„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kepiniai be glitimo šventiniam stalui: kūčiukai, duona, sausainiai ir tortai

Ant šventinio stalo – ir Kūčių, ir Kalėdų – puikuojasi daug kepinių. Tai ir tradiciniai kūčiukai, ir duona, ir, žinoma, pyragai, keksiukai, sausainiai. Siūlome 12 receptų visiems tiems, kas netoleruoja glitimo, o gal yra pasirinkę nevartoti jo turinčių produktų. Skanių ir smagių švenčių!
Prezentaciniai keksiukai
Keksiukai be glitimo / Recepto autorės archyvo nuotr.
Kūčių vakarienės stalo akcentas – kūčiukai.
Receptas: Kūčiukai be gliuteno
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 61
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 50.00 ml
Kokosų aliejus: 50.00 ml (tirpinto)
Ryžių miltai: 120.00 g (arba grikių miltų)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (bulvių)
Mielės: 4.00 g (sausų)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Ksantano derva: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sumaišykite miltus, krakmolą, ksantano dervą ir aguonas.

2. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, mieles ir gerai išplakite. Į plakinį supilkite vandenį ir vėl gerai išmaišykite.

3. Subėrę miltų mišinį, gerai išmaišykite, paminkykite.

4. Tešlą palaikykite šiltoje patalpoje 40 minučių arba dėkite į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad iškiltų.

5. Vėliau tešlą vėl paminkykite, suvilgę rankas kokosų aliejumi kočiokite „virveles“, kol tešla taps piršto storio. Supjaustykite ją gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

6. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių arba kol paruduos.

Suskleisti
Grikių ir chia sėklų duona
Receptas: Grikių ir chia sėklų duona be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 300.00 g (nekepintų (žalių))
Vanduo: 250.00 ml (chia sėkloms brinkinti)
Chia sėklos: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (tinkamo kepimui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelio funkcija).

2. Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.

3. Chia sėklas užpilkite 250 ml vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.

4. Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.

5. Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.

6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 1 val. ir 15 min., kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos. Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti kol dar šiek tiek apskrus.

7. Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės. Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.

Suskleisti
Migdoliniai sausainėliai
Receptas: Veganiški migdoliniai sausainiai be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Migdolų miltai: 200.00 g
Cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto kokosų žiedų)
Kepimo milteliai: 0.75 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus (migdolų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską).

2. Supilkite vandenį ir išminkykite sausainių tešlą.

3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

4. Iš tešlos suformuokite vienodo dydžio rutuliukus, dėkite juos į skardą ir pirštais suformuokite sausainius. Turėtų išeiti 18-20 sausainių. Jeigu norisi, į kiekvieną sausainį galite „įsodinti“ po migdolą.

5. Sausainius kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13-15 min. (Pusę laiko galite kepti įjungę vėjelio funkciją, o pusę – tik su kaitinimu iš viršaus ir iš apačios).

6. Sausainiams iškepus, atvėsinkite juos ant grotelių. Išorėje jie bus traškūs, o viduje minkšti. Laikykite sandariame inde šaldytuve.

Suskleisti
Bananų duona be glitimo
Receptas: Bananų duona be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š. (ghi arba kokosų aliejaus)
Klevų sirupas: 3.00 valg. š.
Migdolų miltai: 1.00 st.
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (nerafinuoto)
Kokosų miltai: 0.50 st. (galima keisti 1/2 stiklinės avižų miltų – maždaug 50 g)
Soda: 1.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bananus sutrinti šakute, įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotele arba kitu patogiu įrankiu.

2. Įmaišyti cukrų bei lydytą svietą ghi (arba kokosų aliejų), vanilės ekstraktą, druską, sodą su citrinos sultimis ir galiausiai suberti bei įmaišyti miltus.

3. Supilti gautą masę į pailgą, kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes arba kol į duonos vidurį įkištas smeigtukas ištraukiamas vos su keliais trupiniais.

