Lęšių turiu beveik visada, tad aš iškart užkaičiau juos virti. Pomidorus nuplikiau karštu vandeniu, nulupau ir išėmiau sėklas. Man norėjosi gryno pomidorų skonio, be nereikalingų žievelių ir sėklų. O sumaišyti juos su virtais lęšiais ir avokadu nutariau todėl, kad man visai nesinorėjo duonos.
Iki tol, kol parašiau knygą apie Prancūzijos virtuvę, kiaušinių be lukšto aš beveik niekada nevirdavau. Visų pirma, tada man atrodė, kad gardžiausi kiaušiniai yra kietai virti, o verdant juos be lukšto, kaip tik norisi dar tekančio trynio.
Antra, kažkodėl Prancūzijoje pirkti kiaušiniai, nors, regis, patys šviežiausi, labai išskysdavo, o tokius išskydusius juos labai sunku išvirti be lukšto. Kuo šviežesnis kiaušinis, tuo jo baltymas glaudžiau prigludęs prie trynio – tokius kiaušinius virti be lukšto yra vieni juokai.
Žinoma, pati geriausia kiaušinių šviežumo garantija yra gerai žinoma kaimo sodyba, kur tos laimingos vištos ganosi. Kiaušinius virti be lukšto tikrai nėra sudėtinga, bet tik su sąlyga, kad tie kiaušiniai yra labai švieži. Iš patirties man atrodo, kad tie, kurie pradėjo virti tokius kiaušinius, pamėgo juos iš kart. Tad jei dar nebandėte, tikrai pabandykite!
Ingredientai (1 asm.):
- 2 vidutinio dydžio pomidorai;
- 1/2 avokado;
- 3 valg. šaukšt. virtų žaliųjų lęšių;
- 3 valg. šaukšt. kapotų petražolių;
- druskos;
- pipirų;
- 2 labai švieži kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. baltojo acto.
padažui:
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 1 arbat. šaukšt. skysto medaus;
- 1 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto (arba kito mėgstamo);
- 1 arbat. šaukšt. majonezo;
- 1 valg. šaukšt. vandens.
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pradėkite nuo padažo. Gerai sumaišykite garstyčias, medų, actą, majonezą ir vandenį. Patogiausia tai padaryti elektriniu plaktuvu. Pagardinkite druska ir pipirais. Beje, jei nenorite padažui naudoti majonezo, pakeiskite jį šaukštu tahini (sezamų pastos) arba anakardžių sviesto.
2. Pomidorus įmeskite į verdantį vandenį ir po maždaug minutės, ištraukite ir perliekite šaltu vandeniu. Nulupkite odelę, perpjaukite, išimkite sėklas. Minkštimą supjaustykite kubeliais.
3. Avokadą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su pomidorais, virtais lęšiais, kapotomis petražolėmis. Pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite.
4. Nedidelį puodą iki pusės pripilkite vandens ir užvirkite, sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Supilkite actą. Vanduo negali labai stipriai kunkuliuoti, tik burbuliukai turi palengva kilti nuo puodo dugno į viršų.
5. Kiaušinius po vieną įmuškite į samčio formos kavos puodelį ir palengva įleiskite į vandenį. Virkite kiaušinius apie 3–4 minutes, kol baltymas sukietės. Atsargiai išimkite juos kiaurasamčiu ir padėkite ant virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų vanduo.
6. Dėkite kiaušinius ant pomidorų ir lęšių salotų, mėgaukitės jais su pasigamintu padažu.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.