Kableliai, kableliai…
Receptas kartais tikrina ir mūsų suvokimą, ir gramatikos, ir skyrybos žinias (tas galioja ir jų rašytojams). Užtat labai svarbu išsiaiškinti, kiek, tarkime, mililitrų yra puodelyje (juk jų būna skirtingų dydžių), ar tikrai vienus ingredientus galime pakeisti kitais ir kaip kiekiu skiriasi stiklinė kapotų riešutų nuo stiklinės jų branduolių. Trumpai: skaitykite atidžiai tam, kad vėliau netektų gailėtis sugaišto laiko ir padaugintų ar sumažintų ingredientų.
Ar pyragas jau iškepė?
Būname nekantrios it vaikai, todėl vis varstome orkaitės dureles, kad patikrintume – gal pyragas jau pagaliau iškepė? Receptų knygų autorė Rose Alyea atskleidžia, kad geriau to nedarytume, kol pyragas ar sausainiai nepradėjo kietėti. O tai atsitinka maždaug 20-tą minutę. Nuolatos atidarinėdamos dureles, mes kepiniams „dovanojame“ temperatūrų skirtumą, todėl pyragas gali taip ir likti neiškepęs arba iškepęs netolygiai.
Šalti ingredientai
Visada naudokite kambario temperatūros ingredientus, nebent kitaip parašyta recepte. Pavyzdžiui, jeigu maišote kambario temperatūros sviestą su cukrumi gausite vienokį rezultatą – tokia masė, maišoma su miltais ar kepimo milteliais bus lengva ir puri.
Ir visai kas kita laukia, jeigu sviestą pamirštate šaldytuve. Procesas ir užtruks, ir bus kur kas sudėtingesnis. Taip pat geriau nemaišyti skirtingos temperatūros ingredientų.
Taip pat skaitykite: Virtuvės šefės patarimai padės ilgiau išlaikyti mėsą šviežią
Per karšta orkaitė
Dėl per karštos orkaitės, žinia, galite likti tik su sudegusia pluta. Todėl geriausia naudotis specialiu termometru, kadangi ne visos (dažniausiai senų modelių) orkaitės rodo tikslią temperatūrą. Blogiausiu atveju kepinius galite pridengti kepimo popieriumi ar aliuminio folija. Perkepęs arba neiškepęs maistas susižavėjimo nekelia nė vienam.
Neatšaldote trapios tešlos
Tam, kad rezultatas būtų toks, kokio norite (gardūs, trapūs sausainiai ar pyragai), nepamirškite, kad tešla kurį laiką turi būti šaldytuve (atsižvelgiant į situaciją kartais užtenka ir valandos). Dažniausiai virtuvės fėjos pritrūksta laiko arba paprasčiausiai nenori laukti, kol tešla atvės, tad ir kepiniai praranda savo skonį.
Perminkote tešlą
Vėl ir vėl iš naujo minkydamos, kočiodamos ir vis berdamos kuo daugiau miltų, tikėtina, gausite ganėtinai kietą tešlą. Vadinasi, ir sausainiai ar pyragas nebus iš minkštųjų.
Taip pat skaitykite: 7 priežastys, kodėl verta valgyti raugintus kopūstus
Pyragas viduryje „sutrūkinėjo“
Priežastys gali būti kelios: per daug mielių ir kepimo miltelių, naudojote per mažą kepimo formą, orkaitė buvo per karšta. Štai ir viskas – kitą sykį kepdamos tiesiog atkreipkite į šias smulkmenas dėmesį, kad jos daugiau nepasikartotų.
Pyragas neiškilo arba atvirkščiai – pernelyg išsipūtė
Pirmuoju atveju reikia tikrinti receptūrą ir atidžiai pažvelgti į kepimo formą, kuri gali būti per didelė. Antruoju atveju kulinarijos žinovai atskleidžia, kad tešlai nebuvo duota „subręsti“. Tarkime, ji atitinkamą laiką nelaikyta šaldytuve.