 

Suskleisti
Morkų keksiukai be gliuteno
Receptas: Morkų keksiukai be gliuteno ir pieno produktų
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 0.65 puodelis (begliutenių miltų mišinio (po lygiai kokosų, baltųjų ryžių ir kukurūzų miltų))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Rudasis cukrus: 0.25 puodelis (nerafinuoto)
Aliejus: 0.25 puodelis (neutralaus skonio)
Graikiniai riešutai: 0.30 puodelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 1.00 puodelis (tarkuotų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C (su vėjeliu) ar 180°C (be vėjelio). Į keksiukų formos duobutes įdėkite specialius popierinius krepšelius.

2. Dideliame dubenyje plakite kiaušinius su cukrumi, kol susimaišys, supilkite aliejų, cinamoną, muskatą ir vėl paplakite. Supilkite su citrinos sultimis sumaišytą sodą ir gerai išmaišykite.

3. Supilkite miltus, išmaišykite, tada galiausiai suberkite morkas ir smulkintus riešutus, išmaišykite, kad pasiskirstytų.

4. Krėskite gautą masę į paruoštas formeles, palikdami erdvės, kad jie galėtų iškilti. Kepkite apie 25 min., kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus aplipęs ne tešla, o tik keliais drėgnais trupinėliais.

 

5. Leiskite atvėsti ir apliekite glajumi, kurį pagaminsite sumaišę citrinos sultis su cukraus pudra (kuo daugiau bus cukraus pudros, tuo tirštesnis išeis glajus), apibarstykite aguonomis.

Pastaba: prieš apliejant glajumi, keksiukus jūs galite subadyti, tuomet glajus labiau įsigers į jų vidų.

Suskleisti
Prezentaciniai keksiukai
Receptas: „Prezentaciniai keksiukai 150+“ be gliuteno
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (150 g, atskirti baltymus ir trynius; šlapi produktai)
Kokosas: 150.00 g (minkštimo arba vienas persimonas; šlapi produktai)
Obuoliai: 150.00 g (skiltelių; šlapi produktai)
Datulės: 150.00 g (džiovintų, nuplautų; šlapi produktai)
Bananai: 1.50 g ((150 g); šlapi produktai)
Aguonos: 150.00 g (sausi produktai)
Anakardžių riešutai: 150.00 g (arba žemės riešutų; sausi produktai:)
Soda: 1.00 arbat. š. (sausi produktai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (sausi produktai)
Spanguolės: 150.00 g (ar kitokių uogų; sausi produktai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (mažo, tik išspaustos sultys; aptepimui)
Juodasis šokoladas: 150.00 g (80 proc. kakavos; aptepimui)
Kaip gaminti

1. Aguonas ir riešutus malkite elektriniame trintuve apie 20-30 sek., supilkite į didesnį dubenį. Iki drožlių sumaltkite šviežią kokosą elektriniame trintuve ir supilkite į dubenį.

2. Jei naudojamos džiovintos kokoso drožlės, tuomet jas, trynius ir visus likusius šlapius produktus sudėkite į maišytuvą bei plakite apie 1 min. iki rusvos košelės konsistencijos. Supilkite į dubenį su aguonomis bei riešutais.

3. Atskirai išplakite baltymus iki standžių putų ir sukrėskite į dubenį. Atsargiai išmaišykite braukiant nuo dugno ir atsargiai apverčiant, kad baltymai kuo mažiau sukristų.

4. Suberkite 100 g spanguolių (50 g pasilikite papuošimui), cinamoną, sumaišytą su soda, ir vėl viską atsargiai sumaišykite.

5. Sukrėskite masę į keksiukų formą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30-35 min. 175 laipsnių temperatūroje (su vėjeliu), kol gražiai iškils ir parus paviršius.

