„Kino pavasaris“ – tinkama proga atrasti pasaulio skonius. N.Degutienės žuvies receptas

Vienas iš sostinės kino ekranuose startuojančio „Kino pavasario“ repertuaro filmų – „Natūralus pasipriešinimas“, pristatantis vyndarystę kaip meną, senovines vyndarystės tradicijas bei šiuolaikinės pramonės pasipriešinimą natūraliai, ekologiškai vyndarystei.
Nida Degutienė
Nida Degutienė / Asmeninės nuotr.

Šią juostą kulinarinių filmų programos atidarymo renginyje pristačiusi maisto tinklaraštininkė, knygos „Izraelio skoniai“ autorė Nida Degutienė prisipažįsta, jog keliaujant jai įdomiausia išmėginti maisto ir tos šalies gėrimų derinius, kurie dažnai nėra intuityviai nuspėjami.

„Dar prieš dešimt metų, keliaudama po Peru, atradau ceviche – žaliųjų citrinų sultyse marinuotą žalią žuvį, gausiai pagardintą aitriais prieskoniais ir saldžiais raudonaisiais svogūnais. Vietiniai ceviche dažnai užkanda saldžia bulve arba sultingais milžiniškų kukurūzų burbuolių grūdais. Patiekdami ceviche švenčių proga, peruiečiai dažniausiai pasiūlo užsigardžiuoti populiariausiu šalyje kokteiliu pisco sour – vynuogių degtine, sumaišyta su žaliosios citrinos sultimis ir kiaušinio baltymu,“ – patirtimi dalinasi N.Degutienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paprastos gudrybės kasdienius patiekalus paversti dar gardesniais

Kulinarinės filmų programos pristatyme kaip naujų „Santa Maria“ pasaulio skonių linijos prieskonių ambasadorė kalbėjusi N.Degutienė, prisimena ir studijų Meksikoje laikus, kai su kambarioke iš Naujojo Orleano išbandė ne vieną šiame JAV Luizianos valstijos mieste populiarų patiekalą. Šio regiono virtuvei įtakos turėjo Šiaurės Amerikos indėnų, prancūzų, italų, anglų, ispanų, vokiečių ir afrikiečių virtuvės.

Cajun maistas – aštrus, jame dominuoja jūrų gėrybės ir mėsa. Naujajame Orleane būtina paragauti vietinių dievinamos labai aštrios kiaulienos dešros boudin ir sultingų krevečių, o šalia tokių aštrių ir aromatingų patiekalų rekomenduojama patiekti alų arba kuo tamsesnį romą“, – teigia N.Degutienė.

Tautvydo Stuko nuotr. /Nida Degutienė
Tautvydo Stuko nuotr. /Nida Degutienė

Tuo tarpu lankantis Indijoje ir ragaujant aromatais prisotinto indų maisto, Nida pataria nemėginti jo nustelbti klampiais ir saldžiais alkoholiniais gėrimais.

„Nustebsite, tačiau indės moterys dažnai prie indiško kario išlenkia stiklelį degtinės, o vyrai įsipila viskio. Tačiau toks stiprus alkoholis tinka tik indiškos vakarienės metu.

Užtai per pietus indai dažniau mėgaujasi bokalu ledinio alaus arba taure sidro,“ – sako N.Degutienė ir rekomenduoja pietums ar vakarienei pasigaminti šviežio mangų, imbierų ir žaliųjų citrinų skonio indišką žuvies patiekalą.

Žuvies patiekalas su kariu, mangais ir kokoso pienu

4 porcijoms reikės:

  • 400 g baltos žuvies filė, pvz., menkės,
  • 1 svogūno,
  • 1 žalios aitriosios paprikos,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 25 g sviesto,
  • 1 šviežio mango (supjaustyto kubeliais),
  • 1 valg. š. „Indian Mango Curry“ prieskonių mišinio,
  • 400 g kokosų pieno,
  • 1 valg. š. druskos,
  • 1 žaliosios citrinos sulčių,
  • 1 ryšulėlio šviežių kalendrų.
    Žuvies patiekalas su kariu, mangais ir kokoso pienu.
    Žuvies patiekalas su kariu, mangais ir kokoso pienu.

Patiekimui:

  • nan duonos,
  • ryžių,
  • žaliosios citrinos.

Gaminimas:

Žuvį supjaustykite 3x3 cm gabaliukais ir pabarstykite druska.

Įkaitinkite sviestą keptuvėje ir pakepkite supjaustytus svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas maždaug 5 minutes, kol suminkštės. Tuo pačiu metu išvirkite ryžius.

Į keptuvę įberkite indiško mangų ir kario prieskonių mišinio ir druskos pagal skonį. Kepkite 1–2 minutes.

Supilkite kokosų pieną, įdėkite kubeliais pjaustytus mangus ir supilkite žaliųjų citrinų sultis. Užvirkite. Sudėkite žuvį ir virkite 4–5 minutes, kol žuvis išvirs.

Apibarstykite patiekalą šviežiomis kalendromis ir žaliosiomis citrinomis. Patiekite su ryžiais ir nan duona. Skanaus!

Na, ir kaip nepridėti dabar Ji24 recepyno kelių ceviche receptų... Būtinai!

Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“
Receptas: Peruietiška sevičė („ceviche“)
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Menkė: 400.00 g (šviežia žalia arba kita baltoji jūros žuvis)
Citrinos: 12.00 vnt. (12-15 žaliųjų)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Agurkai: 150.00 g (pusė ilgo agurko)
Kalendros: 20.00 g (mažas ryšulėlis šviežių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Kukurūzų traškučiai 10.00 vnt.
Majonezas: 1.00 valg. š. (atskiroms užkandėlėms paruošti)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį.

2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite marinuotis į šaldytuvą.

3. Gerai užmarinuota žuvis turi pabalti. Jei nenorite rizikuoti, galite pakepti užmarinuotą žuvį ant keptuvės. Tik nepilkite jokio aliejaus. Kepama žuvis praras dalį citrinų sulčių ir nebebus tokia sultinga, bet žaliųjų citrinų skonis žuvyje vis tiek išliks.

4. Supjaustykite kvadratėliais pomidorus, svogūnus ir nuluptą agurką. Viską sudėkite į dubenį. Stambiai sukapokite kalendrų lapelius ir dėkite į dubenį su daržovėmis ir marinuota žuvimi. Įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite. Jūsų patiekalas paruoštas!

5. Galite patiekalą pateikti dubenėlyje su avokadais, skrudintomis tortilijomis ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Kitas variantas – kukurūzų traškučius aptepkite majonezu ir ant viršaus uždėkite mažą šaukštelį jūsų paruoštos sevičės. Bus puiki užkandėlė.

Patarimas: egzistuoja įvairiausių sevičės receptų su įvairiomis jūrų gėrybėmis. Nepatarčiau šio patiekalo gaminti su lašiša, nes ši žuvis turi labai stiprų skonį ir dėl to paprasčiausiai užgoš kitus ceviche aromatus.

Skaitykite daugiau:  Pasaulio skoniai: peruietiška sevičė („ceviche“)

Suskleisti
Marinuotos lašišos užkandis sevičė
Receptas: Marinuotos lašišos užkandis sevičė
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Tortilija: 4.00 vnt. (SANTA MARIA TEX MEX)
Aitrioji paprika: 2.00 arbat. š. (SANTA MARIA ANCHO STYLE)
Žalioji citrina: 3.00 valg. š. (sulčių)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA druskos iš malūnėlio)
Lašiša: 300.00 g (pjaustytos kubeliais)
Avokadai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais)
Svogūnai: 20.00 g (žieminio)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š. (kepintų ir sutrupintų)
Kaip gaminti
  1. Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
  2. Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5–6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
  3. Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską.
  4. Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas.
  5. Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
  6. Prieš patiekdami, sudėkite lašišos gabalėlius ant šiltų tortilijų.
Suskleisti
Sevičė
Receptas: Sevičė
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. ((filė))
Pomidorai: 2.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((vidutinio dydžio))
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja
Druska: 1.00 arbat. š. ((jūros))
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nuimkite odelę. Minkštimą smulkiai sukapokite, vandens perteklių nupilkite.

2. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną.

3. Aitriąją papriką perpjaukite išilgai. Iš vienos dalies pašalinkite sėklas ir smulkiai sukapokite. Kitą dalį sukapokite kartu su sėklomis.

4. Smulkia trintuve sutarkuokite apelsino ir žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite sultis iš citrinos ir pusės apelsino.

5. Sumaišykite ir pasūdykite kapotus pomidorus, svogūną, aitriąją papriką, citrinos ir apelsino žievelę bei jų sultis. Į gautą marinatą panardinkite kubeliais pjaustytą žuvies filę. Išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

6. Dėkite sevičė į lėkštę ir papuoškite kapota kalendra.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų