„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kepykla „Druska Miltai Vanduo“ pristato 5 populiariausius Kalėdų kepinius, kurių privalote paragauti šiemet

Namus užpildantis šokolado, karamelės, citrusų ar šildančių prieskonių kvapas reiškia tik viena – kalėdinių kepinių sezonas oficialiai prasidėjo. Kepyklų „Druska Miltai Vanduo“ įkūrėja Barbora Grigaliūnaitė-Kadūnienė teigia, kad šiemet kalėdinių kepinių tendencijos neapsiriboja tik imbieriniais sausainiais – populiariausiųjų gretose dominuoja žydiškos babkos, natūraliai saldūs pudingai ar iš pietų Europos atkeliaujantys citrusiniai keksai. Tad kokius naujus skonius verta įtraukti į savo šventinį meniu?
DMV Kalėdinių kepinių asortimentas
DMV Kalėdinių kepinių asortimentas / „Druska Miltai Vanduo“ nuotr.

Jeigu dar nežinote, kokie desertai atsidurs ant jūsų šventinio stalo, šį žiemos sezoną kepykla „Druska Miltai Vanduo“ paruošė jums išskirtinių kepinių asortimentą. Nuo pietų Europos ar Didžiosios Britanijos kalėdinės klasikos iki vietinių ir labai tradiciškų lietuviškų ingredientų – patinkančius skonius suras kiekvienas.

1. Žydiška babka su šokoladu

Babka – tai tradicinis žydiškas kepinys, itin populiarus daugelyje rytų Europos šalių. Prieš keletą metų šokoladinės babkos tapo tikra interneto sensacija – dėl savo fotogeniškos išvaizdos šių kepinių populiarumas pasiekė neregėtas aukštumas. Staiga jas pamėgo visas pasaulis, Lietuva – ne išimtis.

„Mes šokoladines babkas savo asortimente turime nuo pat kepyklos „Druska Miltai Vanduo“ įkūrimo pradžios. Ko gero, mes buvome pirmieji, pasiūlę šį kepinį vilniečiams. Tuo metu vien dėl babkų prie mūsų kepyklos stovėdavo eilės – jas visas išpirkdavo dar nespėjus ištraukti iš krosnies. Todėl susiformavo savotiška tradicija – labai daug vilniečių šeimų neįsivaizduoja savo Kalėdų be šių dailių šokoladinių pynių. Mūsų šeima taip pat! Be to, jeigu viso pyrago per Kalėdas nesuvalgote, kitą rytą babkos likutis gali tapti gardžiausiais kalėdiniais pusryčiais. Kelias riekeles pamirkykite pieno ir kiaušinio plakinyje, iškepkite keptuvėje, o tuomet pagardinkite jogurtu ir uogiene – pažadame, nenusivilsite“, – sako B.Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./DMV klasika – šokoladinė pynė
„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./DMV klasika – šokoladinė pynė

2. Prancūziška šokoladinė tartaletė su kalėdiniu uogų džemu

Daugeliui iš mūsų Kalėdos = šokoladas. O dar geriau, jeigu šokoladas sutinkamas derinyje su raudonomis uogomis ir traškia tešlos plutele... Taip, mes kalbame apie Prancūzijos klasiką – tarte aux chocolat – šokoladinę tartaletę, kuri naujame „Druska Miltai Vanduo“ meniu atgimsta šventiniu pavidalu.

„Šokoladinė tartaletė – tikra konditerijos klasika, tačiau mes nusprendėme šį tradicinį kepinį perkelti į kalėdinį lygmenį, suteikdami dar daugiau sodraus ir išskirtinio skonio. Ne paslaptis, kad šokoladas dera su raudonomis uogomis, todėl mūsų kalėdiniame meniu ši šokoladinė tartaletė turi slaptą kalėdinio džemo sluoksnį. Saldų ir sodrų cinamono, kardamono ir gvazdikėlių derinį puikiai subalansuoja tartaletės viršų tarsi snaigės padabinę „Maldon“ druskos dribsniai“, – sako kepyklos įkūrėja.

„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Šokoladinė tartaletė su kalėdiniu džemu
„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Šokoladinė tartaletė su kalėdiniu džemu

3. Lietuviška pynė su spanguolėmis, lazdynų riešutais ir čiobrelių sirupu

Viena populiariausių pastarųjų metų kulinarinio pasaulio tendencijų – atsigręžimas į lokalius ir vietinius ingredientus. Būtent dėl to „Druska Miltai Vanduo“ savo šiųmetiniame kalėdiniame meniu sukūrė ypatingą mielinę pynę su Lietuvoje dažnai sutinkamais ingredientais – spanguolėmis, lazdynų riešutais ir čiobrelių sirupu.

„Dėl savo savybės išgyventi net atšiauriausiomis sąlygomis, spanguolė galėtų būti tituluojama žiemos, o tuo pat metu – ir kalėdinių kepinių karaliene. Šviežių spanguolių rūgštumas puikiai dera su saldžia sviestine tešla. Lazdynų riešutai čia suteikia tekstūros – traškumo, o čiobrelių sirupas malonaus saldumo. Čiobrelių sirupą mes verdame patys – pasigaminame stiprų čiobrelių nuovirą ir verdame jį su cukrumi, o vėliau šiuo sirupu sulaistome kepinį, suteikdami jam ne tik saldumo, bet ir papildomo minkštumo. Nors čiobreliai mūsų krašte labiau žinomi dėl gydomųjų savybių, čiobrelių sirupas savo skoniu tampa puikia „vyšnaite“ ant šio pyrago“, – teigia B.Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Spanguolių, lazdyno riešutų pynė, glaistyta čiobrelių sirupu
„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Spanguolių, lazdyno riešutų pynė, glaistyta čiobrelių sirupu

4. Britų klasika – datulių pudingas su karameliniu padažu

Lipnus, minkštas ir sodrus datulių pyragas – nacionalinis Didžiosios Britanijos pasididžiavimas. Tačiau, anot B.Grigaliūnaitės-Kadūnienės, Lietuvoje šis desertas daugeliui dar neragautas, todėl šiemet pirmą kartą atsidūrė „Druska Miltai Vanduo“ kepyklos meniu.

„Jeigu drėgni, minkšti ir lipnūs pyragai – jūsų silpnybė, geresnio kepinio jums neįsivaizduočiau. Pyrago sudėtyje dominuoja datulės ir lipnus karamelinis „toffee“ padažas – šis duetas kepinį paverčia ypatingu šventiniu desertu. Tai labai jaukus ir šildantis pyragas, todėl tikiu, kad pirmą kartą paragavus, Lietuvoje jis suburs ne mažesnį gerbėjų ratą nei gimtinėje D. Britanijoje“, – sako kepyklos įkūrėja.

„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Angliškas datulių pyragas su karameliniu padažu
„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Angliškas datulių pyragas su karameliniu padažu

5. Kalėdinis apelsininis keksas

Žiemą citrusiniai vaisiai – pačiame sezono įkarštyje, kai šviežias derlius pasiekia mūsų stalus iš Pietų Europos. Būtent dėl to šventiniuose kepiniuose itin dažnai sutinkame citrinas, apelsinus, mandarinus ar jų cukatus ir džemus. Todėl šį sezoną „Druska Miltai Vanduo“ kviečia išbandyti citrusinį kalėdinį keksą.

„Pamirškite sausus ir sprangius keksus – sodrus, drėgnas apelsininis keksas tiesiog tirpsta burnoje. Jame intensyvų skonį sukuria tik natūralūs ingredientai – apelsinų žievelės, citrusų sultys ir visa puokštė kalėdinių prieskonių. Viršus aplietas saldžiu glaistu, puikiai subalansuojančiu apelsininę rūgštelę. Apvalus keksas forma primena kalėdinį vainiką, todėl puikiai papuoš kiekvieną Kalėdų stalą“, – sako kepyklos įkūrėja.

„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Apelsininis keksas su kalėdiniais prieskoniais
„Druska Miltai Vanduo“ nuotr./Apelsininis keksas su kalėdiniais prieskoniais

Norėdami paragauti šių kepinių, užsukite į „Druska Miltai Vanduo“ kepyklą, įsikūrusią „Ogmios mieste“, adresu Verkių g. 29D, arba užsisakykite jų savo šventiniam stalui, rašydami druskamiltaivanduo@gmail.com iki gruodžio 18 d.

Užsakymus galėsite atsiimti „Ogmios miesto“ kepykloje gruodžio 23 d. (įprastu darbo metu) arba gruodžio 24 d (sutrumpintu darbo metu).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“