6. Palikite atvėsti 30-40 min., tada atsargiai išimkite iš formelių ir palikite ant grotelių, kol galutinai atvės.

7. Ištirpinkite šokoladą iki 60 laipsnių temperatūros (galima sumalti ir tirpinti virš garų vonelės), supilkite išspaustas apelsino sultis, gerai išmaišykite. Keksiuko „galvelę“ pamerkite į šokoladą, nuvarvinkite ir vėl dėkite ant grotelių. Galima papuošti uogomis.

Suskleisti
Begliutenis keksas su aguonomis
Receptas: Begliutenis Kalėdinis keksas su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 29
Receptas
Ingredientai
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Migdolų miltai: 100.00 g
Ryžių miltai: 200.00 g (arba begliutenių miltų mišinio)
Aguonos: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (arba mandarino)
Kaip gaminti

1. Išlydykite sviestą bei kokosų aliejų, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Virš indo su karštu vandeniu pašildykite medų, kad suskystėtų ir supilkite jį į išlydytą sviestą su kokosų aliejumi. Viską gerai išmaišykite.

2. Atskirame inde sumaišykite birius produktus: miltus, aguonas ir kepimo miltelius.

3. Tuomet į skystą masę įmuškite kiaušinį, išmaišykite, įberkite miltų, išmaišykite ir vėl įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus. Kai tešla bus išmaišyta, pabaigai įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės.

4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

5. Iškepusį keksą ir atvėsusį keksą papuošimui apibarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
Receptas: Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (nedideli arba vienas didelis (iš viso 350–400 g))
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Migdolų miltai: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kakava: 50.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

Pastabos prieš pradedant:

  • pyrago dydis/aukštis: man patinka aukšti pyragai ir tortai, bet iš nurodyto produktų kiekio galite išsikepti žemesnį pyragą 20 ar 22 cm skersmens formoje. 24 cm skersmens pyragas būtų jau labai plonas.
  • riešutai: galite kepti pyragą ir su kitokių riešutų miltais, pavyzdžiui, lazdyno.
  • apelsinai: galite keisti juos rūgštesne uogiene ar džemu. Vietoj virto apelsino naudokite 300 g uogienės ir mažinkite cukraus kiekį. Labai skanu su raudonųjų serbentų drebučiais!

1. Apelsinus nuplaukite ir nedideliame puode užpilkite šaltu vandeniu (nepjaustykite ir nelupkite). Užvirkite ir virkite ant mažos kaitros apie 2 valandas, kol apelsinai suminkštės.

2. Vandenį nupilkite ir atvėsinkite apelsinus. Perpjaukite per pusę ir išrinkite sėklytes.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paruoškite 18 cm skersmens kepimo formą: dugną išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite visą formą riebalais.

4. Virtuviniame kombaine pasmulkinkite apelsinus su visomis odelėmis. Sudėkite visus likusius ingredientus – kiaušinius, migdolų miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą – ir įjunkite kombainą dar minutei. Naudokite peiliukus ir didžiausią kombaino greitį. Nebūtina visko labai susmulkinti, gali likti apelsino gabaliukų. Svarbu, kad viskas būtų gerai susimaišę.

5. Supilkite į kepimo formą ir kepkite apie valandą. Įsitikinkite, kad pyragas iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku ar peiliu – ištraukus jis turi būti švarus), atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.

6. Valgykite vieną su arbata, su ledais, su šviežiais apelsinais. Puoškite apelsino žievelėmis, skiltelėmis, cukraus pudra ar kakava.

Suskleisti
Šokoladinis tortas be glitimo
Receptas: Šokoladinis tortas be glitimo
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 270.00 g (140 g šokoladiniam biskvitui ir 130 g kremui)
Sviestas: 100.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Kiaušinių tryniai: 80.00 g (apie 4 tryniai; šokoladiniam biskvitui)
Kiaušinio baltymas: 130.00 g (apie 4 baltymai; šokoladiniam biskvitui)
Rudasis cukrus: 150.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Kakava: 30.00 g (šokoladiniam biskvitui)
Ryžių miltai: 30.00 g (šokoladiniam biskvitui; ir dar šiek tiek kepimo formai pabarstyti)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š. (šokoladiniam biskvitui)
Maskarponės sūris: 130.00 g (iš šaldytuvo; šokoladiniam maskarponės kremui)
Grietinėlė: 190.00 g (35 proc. riebumo; iš šaldytuvo; šokoladiniam maskarponės kremui)
Įvairios uogos: 3.00 sauja (sezoninių; autorė naudojo šilauoges)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitą:

1. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu ir apibarstykite ryžių miltais. Miltų likutį pašalinkite.

2. Mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens dubens ištirpinkite šokoladą su sviestu. Į ištirpintą masę įmaišykite po vieną kiaušinio trynį, viską gerai išmaišykite.

3. Išplakite baltymus iki putų, po truputį suberkite cukrų ir plakite iki stangraus, blizgaus morengo.

4. Į šokolado masę įmaišykite vieną trečiąją dalį morengo ir suberkite atskirame dubenyje persijotus sausus ingredientus.

 

5. Viską gerai išmaišykite ir tuomet atsargiai įmaišykite likusį morengą, kad tešla nesukristų, t.y. neprarastų purumo.

6. Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, kepkite iki 180 laipsnių įkaitusioje orkaitėje apie 20–25 min., arba kol įsmeigtas į biskvito vidurį ir ištrauktas pagaliukas bus sausas.

7. Visiškai atvėsinkite biskvitą ir perpjaukite horizontaliai per pusę, kad gautumėte du sluoksnius.

Pagaminkite šokoladinį maskarponės kremą:

1. Grietinėlė ir maskarponės sūris turi būti iš šaldytuvo.

2. Sumaišykite visus ingredientus (išskyrus šokoladą) ir plakite iki puraus, švelnaus ir vientiso kremo (masė turi šiek tiek sutirštėti), neperplakite!

 

3. Visiškai ištirpinkite šokoladą.

4. Į šokoladą greitai įmaišykite trečdalį maskarponės kremo, sudėkite likusį kremą ir vėl gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Surinkite tortą:

1. Pusę kremo sutepkite ant biskvito puselės, uždenkite kitu biskvitu, sutepkite likusį kremą ir užbarstykite šviežiomis uogomis. Galima valgyti iš karto.

Suskleisti
Begliutenis sūrio pyragas su mėlynėmis
Receptas: Begliutenis sūrio pyragas su mėlynėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 155.00 g (begliutenių; pagrindui)
Sviestas: 35.00 g (tirpinto; pagrindui)
Kreminis sūris: 430.00 g (pavyzdžiui, rikotos, maskarponės ar pan.; sūrio kremui)
Cukrus: 115.00 g (sūrio kremui)
Grietinėlė: 80.00 g (35 proc. riebumo; sūrio kremui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (110 g; sūrio kremui)
Kukurūzų krakmolas: 25.00 g (sūrio kremui)
Vanduo: 25.00 g (sūrio kremui)
Uogienė: 45.00 g (mėlynių; sūrio kremui)
Kaip gaminti

Paruoškite pagrindą:

1. Virtuviniu kombainu smulkiai sumalkite sausainius ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Į pyrago formą sudėkite šį mišinį ir gerai suspauskite.

Pagaminkite kremą:

1. Šluotele išplakite kreminį sūrį. Tada sudėkite cukrų ir palaipsniui pilkite grietinėlę su kiaušiniais. Maišykite iki vienalytės konsistencijos.

2. Pabaigoje supilkite vandenį, sumaišytą su kukurūzų krakmolu.

Iškepkite pyragą:

1. Ant sausainių pagrindo pilkite kreminio sūrio masę ir konditeriniu maišeliu išspauskite mėlynių uogienę.

2. Kepkite iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val ir 30–40 min.

3. Iškepęs pyragas viduryje dar atrodys skystas, tačiau jokiu būdu jo nekepkite ilgiau! Vėsdamas jis sustings ir taps idealios tekstūros.

