Norintiems kepta duona mėgautis be sąžinės graužimo, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai pateikia keletą patarimų, kurie pavers šį užkandį sveikesniu.
Niekas negali nuginčyti, kad riebalai yra reikalingi kiekvieno žmogaus organizmui, tačiau per didelis jų kiekis gali sukelti sveikatos problemų – padidinti širdies ligų riziką. Tad ką daryti tiems, kurie mėgsta skanauti aliejuje keptos duonos, pagardintos riebiu sūrio ir majonezo padažu?
V.Juodkazienė sako, kad dabar turime įvairiausių alternatyvų, kurios leis mėgautis šiuo užkandžiu nesibaiminant dėl savo sveikatos. Tereikia atkreipti dėmesį į jo gamybos būdą, sudedamąsias dalis ir pasirinkti tinkamą padažą.
Patarimas Nr. 1: nepaskandinkite duonos aliejuje
Daugeliui keptos duonos gaminimas gali asocijuotis su dideliu puodu aliejaus. Tačiau V.Juodkazienė sako, kad tokią kepimo praktiką galima lengvai pakeisti sveikesne. Pasak jos, visai nebūtina išmirkyti duonos aliejuje, kad gautume norimą rezultatą.
„Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį, vietoj to, kad valgant burnoje jaustumėte vien riebalus. Jeigu ketinate duoną kepti keptuvėje – pasistenkite neapsemti jos aliejumi, kepimui pakanka ir nedidelio jo kiekio. O jei norite dar sveikesnio varianto – kepkite duoną orkaitėje. Sudėkite ją ant kepimo popieriaus ir tuomet tik apipurkškite aliejumi arba ištepkite konditeriniu teptuku“, – sako maisto ekspertė.
Vida Press nuotr./Kepta duona
Patarimas Nr. 3: rinkitės maistingą duoną
Tinkamos duonos pasirinkimas yra vienas svarbiausių šio užkandžio gaminimo aspektų. Šiais laikais galima rasti įvairiausių duonos rūšių, todėl maisto ekspertė pataria rinktis tą, kuri yra ne tik jūsų mėgstamiausia, bet ir maistingiausia.
„Svarbiausia – atkreipti dėmesį į duonos sudėti, kad užkandis būtų ir skanus, ir maistingas. Kvietinė duona turi mažiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų, todėl geriau rinktis ruginę. Be to, svarbu ir iš kokių miltų ji iškepta. Visada geriau rinktis tą duoną, kuri pagaminta iš viso grūdo dalių miltų“, – pataria V.Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, verta įsidėmėti ir tai, kad kokybiškos duonos sudėtyje nebus jokių konservantų, tik miltai, vanduo ir raugas arba mielės.
Vida Press nuotr./Tamsi duona su raugu
Patarimas Nr. 3: eksperimentuokite su pagardais
Sūrio ir majonezo padažas skamba kaip tikra riebalų ir kalorijų bomba. Bet V.Juodkazienė primena, kad galima rinktis ir kitas pagardų alternatyvas, kurios bus ne tik skanios, bet ir maistingos.
„Gaminant užtepėlę prie keptos duonos, nebijokite išlaisvinti savo fantazijos. Kad užkandis būtų sveikesnis, majonezą keiskite kitu ingredientu, pavyzdžiui, varške ar graikišku jogurtu. Be sūrio užtepėlę taip pat galima paskaninti įvairiomis žolelėmis, česnaku, riešutais ar kitais, jūsų mėgstamais priedais. Nepamirškite, kad tik nuo jūsų pačių priklausys, kiek sveikesnis bus šis užkandis“, – sako maisto ekspertė.
Jūsų dėmesiui – keli užtepėlių ir padažų receptai, kurie tiks prie keptos duonos:
Ingredientai
Varškė:
150.00 g (tepamas sūrelis)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai:
1.00 žiupsnelis (džiovintų - pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Grietinėlę gerai atšaldykite ir išplakite iki standžių putų.
2. Baklažaną padalykite į keturias dalis, patroškinkite garuose, nugremžkite odelę ir susmulkinkite minkštimą.
3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte aliejaus, sumeskite smulkintus baklažanus ir trumpai apkepkite. Kai baklažanai baigs kepti, juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite smulkintais čiobreliais, maltais juodaisiais pipirais, atvėsinkite ir sukrėskite į plakimo indą.
4. Ten pat krėskite tepamąjį varškės sūrelį, smulkintą ožkų pieno sūrį, viską išplakite elektriniu plakikliu. Į paruoštą masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę – užtepėlė bus puresnė.
5. Paruoštą užtepėlę atvėsinkite ir tepkite ant skrudintos baltos duonos riekelės.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (½ tarkuotos citrinos žievelės ir 1 arbat. š. sulčių)
Kaip gaminti
- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
- Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
250.00 g (baltasis)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Krekeriai: (užkandai) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Į dubenį sutrupinkite baltąjį sūrį, įmaišykite majonezą, garstyčias, vorčesteršyro padažą, smulkintus česnakus, virtus kiaušinius ir pieną.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Viską gerai sumalkite blenderiu ir padėkite į šaldytvą 30 min.
- Patiekite su supjaustytomis morkomis, salierais, kalafiorais ar krekeriais.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Varškė:
4.00 valg. š. (grūdėtoji)
Kaip gaminti
Sudėkite visas sudedamąsias dalis į smulkintuvą ir plakite iki vientisos masės. Skonis tikrai nenuvils, o kalorijų tokiame padaže bus kur kas mažiau.
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
1.00 valg. š. (galima dėti ir 2; arba 4 minkštos datulės)
Kaip gaminti
Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (didelis)
Jogurtas:
1.00 valg. š. (graikiško; nebūtinai)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių (su vėju) arba 220 laipsnių (be vėjo).
2. Baklažaną subadyti peiliu ir apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus. Įvyniojus į foliją kepti apie valandą arba kol baklažanas taps visiškai minkštas ir iškepęs.
3. Šaukštu išskobti baklažano vidų ir gautą masę sutrinti elektriniu trintuvu kartu su tahini, alyvuogių aliejumi ir druska. Galima šaukštu įmaišyti ir graikiško jogurto – tuomet gausite švelnesnio skonio „babaganoush“.
4. Patiekti apšlaksčius alyvuogių aliejumi ir sezamų sėklomis. Puikiai tinka šviežia kalendra.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Kaparėlius ir alyvuoges susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
2. Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais. Tinka su mėsos, daržovių patiekalais.
Plačiau skaitykite: „Ruošiame padažus įvairiam skoniui“
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
100.00 g (brandintas)
Krapai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Sutarkuokite sūrį ir susmulkinkite krapus.
2. Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite šaltą. Tinka su mėsos, žuvies, daržovių, makaronų patiekalais.
Plačiau skaitykite: „Ruošiame padažus įvairiam skoniui“
Suskleisti