E.parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai dalijamasi faktais apie „Dutch baby“ ir kviečiama išbandyti šį patiekalą, puikiai tinkamą tiek Užgavėnėms, tiek lėtam savaitgalio rytui. Juo labiau kad jo priedų variacijų yra galybė.
Įkvėpimas – iš Europos, bet gimtinė – JAV
„Dutch baby“ kilmė ir pavadinimo variacijos – gana painios. Vieni užtikrintai šį blyną vadina olandišku, kiti – vokišku. Nors patiekalą įkvėpė tiek vokiški, tiek olandiški kepiniai, panašu, kad „Dutch baby“ atsiradimo vieta yra restoranas Sietle (Vašingtonas, JAV) – čia veikė Viktorui Manca priklausęs šeimos restoranas, į kurio meniu XX a. pradžioje ir buvo įtrauktas „Dutch baby“.
Šis blynas paruošiamas itin greitai – 5 min. tešlai sumaišyti ir 15 min. kepti.
Šis blynas paruošiamas labai greitai – vos per 5 minutes sumaišysite tešlą, o kol blynas 15 minučių keps orkaitėje, galėsite paruošti pagardus. Tradiciniu laikomas „Dutch baby“ patiekimo būdas itin paprastas – mažas gabalėlis sviesto, šlakelis citrinos sulčių ir cukraus pudra. Tačiau pagardų, kuriuos galima uždėti ant garuojančio blyno, variacijos begalinės.
Nenustebkite, jei kepant „Dutch baby“ blynas gerokai išsipūs, o išėmus iš orkaitės, subliūkš. Blyno viduryje susidarys savotiškas „krateris“, ant kurio bus dėliojami priedai.
Išbandykite „Dutch baby“ su kumpiu ir laiškiniais česnakais – tokį sotų pikantišką blyną galima išsikepti tiek sotiems pusryčiams, tiek vakarienei.
„Dutch baby“ su kumpiu ir laiškiniais česnakais
Ingredientai (4 porcijoms):
- 3 kiaušiniai (L dydžio);
- 125 ml pieno;
- 90 g kvietinių miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. smulkintų laiškinių česnakų;
- 40 g sviesto;
- 100 g virto ar kito mėgstamo kumpio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dėkite sviestą į 26 cm skersmens karščiui atsparią keptuvę (ar kitą kepimo indą). Keptuvę dėkite į orkaitę, kad sušiltų.
2. Į plaktuvą įmuškite kiaušinius, pilkite pieną, berkite miltus, druską ir smulkintus laiškinius česnakus. Viską gerai suplakite.
3. Išimkite įkaitusią keptuvę iš orkaitės, pilkite paruoštą tešlą ir grąžinkite atgal į orkaitę. Kepkite (be vėjelio funkcijos) apie 15–20 min. Blynas išsipūs ir gražiai paruduos.
4. Patiekite su kumpiu ir pabarstykite likusiais laiškiniais. Skanaus!
Kumpis ir laiškiniai česnakai – tik vienas iš galimų „Dutch baby“ blyno pagardų. Štai keletas idėjų, kurios patiks ir smaližiams, ir pikantiškų skonių mėgėjams.
Pikantiški „Dutch baby“ pagardai:
- rūkyta lašiša, kaparėliai, krapai;
- kumpis, Dižono garstyčios, žalumynai;
- smulkinti šviežių svogūnų laiškai, tarkuotas kietasis sūris.
Saldūs „Dutch baby“ pagardai:
- karamelizuotų obuolių gabaliukai, cinamonas, grietinėlė;
- mėgstamas jogurtas, šviežios uogos ir vaisiai;
- mėgstamas džemas, uogienė ar medus.