Man regis, jog mielinė tešla yra apipinta mitais ir daug kas jos bijo. Ne kartą girdėjau tokius žodžius: „man mielinė tešla neišeina“, „mėgstu mielinius pyragus, bet jų nekepu, nemoku“. Patikėkite manimi, mielinė tešla nėra tokia sudėtinga. Pabandykite ir jums pavyks!
Mielinis suktinis su uogiene
Ingredientai (6–8 asm.):
- 30 g šviežių mielių;
- 230 ml pieno, drungno;
- 70 g cukraus;
- 500g miltų;
- žiupsnelis druskos;
- 1 kiaušinis;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrako;
- 50 g minkšto sviesto;
- 3 valg. šaukšt. uogienės (naudojau raudonųjų serbentų, bet rinkitės, ką turite po ranka).
Gaminimas:
1. Mieles apiberkite šaukštu cukraus ir apliekite puse pieno kiekio. Ištirpinkite ir palaikykite 10–15 minučių, kol suputos.
2. Miltus suberkite į didelį dubenį, sumaišykite su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Viduryje suformuokite duobutę, įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą, mielių mišinį ir likusį pieną. Sumaišykite. Sudėkite minkštą sviestą.
3. Suminkykite tešlą į vieną gabalą ir išverskite ant miltais paberto virtuvinio stalo. Minkykite tešlą bent 10 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.
4. Iškočiokite tešlą į didelį, pailgą ovalą. Užtepkite uogienę ir susukite. Supjaustykite į 10–12 gabalų, priklausomai nuo savo kepimo indo. Indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite susuktus tešlos gabaliukus stačiai. Laikykite šiltoje vietoje apie valandą, kad pakiltų.
5. Orkaitę įkaitinkite 180 °C. Dėkite į ją kepimo formą su suktiniu ir kepkite 40 min.
Pastaba: jei neturite šiltos krosnies, žiemą gali būt sunku rasti šiltą vietelę tešlai kildinti. Aš ją kildinu orkaitėje: pagal produktų atšildymo programą ji įkaista iki 30 °C, tai dar kiek per karšta, nes optimali mielinės tešlos kildinimo temperatūra yra maždaug 25 °C, todėl aš palieku mažą plyšį orkaitės durelėse ir tešla kyla kaip ant mielių!
Spanguolių kisielius
Ingredientai (6–8 asm.):
- 2 l vandens;
- 200 g šaldytų spanguolių;
- 200 g cukraus;
- 3 valg. šaukšt. krakmolo.
Gaminimas:
1. Pusantro litro vandens sumaišykite su cukrumi ir trečdaliu spanguolių. Užvirinkite.
2. Krakmolą sumaišykite su trimis šaukštais vandens.
3. Likusias spanguoles sutrinkite drauge su likusiu vandeniu.
4. Kai vanduo su cukrumi ir spanguolėmis puode užvirs, maišant supilkite krakmolo mišinį. Tada supilkite trintas spanguoles. Pakaitinkite dar minutę, kol sutirštės, ir nukelkite nuo ugnies.
5. Leiskite atvėsti.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.