Jei norite, kad pyragas gražiai atrodytų, bet visgi norite juo mėgautis šiltu, tada atvėsinkite jį šaldytuve, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sudėkite į molinę lėkštę ir tada vėl pašildykite maždaug iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių. Nebijokite, lėkštei neturėtų nieko atsitikti.
Ingredientai:
- 4 jaunos cukinijos, bendras svoris ne daugiau nei 800 g;
- 80 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto kumino (galima pakeisti kario milteliais arba 6 mėtos lapeliais, smulkiai sukapotais)
- 2 kiaušiniai;
- 25 g tirpinto sviesto;
- 100 ml pieno;
- 3 valg. šaukšt. tarkuoto sendinto sūrio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
2. Nemažame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, kuminą (arba karį, arba smulkintas mėtas).
3. Kiaušinius lengvai išplakite šakute ir sumaišykite su miltų mišiniu, supilkite tirpintą sviestą ir pieną.
4. Cukinijas supjaustykite labai plonais griežinėliais, tam geriausiai tiks pjaustyklė, vadinama mandolina. Po truputį dėkite cukinijų griežinėlius į tešlą ir atsargiai sumaišykite, kad kiekvienas gabaliukas pasidengtų tešla.
5. Kvadratinę kepimo formą, (25 x 25 cm ar panašią) išklokite kepimo popieriumi, supilkite paruoštą tešlą, išlyginkite šaukštu, kad cukinijos gražiai sugultų ir apiberkite sendintu sūriu.
6. Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie 45 min., kol paviršius parusvės ir sukietės.
7. Mėgaukitės lengvai šiltu arba šaltu. Man šis pyragas labai patinka su jogurtiniu padažu. O jį gaminu taip: į natūralų jogurtą (geriausiai graikišką, įspaudžiu truputį česnako, įberiu druskos, pipirų ir padažas paruoštas.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.