Lygiai toks pats, kokį, galbūt, patiriate ir jūs, skaitydami šį receptą. Viena tikrai žinau – nepasitikėjimas praeina tuomet, kai paneigi jo šaknis. Pabandžius, kartais kelis kartus suklydus, atsiranda pirmieji įgūdžiai.
Visai neseniai grįžau namo su puskilogramiu šviežių kiaulienos šonkaulių. Baimes bei dvejones palikau už durų ir pasileidusi 70-ųjų beats’us masažavau prieskonius į mėsą. Dar kartą rėmiausi paprastumu – pasirinkau vos keletą prieskonių, tokių, kurie mane pačią viliotų paragauti iš orkaitės ištraukto patiekalo, atsidariau indelį kaimiško medaus ir obuolių acto.
Buvo labai žavus laukimas, po kurio šonkauliukų neliko nė kvapo vos per kelioliką minučių. Nepamenu, kada paskutinįkart taip laižiausi pirštus.
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos šonkauliukų;
- 4 valg. šaukšt. medaus;
- 1 valg. šaukšt. obuolių arba baltojo vyno acto, arba citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus kepimui (naudojau nerafinuotą saulėgrąžų);
- 3 arbat. šaukšt. maltos raudonosios paprikos;
- 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. kajeno pipirų (čili);
- 0,5 arbat. šaukšt. arba daugiau jūros druskos;
- sauja šviežio rozmarino;
- 1 arbat. šaukšt. maltų kalendros sėklų.
Gaminimas:
1. Šonkauliukus ištrinkite prieskoniais (be druskos), aliejumi, actu ir 1 šaukštu medaus. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis pernakt arba keletui valandų.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Šonkauliukus dosniai pasūdykite, perkelkite ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 40 minučių, apverčiant maždaug po 20-ies. Foliją nuimkite ir aptepkite mėsą 1-2 šaukštais medaus.
3. Kepkite atidengtą mėsą apie 15 minučių, kol pradės karamelizuotis, tuomet vėl aptepkite trupučiu medaus, apverskite ir pašaukite į orkaitę likusioms 15 minučių (arba kol mėsa nebesipriešina šakutei).
4. Jei nuėmus foliją šonkauliai ima per greitai svilti, uždenkite folija ir pabaikite kepti 20°C mažesnėje temperatūroje.
Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.