1.Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vištieną supjaustykite juostelėmis. Razinas pamirkykite šiltame vandenyje ir nuvarvinkite sietelyje.
2.Mandarinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis. Ananasų griežinėlius nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Viską sumaišykite su makaronais ir sukrėskite į sviestu pateptą karščiui atsparų kepimo indą.
3.Kiaušinį išplakite su pienu, grietine, sojų padažu, kariu, druska ir pipirais. Paruoštą masę užpilkite ant makaronų.
4.Kepkite 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Storus tuščiavidurius makaronus apvirkite (apie 5–7 min.), nusunkite, atvėsinkite ir prikimškite maltos mėsos (su druska bei pipirais).
2. Gražiai kimštus makaronus išdėliokite kepimo inde (recepto autorė tokioms užkepėlėms siūlo stiklinį indą kepimui).
3. Tuomet keptuvėje apkepinkite burokine tarka sutarkuotas morkas, gabalėliais supjaustytus žiedinius kopūstus ir smulkiai pjaustytus arba išspaustus česnakus, kol gražiai pageltonuos. Apkepus, viską tolygiai paskirstykite ant makaronų.
4. Belieka tolygiai paskirstyti grietinę ir kečupą, tarkuotą sūrį, o suplaktus kiaušinius su rūgpieniu ar kefyru užpilti ant daržovių ir, galiausiai apibarsčius pipirais, bazilikais, pašauti į 180 °C temperatūros orkaitę ir kepti 10–15 min., kol išsilydys sūris ir gražiai paruduos viršus.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
- Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite karštame svieste. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, kotelius nuskabykite, lapelius suplėšykite. Juos sumeskite į sviesto bei česnakų troškinį ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol špinatų lapeliai suminkštės. Pagal skonį juos pasūdykite ir atvėsinkite.
- Rikotą kelis kartus pertrinkite per sietelį, sumaišykite su atvėsintais česnakais ir maltais riešutais (šaukštą palikite užberti ant viršaus). Į masę įmaišykite grietinėlę. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bazilikais.
- Lazanijos lakštus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir atvėsinkite. Po vieną lakštą klokite ant marmurinės pjaustymo lentelės, aptepkite aliejumi, į vidų krėskite rikotos ir špinatų įdaro. Kiekvieną lazanijos lakštą susukite voleliu.
- Paruoštus lazanijos vamzdelius dėkite į riebalais išteptą kepimo formą. Ant viršaus berkite smulkiai tarkuoto sūrio, paskirstykite grietinę ir suberkite likusius riešutus. Kepkite orkaitėje apie 20 min.
1. Makaronus 8 min. virkite pasūdytame vandenyje, poto nukoškite.
2. Didesnius grybukus perpjaukite pusiau.
3. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabalėliais, pamarinuokite sojų padaže valandą ir apkepkite keptuvėje.
4. Morkas supjaustykite juostelėmis. Kininį kopūstą nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
5. Keptuvėje apkepinkite daržoves su grybukais. Baigiant kepti, užpilkite sojų padažo bei šlakelį sezamo aliejaus, sudėkite makaronus, vištieną ir dar keletą minučių patroškinkite.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą porą.
2.Sudėkite faršą ir šiek tiek apkepkite. Sudėkite makaronus, supilkite sultinį, sojų padažą ir ant mažos ugnies troškinkite 7–8 minutes.
3.Tuo metu plonai supjaustykite grybus ir apkepkite su sviestu. Juos taip pat sudėkite į puodą, viską išmaišykite ir pakaitinkite dar 5 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žirnelius suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite 5 minutes. Nuvarvinkite sietelyje, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite cukrumi.
- Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite sietelyje. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, tada dėkite į šaltą vandenį. Nulupkite odeles, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
- Dešreles supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu. Makaronus sumaišykite su žirneliais, pomidorais, dešrelėmis, sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą.
- Ant viršaus supilkite grietinės padažą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Papuoškite kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus ir daržoves išvirkite. Sojų pupelių varškę sutrinkite šakute (galite įpilti kelis šaukštus vandens), pagardinkite druska, pipirais ir aitriąja paprika. Daržoves sumaišykite su išvirusiais makaronais.
2. Į keksiukų formeles (geriausia silikonines) dėkite makaronų ir daržovių mišinio, ant viršaus supilkite varškės masę.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Iškepusias užkepėles gražiai išimkite iš formelių ir dėkite į lėkštes.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Makaronus išvirkite (bet jokiu būdu nepervirkite), kaip nurodyta ant pakuotės, ir išgriebkite iš puodo.
2. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išsukite gorgonzolą, varškę ir grietinę. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite džiovintais raudonėliais, išspauskite česnaką.
3. Makaronų vamzdelius prikimškite įdaro, sudėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo skardą, ant viršaus suberkite tarkuotą varškės sūrį ir supilkite grietinėlę.
4. Įdarytus makaronus pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 10–12 min., kol sūris išsilydys ir makaronai dailiai pagels.
5. Tiekite papuoštus šviežiomis rozmarinų šakelėmis.
- Makaronus lengvai pasūdytame vandenyje virkite 7 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Išgriebusi nuvarvinkite, palikite atvėsti.
- Tunus išgriebkite iš marinato, sutrinkite šakute. Sudėkite ančiuvius, suberkite smulkintus svogūnus, dar sykį viską ištrinkite. Suberkite stambiai sutarkuotus virtus kiaušinius, išmaišykite. Gauta mase įdarykite makaronus, sudėkite į kepimo indą.
- Paruoškite padažą: prikaistuvyje išlydykite sviestą. Sudėkite šalavijų lapelius, maišydama minutę pakaitinkite. Supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintą sūrį, maišydama kaitinkite, kol sūris išsilydys. Šalavijų lapelius išgriebkite.
- Padažu apliekite makaronus. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 7–10 minučių. Apibarstykite smulkintais žalumynais.
1. Makaronus išvirkite.
2. Keptuvėje pakepinkite kubeliais pjaustytas paprikas, smulkintą česnaką ir griežinėliais pjaustytą cukiniją.
3. Kai daržovės suminkštės, dėkite krevetes, smulkintus špinatus, petražoles, krapus, prieskonius ir viską patroškinkite.
4. Dėkite kupiną šaukštą lydyto sūrelio ir šaukštą adžikos padažo ir sumaišykite. Štai daržovės jau paruoštos!
5. Į indą, kuriame kepsite apkepėlę, dėkite dalį makaronų, ant viršaus dalį paruoštų daržovių sluoksnį ir vėl makaronų sluoksnį. Užtepkite šaukštą adžikos, dėkite pomidorų grežinėlius ir užberkite smulkinto (tarkuoto) sūrio.
6. Viską kepkite orkaitėje apie 10–15 min., kol sūris išsilydys ir šiek tiek apskrus.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Laura Masilionienė
1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, bet jokiu būdu nepervirkite, kad neprarastų formos.
2. Špinatus perrinkite, kotelius nupjaukite, lapus suplėšykite.
3. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai jie dailiai pagels, sumeskite špinatus, kelias minutes patroškinkite ir atvėsinkite.
4. 200 g fetos ištrinkite su grietine, smulkintais saulėje džiovintais pomidorais, puse špinatų masės, bazilikais, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
5. Įdaro prikimškite į makaronų kriaukles, jas dėkite į riebalais išteptą kepimo indą, supilkite grietinėlę, sukrėskite likusią špinatų dalį, užberkite trupintą likusią fetą, galiausiai parmezaną ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol sūris gražiai apskrus.
6. Tiekite apibarsčiusi sausoje keptuvėje skrudintomis kedrinėmis pinijomis.
1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir gerai nusausinkite.
2. Paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite, tada susmulkinkite.
3. Česnakus nulupkite, sukapokite.
4. Gilioje rytietiškoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite česnakus ir aitriąją papriką.
5. Tada suverskite makaronus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, makaronus pagal skonį pagardinkite cukrumi, jei reikia, apšlakstykite citrinų sultimis – jie turi būti saldžiarūgščiai.
6. Paruoštas makaronų salotas išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų.
Kulinaro patarimas. Tokias salotas galite gardinti ir skrudintomis paukštienos ar jautienos juostelėmis.
1.Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nukoškite, nuvarvinkite sietelyje ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Puode užvirinkite mėsos sultinį.
2.Sukrėskite grietinę, smulkintą česnaką ir ant silpnos ugnies virkite 5 minutes. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Cukiniją supjaustykite plonomis juostelėmis, pievagrybius – plonomis riekelėmis ir sumaišykite su makaronais.
3.Kepimo indą patepkite sviestu ir sukrėskite makaronų masę. Užpilkite paruoštu padažu.
4.Paviršių pabarstykite tarkuotu parmezanu, lazdynų riešutais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite. Baklažaną, papriką, brokolį nuplaukite ir nuvalykite. Baklažaną supjaustykite kubeliais, papriką – plonomis juostelėmis, brokolį išskirstykite žiedynais.
2.Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Pomidorą trumpam panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite skiltelėmis. Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir patroškinkite svogūnus, česnakus, baklažaną, papriką, brokolį.
3.Sudėkite pjaustytą pomidorą, prieskoninius žalumynus, pagardinkite druska, pipirais ir 10–15 minučių patroškinkite ant nedidelės ugnies. Supilkite citrinų sultis. Į riebalais išteptą karščiui atsparią formą sudėkite makaronus ir troškintas daržoves.
4.Viršų apibarstykite mocarela ir apie 15 minučių kepkite 220 laipsnių orkaitėje.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
- Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
- Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
- Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą, ir jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus ir abiejų 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
- Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
- Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą. Viršų apibarstykite likusiais 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet dėkite į lėkštes ir valgykite. Skanaus!
Taip pat skaitykite: Rudeninė dieta: grožiui, sveikatai ir imunitetui