1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.
3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.
4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.
6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.
7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.
- Išpjaustykite jautienos nugarinę ir atverkite ją. Jei norite, kad mėsa būtų plonesnė, padaužykite ją virtuviniu plaktuku.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles, kalendras, tarkuotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir tolygiai pasiskirstykit ant mėsos.
- Kietai išvirtus kiaušinius ir paprikas supjaustykite juostelėmis, išdėliokite ant mėsos ir kruopščiai viską suvyniokite. Vyniotinį sutvirtinkite kepimo virvele, apibarstykite druska bei pipirais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite vyniotinį. Kepkite apie 20 minučių. Baigus kepti, leiskite vyniotiniui pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.
- Mėsą nuplaukite ištrinkite druska, pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnaku ir aliejumi. Palikite marinuotis iki valandos.
- Kepkite ant įkaitintų grilio grotelių uždengę dangčiu iš 4 pusių po 8 minutes.
- Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
- Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
- Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
- Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
- Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
- Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
- Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
- Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
- Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
- Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
- Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
- Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
- Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
- Kepkite maždaug 3-5 minutes.
- Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
- Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
- Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
- Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
- Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
- Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
- Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
- Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
- Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
- Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
- Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
- Kiaulienos kumpį ištepkite majonezu, garstyčių ir persilado (prieskonių mišinys) mišiniu, įdėkite į kepimo rankovę ir palikite marinuotis keletą valandų.
- Prieš kepant mėsą, nuluptas bulves supjaustykite skiltelėmis, apibarstykite bulvių prieskoniais, pašlakstykite aliejumi ir gerai išmaišykite.
- Viską sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1.30 val.
- Salotų užpilui sumaišykite cukrų, druską, prieskonius salotoms, kedro riešutus ir aliejų.
Receptą atsiuntė Laima K.
- Aštriu peiliu kas 5 mm negiliai įpjaukite mėsos paviršių.
- Sumaišykite visus prieskonius ir įtrinkite jais kiaulieną. Apverskite mėsą ir apipilkite citrinų bei apelsinų sultimis.
- Apsukite mėsą vyniojamąja plėvele ir marinuokite pernakt.
- Kitą dieną padėkite kiaulieną ant folija išklotos kepimo skardos ir, uždengę mėsą folija, apie 30 min. kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Nuimkite foliją ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 °C, kepkite dar apie 1,5 valandos. Jei kepimo skarda išdžiūva, įpilkite šiek tiek vandens.
- Jei norite kepsnio su traškia plutele, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 225 °C ir apie 10 min. paskrudinkite, kol kepsnys paruduos. Truputį palaukite ir supjaustykite griežinėliais.
- Patiekite su keptomis daržovėmis ir persikų čatniu. Skanaus!
- Patarimas! Išbandykite ir su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE!
Šventinis kepsnys
- Kiaulienos nugarinėje padarykite „kišenę“, įpilkite šaukštą sojos padažo.
- Supjaustykite šiaudeliais saulėje džiovintus pomidorus ir slyvas.
- Slyvas ir pomidorus įdėkite į „kišenę“.
- Smeigtukais ją „užsiūkite“. 2 šaukštais sojos padažu suvilgykite visą mėsą.
- Į kepimo indą įdėkite folijos lakštą, į jį įpilkite šaukštą aliejaus, įdėkite kepsnį ir užlankstykite kraštus.
- Kepkite 1 val. įkaitintoje orkaitėje iki 200 C. Tada praverkite folgą ir kepkite apie 10 min., kol apskrus.
- Orkaitėje įkaitintoje iki 180C kepkite obuolius.
- Kepsnį tiekite su bulvėmis, keptais obuoliais ir spanguolių padažu.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
1. Šaldytą tešlą pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų.
2. Mėsą įtrinkite druskos ir pipirų mišiniu. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus taukų ir iš visų pusių apkepkite mėsą. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir 10 min. patroškinkite.
3. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir tuoj pat apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Pievagrybius nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir kartu su obuolių skiltelėmis pakepinkite su likusiais taukais.
4. Į džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą įtieskite tešlos lakštą, ant jos dėkite mėsą, patepkite kiaušinio baltymu, sudėkite obuolių ir pievagrybių mišinį. Tešlos kraštais uždenkite visą kepsnį ir gerai užspaudykite, kad neliktų tarpų. Viršų patepkite kiaušinio tryniu.
5. Kepkite kepsnį 200`C karštumo orkaitėje apie 50 min. Beje, kepsnys skanus ir karštas, ir šaltas. Prie jo labai tinka krienų padažas.
1. Smulkiai sukapotus svogūnus ir česnaką maždaug 5 min. kepinkite keptuvėje išlydytame svieste. Sudėkite nuluptą ir stambiai sutarkuotą obuolį, slyvas ir dar porą minučių patroškinkite.
2. Į keptuvę su vaisiais supilkite vyną, įberkite po pusę šaukštelio rozmarinų ir čiobrelių, suberkite cukrų, uždenkite ir troškinkite 5 min. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite džiūvėsius, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Nugarinėje padarykite maždaug 5 cm gylio įpjovą, visą mėsos gabalą įtrinkite likusiomis žolelėmis ir įdėkite į skardą.
4. Paruoštą įdarą sudėkite į įpjovą. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 45 min., paskui dar 15 min. palikite išjungtoje.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kumpyje aštriu peiliu įpjaukite kišenę. Mėsą įtrinkite druska, prieskoniais, su brendžiu išmaišytu aliejumi ir palikite šaltoje vietoje 3 valandas marinuotis.
2. Atšaldytą sūrį stambiai sutarkuokite, kedrų riešutus ir špinatų lapus susmulkinkite, viską išmaišykkite.
3. Sūrio ir špinatų įdaro pridėkite į pasimarinavusio kumpio kišenę. Mėsą dėkite į aliejumi pateptą skardą, supilkite daržovių sultinį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje vis palaistydami sultiniu apie 1,5 valandos (kol apskrus).
4. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, į skardą sudėkite klevų sirupe išmirkytas slyvas ir baikite kepti. Kumpį patiekite karštą.
Gaminimo trukmė be marinavimo laiko.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.
2. Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.
3. Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.
4. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).
5. Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.
1. Nuplautą ir nusausintą mėsą įpjaukite vienoje vietoje taip, kad susidarytų erdvi kišenė. Česnakus sutrinkite su druska ir šiuo mišiniu įtrinkite mėsą iš visų pusių.
2. Paruoškite įdarą: smulkintas daržoves, maltą mėsą, prieskonius, džiūvėsėlius, kiaušinius išminkykite, pasūdykite, įberkite pipirų.
3. Veršienos įpjovą prikimškite įdaro ir susmeikite smeigtukais. Paruoštą vyniotinį iš visų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada dėkite į karščiui atsparų indą ir 1,5 val. kepkite orkaitėje. Kepdama keletą kartų aptepkite medumi.
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
- Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
- Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
- Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
- Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
- Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.