„KitchenJulie“ receptas: avinžirnių ir špinatų karis per pusvalandį

Šis vegetarinis karis iš tiesų reikalauja tik 30 minučių jūsų laiko. Gaminamas jis viename prikaistuvyje arba keptuvėje, tad visos virtuvės apversti aukštyn kojomis, kad gautum dubenėlį karšto viralo, neprireiks. Tai kvapnus, sodraus skonio troškinys, turtingas maistinėmis medžiagomis nuo geležies bei magnio iki vitamino B6 ar skaidulų. Taip pat tai puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis.
Julija Steponavičiūtė ir jos ruoštas avinžirnių ir špinatų karis
Julija Steponavičiūtė ir jos ruoštas avinžirnių ir špinatų karis / Julijos Steponavičiūtės, asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai (2 asm.):

  • 1 skardinė avinžirnių, be skysčio (arba 240 g virtų)
  • 200 g pomidorų tyrės (passata) arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti);
  • 1/2 vidutinio svogūno;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 1/2 skardinės pilno riebumo kokosų pieno;
  • 1 valg. šaukšt. lydyto sviesto ghi arba kokosų aliejaus;
  • žiupsnis maltų arba nesmulkintų pankolio sėklų;
  • žiupsnis maltų arba nesmulkintų kalendros sėklų;
  • 1-2 arbat. šaukšt. kario prieskonių mišinio;
  • žiupsnis kajeno arba čili pipirų;
  • 1/2 stiklinės vandens;
  • 150 g šviežių špinatų;
  • 3 valg. šaukštų. graikiško jogurto (arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai);
  • sauja anakardžių;
  • rytietiškos duonelės, pvz.: lavašo;
  • šviežios kalendros;
  • jūros druskos.
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Špinatai
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Špinatai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Avinžirnių ir špinatų karis
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Avinžirnių ir špinatų karis

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis