Kiaušiniai netikėtai: 3 receptai iš skirtingų pasaulio kampelių

Įvairiai paruošti kiaušiniai – vienas populiariausių pusryčių patiekalų, nesvarbu, tai darbo dienos ar savaitgalio rytas. Jei manote, kad išbandėte jau kone viską, štai jums dar 3 kiaušinių patiekalų receptai, gal atrasite naują favoritą?
Škotiški kiaušiniai
Škotiški kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime spaudai patvirtina, kad vienas populiariausių pusryčių produktų Lietuvoje yra kiaušiniai, tačiau siūlo pasižvalgyti po užsienio šalis ir sužinoti, kaip jie ruošiami kituose pasaulio kampeliuose.

Škotiškas kiaušinis

Škotiškas kiaušinis – tai mėsos kotletas su virtu kiaušiniu viduje. Šis patiekalas Didžiojoje Britanijoje yra dažnas ne tik pusryčių, bet ir iškylų gamtoje patiekalas. Škotiškus kiaušinius galima gaminti naudojant vištų kiaušinius, tačiau jie skaniai suvalgomi ir su putpelių kiaušiniais. Nedidelius rutuliukus su gardžiu padažu galite patiekti ir kaip užkandį prie šventinio pusryčių stalo.

Ingredientai:

  • 300 g kiaulienos faršo;
  • 300 g vištienos faršo;
  • 6 kiaušiniai;
  • 120 g manų kruopų;
  • maltų džiūvėsėlių;
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Sumaišykite kiaulienos ir vištienos faršą, įmuškite 3 kiaušinius, įmaišykite manų kruopų ir suberkite norimus prieskonius. Viską gerai išmaišykite.

2. Masė neturi lipti prie rankų, tačiau jei viską išmaišius vis dar limpa – papildomai įberkite manų kruopų. Dar kartą viską gerai išmaišius, palikite masę stovėti 15–20 minučių. Praėjus šiam laikui, dar kartelį išmaišykite.

3. Išvirkite likusius kiaušinius, o prieš tai pagamintą masę padalykite į penkias dalis ir iš jos padarykite blynelius. Aplipinkite šiais blyneliais kiaušinius, iš visų pusių apvoliokite džiūvėsėliuose ir šiek tiek apkepkite keptuvėje.

4. Dėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.

Vida Press nuotr./Škotiški kiaušiniai
Vida Press nuotr./Škotiški kiaušiniai

Kiaušiniai iš Šiaurės Afrikos – brikas

Brikas – itin populiarus pusryčių maistas tolimajame Tunise. Dažniausiai jis būna gaminamas kaip tradicinis indiškas pyragėlis samosa, kuris paprastai būna įdarytas su mėsa ir daržovėmis, tačiau brikas skiriasi tuo, kad jo pagrindą sudaro kiaušinis.

Ingredientai:

  • 4 plonytės tešlos paplotėliai.

įdarui:

  • 1 kiaušinis;
  • 1 svogūnas;
  • 1/2 indelio konservuoto tuno;
  • žiupsnelis petražolių;
  • saujelė juodųjų alyvuogių (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Visų pirmą pagaminkite įdarą. Išplakite kiaušinį ir į jį sudėkite tuną bei smulkiai supjaustytus svogūnus, alyvuoges ir petražoles. Viską gerai išmaišykite.

2. Puode arba gruzdintuvėje įkaitinkite aliejų. Į kiekvienos tešlos lakštą dėkite po du šaukštus įdaro, sulankstykite ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai paskrus.

Vida Press nuotr./Brikas
Vida Press nuotr./Brikas

Pusryčių karalius – Benedikto kiaušinis

Benedikto kiaušinių receptas žinomas daugiau nei šimtmetį, tačiau kas jį sukūrę, iki šiol lieka paslaptimi. Manoma, kad jį sugalvojo amerikietis Lemuelis Benedictas, kuris XIX a. pabaigoje vaikščiojo po Niujorką ir užėjęs į vieną viešbutį paprašė išvirti kiaušinių be lukšto.

Išskirtinė Benedikto kiaušinio savybė – vos sutirštėjęs, bet dar skystas trynys, kuris ištrykšta įpjovus baltymą. Tokie kiaušiniai turi virti labai lėtai, idealiausiu atveju – apie tris minutes, nes skaniausias kiaušinis būna tuomet, kai trynys lieka skystas, o baltymas – šiek tiek tirštesnis. Patiekalo gamybai geriausia naudoti vidutinio dydžio kiaušinius ir labai svarbu, kad jie būtų švieži.

Ingredientai:

  • 4 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamų žalumynų – petražolių, krapų ar pan.;
  • kelios ruginės duonos riekės;
  • 1 avokadas
  • keli salotų lapai;
  • šlakelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Paimkite tuščią puodelį, ant jo kraštų uždėkite plastiko plėvelę. Šioje plėvelėje padarykite įdubimą ir įpilkite šiek tiek aliejaus. Tuomet atsargiai įmuškite kiaušinį. Plėvelę suimkite už kraštų, juos suriškite ir dėkite maišelį į karštą, tačiau ne verdantį vandenį. Palaikykite apie 3–4 minutes ir ištraukite.

2. Tuomet paskrudinkite duonos riekes ir ant jų uždėkite supjaustytus avokado gabalėlius, pabarstykite mėgstamais prieskoniais. Ant viršaus uždėkite kelis žalumynų lapus ir virtus kiaušinius.

Vida Press nuotr./Be lukšto virtas kiaušinis
Vida Press nuotr./Be lukšto virtas kiaušinis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis