Ingredientai (4 asm.):
- 8 nedidelės kriaušės (labai tinka pailgosios „Conference“ rūšies);
- 2 puodeliai baltojo vyno;
- 1 puodelis vandens;
- 1/2 puodelio nerafinuoto rudojo cukraus;
- 1 cinamono lazdelė;
- gvazdikėlių;
- apelsino žievelės;
- vanilės ekstrakto ar sėklyčių;
- kardamono (nebūtinai);
- šviežių čiobrelių, virimui ir patiekimui;
- pakepintų migdolų (jei tiekiate kaip desertą);
- vanilinių ledų/grietinėlės/kokosų pieno (jei tiekiate kaip desertą).
Gaminimas:
1. Kriaušes nulupkite, tačiau kotelius palikite.
2. Visus ingredientus, išskyrus kriaušes, supilkite ir suberkite į prikaistuvį. Kai užvirs, ant lengvos ugnies kaitinkite 5 min., kol cukrus ištirps, o tada sudėkite kriaušes.
3. Pridenkite puodą ir lėtai virkite apie 20 min., kol kriaušes bus galima lengvai perdurti šakute ar peiliu. Jei jūsų naudojamos kriaušės didelės, virti gali tekti ilgėliau.
4. Kiaurasamčiu išgriebkite kriaušes ir perdėkite į dubenį. Atidėkite į šoną ir leiskite atvėsti, o jei tiekiate kaip desertą, ant stalo jos turi atkeliauti dar šiltos.
5. Prikaistuvyje likusį aromatingą skystį kaitinkite, kol jo kiekis sumažės dviem trečdaliai. Naudokite jį kaip sirupą, kuriuo pašlakstykite patiekiamas kriaušes ir ledus.
Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek, iš dalies, beprotiškame savo gyvenime. Nuo Julija kartas nuo karto pasidalina savo receptais ir su 15min skaitytojais.