Kiek galioja ilgai negendantys produktai ir kaip juos laikyti? Išskirtinis dėmesys – viso grūdo gėrybėms

Pupelės, avinžirniai, grikiai, ryžiai, avižos, įvairiausi prieskoniai ar padažai – tai tie produktai, kurių galima rasti kone kiekvienos virtuvės spintelėse. Ir nors šiuos produktus galima vartoti išties ilgai, vertėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką.
Maisto produktai
Maisto produktai / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad jei įvairiausias kruopas ar prieskonius laikysime sandariuose induose, vėsioje ir sausoje vietoje, juos bus galima vartoti ir apie kelis mėnesius.

„Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad karantinas – tas laikas, kai žmonės labiau pradėjo eksperimentuoti virtuvėje. Jau per pirmąjį karantiną išaugo ir ilgo galiojimo bakalėjos prekių pardavimas, pavyzdžiui, įvairiausių kruopų parduota net dvigubai“, – pasakoja ji.

Viso grūdo produktai turi būti laikomi šiek tiek atsargiau, mat juose gausu natūralių aliejų, kuriuos neigiamai gali paveikti šiluma, šviesa ir drėgmė.

Maisto ekspertė teigia, kad nors iš pažiūros ilgo galiojimo produktams ypatingų laikymo sąlygų užtikrinti nereikia, visgi pagrindines taisykles, kaip tinkamai šiuos produktus reikėtų laikyti – žinoti pravartu. Anot jos, plastikiniai maišeliai, kuriuos galite užsandarinti arba indai su dangteliu puikiai laikyti įvairiems grūdiniams produktams, pupelėms, avinžirniams, kruopoms arba prieskoniams laikyti. Tiesa, viso grūdo produktai turi būti laikomi šiek tiek atsargiau nei jau apdirbti gaminiai – mat juose gausu natūralių aliejų, kuriuos neigiamai gali paveikti šiluma, šviesa ir drėgmė.

Anot jos, sandariai laikomi viso grūdo gaminiai padeda išlaikyti šviežumą ir neleidžia šiems produktams sugerti drėgmės bei kvapų.

Kaip teigia V.Juodkazienė, ilgiausiai spintelėse laikyti galima grikius, kukurūzų bei sorų kruopas, kvietinius produktus. Maisto ekspertė dalijasi ir keliomis gairėmis, kurios padės jums tinkamai laikyti savo mėgstamus gaminius.

Pupelės. Nors pupelės ilgai nepraranda įprasto savo skonio – jos gali išsausėti, todėl tampa kietesnės ir sudėtingiau paruošiamos. Ir nors kartais tokių ilgai negendančių produktų mes mėgstame prisipirkti daugiau – prasmingiau pirkti tik tiek, kiek jų sunaudosite per porą mėnesių.

Prieskoniai. Kuo ilgiau stalčiuose ar spintelėse laikysite jau sumaltus prieskonius – tuo greičiau jie praras savo skonį. Maltų prieskonių nereikėtų laikyti ilgiau nei tris mėnesius, o, pavyzdžiui, pipirų ar kalendros žirnelius, kmynus – ne ilgiau nei 8–10 mėnesių.

Vida Press nuotr./Prieskoniai
Vida Press nuotr./Prieskoniai

Grūdinių produktų tekstūra pradeda prastėti maždaug po trijų mėnesių.

Viso grūdo produktai. Kai kalba pasisuka apie ryžius, bolivinę balandą, bulguro kruopas arba makaronus – šiems produktams galioja tos pačios taisyklės kaip ir pupelėms. Grūdinių produktų tekstūra pradeda prastėti maždaug po trijų mėnesių. Be to, kuo ilgiau jas laikysite spintelėse – tuo didesnė tikimybė, kad jose užsiveis kenkėjai.

Actas. Be įvairiausių grūdinių produktų ar prieskonių, kiekvienuose namuose, tikriausiai, galima rasti ir acto. Ir nors dažniausiai actą laikome kambario temperatūroje, pasirodo, geriausia jį laikyti šaldytuve. Mat kambario temperatūroje esančiame acte toliau vyksta fermentavimosi procesai, o tai gali pakeisti šio produkto skonį.

„Scanpix“ nuotr./Acto įvairovė
„Scanpix“ nuotr./Acto įvairovė

Alyvuogių aliejus. Dar vienas produktas, be kurio, greičiausiai, neįsivaizduojame maisto ruošimo – kokybiškas alyvuogių aliejus. Atidarius butelį alyvuogių aliejus savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių. Tiesa, nepradaryti aliejaus buteliai namuose gali stovėti ir metus. Todėl jeigu įsigijote ir pradarėte prabangaus aliejaus butelį – jo taupyti nereikėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų