraikykite ir kiekvieną riekę perpjaukite į 2-3 dalis. Duonos gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ant kiekvieno jų dėkite po kąsnelį ananaso bei halumio. Vytinto kumpio juostelę apvyniokite aplink visą sumuštinuką, ant viršaus uždėkite alyvuogę ir viską perverkite specialiu pagaliuku arba dantų krapštuku.

3. Paruoštas užkandėles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir apie 15 minučių kepkite orkaitėje, 180ºC temperatūroje.

4. Prieš patiekdami, vieno kąsnio sumuštinukus papuoškite granatų sėklomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis