TAIP PAT SKAITYKITE: Kankina nemiga? Taisyklės norintiems geriau miegoti
1. Bulves gerai nušveiskite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su džiūvėsėliais, rozmarinų šakelėmis, druska, pipirais, aitriąja paprika ir užbarstykite ant bulvių.
3. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
1. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
2. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais. Cukinijų ir bulvių griežinėlius atskirai po vieną sudėkite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą, apibarstykite druska ir pipirais. Šalia dėkite nuplautų mažų pomidorų.
3. Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite ir giliame dubenėlyje sumaišykite su lydytu sviestu, kapotais rozmarinais ir muskatais. Gautu padažu apšlakstykite daržoves.
4. Kepkite iki 160°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje grilio režimu apie 10 min., tada apšlakstykite klevų sirupu ir dar kepkite 4–5 min. Paruoštas cukinijas tiekite papuošusi gražgarstės lapeliais.
1. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio storumo griežinėliais ir išdėliokite giliame plokščiame inde.
2. Česnako skilteles sukapokite, sumaišykite su žolelėmis, pestu, džiovintais prieskoniais, aliejumi ir citrinos sultimis. Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Juo aptepkite cukinijas ir bent 2 val. pamarinuokite.
3. Visas sėklas ir riešutus sumalkite kavamale, sumaišykite su džiūvėsėliais ir tarkuotu parmezanu.
4. Marinuotas cukinijas gerai nuvarvinkite, pavoliokite sėklų ir džiūvėsėlių mišinyje. Dėkite į riebalais pateptą karščiui atsparią skardą ir kepkite apie 10–12 min., kol sūris ims lydytis.
5. Tiekite karštas su citrinos skiltelėmis.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite būtinai didesniais gabalėliais – mažesni kepami ištyžta.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes, irgi sukapokite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Smulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir imbierus sumaišykite su aliejumi ir apelsino sultimis, suberkite persilado prieskonius. Užpilą bent valandą palaikykite – tegul susimaišo skoniai.
4. Morkas berkite į riebalais saikingai pateptą karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus paskleiskite smulkintų laurų lapelių, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir apšlakstykite paruoštu padažu. Morkas kepkite karštoje krosnyje arba orkaitėje apie 40 min.
5. Tiekite apibarsčiusi smulkintais rozmarinais (juos galite ir paskrudinti sausoje keptuvėje) ir saldžiosiomis paprikomis. Taip keptas morkas skanu valgyti vienas arba kaip garnyrą prie mėsos ir žuvies patiekalų.
Kulinaro patarimas. Morkas galima gardinti ir kitokiais prieskoniais: kmynais, kuminais, kardamonais, ciberžolėmis, kalendromis.
1. Burokėlius ir morkytes (kotelių nenupjaukite, gražiau atrodys) labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir iškepkite orkaitėje taip, kad nebūtų labai minkšti.
2. Švarias šviežias rozmarinų šakeles smulkiai sukapokite. Iškeptus burokėlius nulupkite, padalykite į keturias lygias dalis.
3. Į karščiui atsparią keptuvę išdėliokite morkas ir burokėlius, per vidurį dėkite ožkų pieno sūrį, berkite pomidoriukus, kapotus žalumynus. Daržoves pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada apšlakstykite aliejumi.
4. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol pomidorai suminkštės, o sūrio karšteliai pradės lydytis.
1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Išilgai perpus perpjautas šoninės juosteles patepkite garstyčiomis ir medumi.
3. Šonine apvyniokite bulves.
4. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.
2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.
3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves ir retkarčiais pamaišydami kepkite 30 min.
2. Svogūnus gana stambiai supjaustykite, sudėkite į kepamas bulves ir troškinkite dar 5 min.
3. Cukinijas supjaustykite stambokais kubeliais, pomidorus perpjaukite pusiau, 2 ančiuvių filė gabaliukus smulkiai sukapokite, čiobrelių šakeles taip pat susmulkinkite. Viską sudėkite į kepamas bulves, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir palikite tušti 5–10 min. (kol suminkštės cukinijos).
4. Jei reikia, gatavą patiekalą pasūdykite. Likusius ančiuvių filė gabaliukus sudėkite ant viršaus.
Patarimas. Ančiuviai – nedidelės, į sardines panašios jūrų žuvelės – siauros, plokščios, su sidabro spalvos juosta ant šonų. Didžiausi ančiuviai užauga tik iki 20 cm. Šios Viduržemio jūroje žvejojamos žuvelės, kaip ir sardinės, dažniausiai konservuojamos aliejuje arba sūdomos. Tiesa, ančiuviai gana brangūs. Tačiau žinodama, kad jų skonis panašus į silkės, turbūt suprasite, kuo pakeisti šį delikatesą, tik patiekalo skonis nebus toks subtilus.
1. Cukinijas supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, panašiai – ir nuskustas bulves, pomidorus.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, sugrūstą česnaką, pomidorus, cukinijas, bulves, įmeskite laurų lapą. Vartant ant didokos ugnies kepkite maždaug 3 min. Pasūdykite.
3. Ugnį sumažinkite, keptuvę uždenkite ir, retkarčiais pamaišydami, troškinkite 20 min.
4. Nukėlę nuo ugnies iš karto išimkite laurų lapą.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Morkas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais.
3. Apelsiną nušveiskite šepetėliu, nuplaukite, nulupkite, iš minkštimo išspauskite sultis ir sumaišykite su aliejumi.
4. Nuplautą aitriąją papriką išvalykite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, susmulkinkite.
5. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, sumaišykite su riešutais.
6. Morkų gabalėlius berkite į keraminę kepimo formą, ant viršaus pilkite aliejaus ir apelsinų sulčių mišinį, berkite kapotas paprikas, imbierus, česnakus ir riešutus.
7. Viduryje „užkaskite“ cinamonų lazdeles, laurų lapelius, morkas apibarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir ruduoju cukrumi.
8. Uždenkite aliuminio folija ir 40 min. pašaukite į orkaitę.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Neluptą cukiniją kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais arba kvadratėliais.
- Kiaušinį išplakite su pienu, česnakų granulėmis, druska, maltais juodaisiais pipirais.
- Sūrį sumaišykite su džiūvėsėliais.
- Pjaustytas cukinijas suvilgykite plaktame kiaušinyje ir iš abiejų pusių apvoliokite sūrio ir džiūvėsėlių mišinyje.
- Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite apie 10 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Duoną sutrupinkite kuo smulkiau. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite duonos trupinius ir maišydami kepkite 3–4 minutes. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Brokolį supjaustykite žiedynėliais, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Morką ir papriką supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite. Susmulkinkite ančiuvius.
- Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite daržoves ir kepkite 4 minutes ant didelės liepsnos, dažnai maišydami. Suberkite ančiuvius, supilkite žuvų padažą, citrinų sultis ir dar kepkite apie 5 minutes. Tiekite pabarstę duonos trupiniais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite į karščiui atsparų indą ar kepimo formą (prieš tai į formą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus).
2. Ant moliūgo kubelių suberkite mocarelą ir pelėsinį sūrį, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus ir smulkintus česnakus.
3. Apibarstykite maltais pipirais, druska, žalumynais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite 15–20 minučių, kol moliūgo kubeliai suminkštės ir šiek tiek apskrus.
4. Nuo kepimo pradžios praėjus 10 minučių, patiekalą apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite toliau.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūnus padalykite į keturias dalis.
2. Paruoškite marinatą: dubenyje sumaišykite pusės citrinos sultis ir aliejų, išspauskite česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite prieskonius. Sudėkite į marinatą moliūgų gabalėlius ir palaikykite maždaug 15 min.
3. Išgriebkite moliūgus ir kartu su svogūnais apkepkite įkaitintame aliejuje, baigdama kepti išspauskite česnaką.
4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus sudėkite keptus moliūgus ir svogūnus, apibarstykite migdolų drožlėmis.
1.Daržoves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su pipirais ir čiobreliais. Į nedidelį puodą pilkite grietinėlę, ją maišydami berkite miltus ir nuolat maišydami kiek pakaitinkite.
2.Suberkite tarkuotą sūrį ir maišykite, kol jis ištirps. Daržoves sluoksniais dėkite į poros litrų kepimo indą, išteptą sviestu. Sluoksnius apibarstykite prieskonių mišiniu. Viską užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.
3.Kepimo indą uždenkite (dangčiu arba folija) ir dvi valandas kepkite 175 laipsnių orkaitėje.
4.Nudengtą apkepą kepkite dar 20–30 minučių, kol gražiai apskrus.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Visas paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, ankštis supjaustykite vienodo pločio juostelėmis.
2. Į maždaug 2 l talpos mikrobangų krosnelės indą sudėkite raudonų paprikų juosteles, ant jų – likusias.
3. Česnaką sugrūskite ir sumaišykite su aliejumi, prieskoniais.
4. Aliejaus mišiniu apliekite susluoksniuotas paprikas, indą uždenkite mikrobangų krosnelėms skirta plėvele.
5. Didžiausiu galingumu kepkite 8 min. Prieš patiekiant apibarstykite petražolių lapeliais.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
TAIP PAT SKAITYKITE: 10 receptų: patiekalai su malta mėsa