Mėlynės itin puikiai savo skonį atskleidžia kepiniuose. Nežinau kodėl, tačiau jei tame pačiame kepinyje naudotumėte mėlynes, o kitą kartą šilauoges, esu tikra, kad daug skaniau pavyktų su mėlynėmis. Galbūt tai tik mano nuomonė, tačiau šiam receptui siūlau rinktis būtent mėlynes.
Jei visgi mėlynių negalite gauti, keiskite jas šilauogėmis, tik tokiu atveju būtinai naudokite citrinos sultis įdarui pagaminti – jų reikia subalansuotam skoniui.
Dar vienas slaptas (o gal ir nelabai) šių keksiukų ginklas – jogurtas. Jis suteikia lengvumo, purumo, paslepia kepimo miltelių skonį ir apskritai, turbūt, veikia magiškai, nes… Na, išsikepsite ir suprasite ką turiu omenyje. Pavojus šiuo atveju gresia tik vienas – kad ir jūs atrasite mėgstamiausius keksiukus, o kelio atgal nebus.
Ingredientai (10-12 įprasto dydžio keksiukų/gaminimo laikas – 45 min.):
- 3 didesni kiaušiniai;
- 80 g sviesto arba lydyto sviesto ghi;
- 100 g rudojo nerafinuoto cukraus (0,5 stiklinės);
- 150 g natūralaus jogurto (skystesnės konsistencijos nei graikiškas);
- 100 g migdolų miltų (maltų migdolų);
- 70 g kvietinių miltų (7 valg. šaukšt.) arba mišinio kepiniams be glitimo (aš maišau lygiomis dalimis ryžių bei tapijokos miltus);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 0,5 citrinos nutarkuota žievelė (tik geltonoji dalis);
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos.
mėlynių įdarui:
- 200 g šviežių arba šaldytų mėlynių arba šilauogių (jei naudosite mėlynes, citrinos sulčių nenaudokite);
- 45 g (3 valg. šaukšt.) rudojo nerafinuoto cukraus;
- 0,5 citrinos sultys.
Gaminimas:
1. Paruoškite įdarą: mėlynes sumaišykite su cukrumi (arba šilauoges su cukrumi ir citrinos sultimis) ir kaitinkite mažame prikaisuvyje kol sutirštės ir maždaug perpus sumažės masės. Atidėkite į šalį pravėsti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Jei ventiliatoriaus jūsų orkaitėje nėra, siūlau temperaūrą šiek tiek pakelti, pavyzdžiui, iki 180°C.
3. Sviestą ištirpinkite ir leiskite jam pravėsti (taip pat galite naudoti kambario temperatūros sviestą ir iškart išsukti su cukrumi (sviesto tirpdyti nereikės). Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite jogurtą, suberkite citrinos žievelę, druską, kepimo miltelius. Įmaišykite migdolų bei kitus miltus.
4. Keksiukų formeles išklokite keksiukų popierėliais. Pripildykite kiekvieną formelę maždaug 3/4 tešlos ir į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštelį įdaro. Jei norite traškesnio viršaus, apibarstykite trupučiu cukraus. Įdaro greičiausiai šiek tiek liks, jį galėsite supiltį į sandarų indą ir laikyti šaldytuve kelias dienas (galite patiekti prie blynų, varškėčių, įmaišyti į jogurtą arba pasigaminti skrebučių su riešutų sviestu bei mėlynių/šilauogių uogiene).
5. Kepkite keksiukus 30-35 minutes kol tolygiai paruduos. Leiskite jiems visiškai atvėsti prieš išimant iš formelių.
Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.