 

Suskleisti
Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
Receptas: Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 160.00 g
Grikiai: 150.00 g (neskrudintų)
Chia sėklos: 50.00 g
Sezamo sėklos: 80.00 g
Saulėgrąžos: 120.00 g (ir dar šiek tiek pabarstyti viršui)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 60.00 ml (tirpinto)
Vanduo: 875.00 ml (625 ml sėklų mirkymui ir 250 ml kynvai virti)
Kaip gaminti

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!

Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!

Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.

1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chiapsylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.

 

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.

4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.

5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Suskleisti
Morkų tortas be glitimo
Receptas: Veganiškas morkų tortas be glitimo
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Ryžių miltai: 1.00 puodelis (biskvitui)
Grikių miltai: 0.50 puodelis (biskvitui)
Avižiniai dribsniai: 0.30 puodelis (sumalkite iki miltų; biskvitui)
Kukurūzų krakmolas: 0.25 puodelis (biskvitui)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (biskvitui)
Soda: 0.50 arbat. š. (biskvitui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų; biskvitui)
Vanduo: 1.00 puodelis (biskvitui (ir dar 8 šaukštai linų sėmenims išbrinkinti))
Obuolių actas: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Obuoliai: 3.00 vnt. (supjausčius turi išeiti apie 0,5 puodelio su kaupu; biskvitui)
Rudasis cukrus: 0.50 puodelis (arba kokosų cukraus; biskvitui)
Klevų sirupas: 0.25 puodelis (arba agavų; biskvitui ir dar 2-3 šaukštai kremui)
Saulėgrąžų aliejus: 0.25 puodelis (biskvitui)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio (maždaug 2 1/2 puodelio smulkiai tarkuotų); biskvitui)
Razinos: 0.40 st. (biskvitui)
Graikiniai riešutai: 0.30 puodelis (biskvitui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (tik nutarkuota žievelė; biskvitui)
Tofu: 150.00 g ((arba 1 pakuotė) šilkinio; kremui)
Kokosų pienas: 2.00 vnt. (skardinė; tik kietosios dalies, kuri nusistovi viršuje; kremui)
Apelsinų sultys: 3.00 valg. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišome sausus produktus (nuo miltų iki cinamono), atidedame į šalį.

2. Morkas nuskutame ir sutarkuojame smulkia tarka.

3. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu ir paliekame išbrinkti.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas, obuolius sutriname rankiniu smulkintuvu.

5. Dubenyje sumaišome obuolių tyrę, actą, cukrų, sirupą, aliejų, linų sėmenis ir vandenį.

6. Razinas nuplauname ir šiek tiek susmulkiname peiliu, taip pat ir riešutus.

7. Nutarkuojame apelsino žievelę.

8. Į šlapią masę po truputį įmaišome sausus produktus, tuomet sudedame morkas, razinas, riešutus, apelsino žievelę ir išmaišome.

9. Tešlą padaliname į dvi lygias dalis ir dedame į dvi kepimo popieriumi išklotas ~16 cm kepimo formas (arba galima į dvi dideles, tada biskvitai bus plonesni ir reikės pareguliuoti kepimo laiką, arba vieną didelę, biskvitas bus storesnis).

10. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 37–40 min.

11. Iškepusius biskvitus paliekame visiškai atvėsti.

12. Kai jie atvėsta, pasigaminame kremą – visus jam skirtus ingredientus gerai sumalame maisto smulkintuvu.

13. Pusę kremo dedame ant pirmojo biskvito (palikus formą, kad kremas neišbėgtų), ant viršaus dedame kitą biskvitą ir likusią dalį kremo.

14. Tortą nakčiai paliekame šaldytuve, kad kremas sustingtų.

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti dviems biskvitams (~16 cm skersmens)

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs