Ingredientai (12 bandelių):
- 300 g šviesių kvietinių miltų;
- 200 g viso grūdo kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1,5 arbat. šaukšt. sausų mielių;
- 250 ml vandens;
- 100 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek patepimui);
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 2 valg. šaukšt. kedrų riešutų;
- 2 arbat. šaukšt. juodagrūdės (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską, suberkite mieles. Supilkite iki kūno temperatūros pašildytą vandenį bei pieną ir imkite maišyti, o tada po truputį minkyti. Kai ingredientai sukibs, išverskite tešlą ant lygaus, aliejumi patepto paviršiaus ir minkykite 8–10 min., kol ji taps vientisa, glotni. Dėkite išminkytą tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šiltą vietą maždaug valandai, kad pakiltų.
2. Kol tešla kyla, nedideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus, kol jie taps švelniai auksiniai.
3. Sausoje keptuvėje pakepinkite ir kedrų riešutus, sumaišykite su pakepintais svogūnais ir atidėkite, kol prireiks.
4. Pakilusią tešlą perminkykite ant lygaus paviršiaus ir suberkite ant jos bei įminkykite svogūnų-kedrų riešutų mišinį taip, kad tolygiai pasiskirstytų.
5. Padalinkite tešlą į 12 vienodų dalių ir suformuokite apvalainas bandeles.
6. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, išdėliokite bandeles. Kiekvienos jų viršų patepkite trupučiu vandens ir apibarstykite juodagrūdėmis sėklomis.
7. Pridenkite skardą maistine plėvele ir leiskite bandelėms darsyk pakilti – jos turi beveik padvigubėti, tad tam prireiks iki 1 val.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros, ant dugno pastatykite dubenį su vandeniu (garas neleis bandelėms apdžiūti), dėkite skardą su bandelėmis ir kepkite 20–25 min., kol jos taps rusvai auksinės.
9. Atvėsinkite ant grotelių ir ragaukite. O jei nutarsite skanauti su čatniu, šių pagardų receptų rasite ČIA