„KitchenJulie“ receptas: žaliasis tailandietiškas karis su jūros gėrybėmis

Troškiniai yra viena didžiausių mano meilių gaminant maistą. Be galo mėgstu į rankas paimti dubenį su karštu maistingu patiekalu, ypač šaltuoju metų laikotarpiu. Toks maistas sukuria jaukumą namuose ir maloniai šildo iš vidaus.
Julija Steponavičiūtė ir jos gamintas karis
Julija Steponavičiūtė ir jos gamintas karis / Julijos Steponavičiūtės nuotr.

Žinau, kad nemaža dalis žmonių, kuriems Azijos virtuvė svetima, kiek nedrąsiai imasi tokių receptų, o aš norėčiau juos skatinti elgtis atvirkščiai – esu tikra, jog susipažinus su pagrindiniais ingredientais ir pabandžius nors kartą pagaminti, pavyzdžiui, žaliojo Tailando kario, netrukus imsite eksperimentuoti naudodami skirtingas kario pastas ir produktus.

Karis puikiai tinka, kai nesinori daryti betvarkės virtuvėje, nes nuo pradžios iki galo yra ruošiamas viename inde. Mažiau netvarkos – daugiau galimybių, jog turėdama/as daugiau energijos po to užsiimsi mėgstama veikla. Galbūt net noras gaminti kils kiek dažniau.

Užteks vos pusės valandos

30 minučių – tik tiek laiko reikės paruošti šiam kariui nuo ingredientų pjaustymo iki kepimo ir troškinimo. Susmulkinsite daržoves, karštoje keptuvėje sumaišysite su kario pasta, kokosų pienu bei vandeniu ir troškinsite, kol daržovės dar bus likusios tvirtos.

Kol daržovės bus troškinamos, pasiruošite ryžius. Likus keletui minučių iki kario kaitinimo pabaigos, sudėsite jūros gėrybes. Krevetėms ir kalmarams, kad jie liktų sultingi ir minkšti, užtenka vos 5 minučių.

Pagrindiniai ingredientai aromatingam ir ryškaus skonio tailandietiškam kariui:

  • kario pasta;
  • citrinžolė;
  • vėlyvojo citrinmedžio (kaffir rūšies laimo) lapai;
  • tailandietiškas bazilikas (galima naudoti ir klasikinį itališką);
  • kokoso pienas;
  • žaliosios citrinos sultys;
  • žuvies padažas (vos keli lašai suteiks daug aromato ir išryškins skonį).

Nepatingėkite susirasti ir nusipirkti šių ingredientų – iš jų ir sukuriamas sodrus bei aromatingas kario skonis. Galite bandyti gaminti kokoso pieno troškinį be šių ingredientų, tačiau tokiu atveju tai nebus tailandietiško stiliaus karis.

Iš tiesų visuose didesniuose prekybos centruose turėtumėte rasti visų ingredientų, išskyrus kaffir žaliosios citrinos lapus. Aš pati juos perku sostinėje, Halės turguje, užkandinėje „Spoon out“. Ten parduoda šaldytus, o tokie yra daug geresni nei džiovinti.

Jūsų dėmesiui – detalus receptas:

Ingredientai:

  • 1 arbat. šaukšt. žaliosios tailandietiškos kario pastos;
  • 200 ml kokoso pieno;
  • 0,5 puodelio vandens;
  • 1 citrinžolės stiebelis;
  • 3 vėlyvojo citrinmedžio (kaffir rūšies laimo) lapeliai;
  • 8 didelės krevetės (šviežios ar šaldytos ir atitirpintos);
  • 6 dideli kalmaro griežinėliai (švieži ar šaldyti ir atitirpinti);
  • 1 nedidelė morka;
  • 0,5 cukinijos;
  • 8 vidutinio dydžio pievagrybiai;
  • 6 vynuoginiai pomidoriukai;
  • sauja edamame pupelių, tinka ir šaldytos;
  • 0,5 žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • keli lašai žuvies padažo;
  • 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • keli baziliko lapai;
  • šviežios kalendros;
  • šviežios aitriosios paprikos;
  • svogūnų laiškų;
  • sezamo sėklų.

Gaminimas:

1. Paruoškite ingredientus. Pomidoriukus perpjaukite perpus, susmulkinkite morkas ir cukinijas, pievagrybius supjaustykite ketvirčiais. Išgliaudykite ir paruoškite krevetes, jei norite, smulkiau supjaustykite kalmarų žiedus. Išilgai perpjaukite citrinžolės stiebelį ir kiek patrinkite, kad geriau atiduotų aromatą.

2. Įkaitinkite gilią keptuvę ir dėkite kokoso aliejų bei kario pastą, pakaitinkite maišydami, kol pakvips, o tada suberkite visas daržoves, išskyrus pomidoriukus. Pakepinkite minutę, o tada supilkite kokoso pieną ir vandenį, sudėkite vėlyvojo citrinmedžio (kaffir rūšies laimo) lapelius, citrinžolės stiebelį. Ant lengvos ugnies troškinkite 20 min.

3. Sudėkite į keptuvę krevetes ir kalmarus, įspauskite žaliosios citrinos sulčių, įlašinkite kelis lašus žuvies padažo, sudėkite baziliką, edamame pupeles ir pomidoriukus. Patroškinkite dar 5 min. arba tiek, kad jūros gėrybės būtų išvirusios. Šiam troškiniui sūrumo turi pakakti iš kario pastos ir žuvies padažo.

4. Patiekite su Basmati ar kitais mėgstamais ryžiais. Patiekiant kiekvieną kario dubenėlį dar papildykite šviežia kalendra, pjaustytais svogūnų laiškais ir aitriosios paprikos griežinėliais, ant ryžių užbarstykite šiek tiek sezamo sėklų.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Žaliasis tailandietiškas karis su jūros gėrybėmis
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Žaliasis tailandietiškas karis su jūros gėrybėmis

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis